Dobra vijest za oboljele od raka: Stiže Povelja o raznolikosti

Dr. Mirjana Matešić

Povelja o raznolikosti inicijativa je pokrenuta u 16 zemalja Europske unije, a toj se inicijativi priključila i Hrvatska. Tekst Povelje individualno izrađuje svaka zemlja, a dokument potpisuju poslovne i druge organizacije čime se obvezuju na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju.

Većina nas će se složiti da je raznolikost važna, iako samom pojmu možda do sada i nismo davali previše pozornosti. Pitanje raznolikosti ne nameće se samo po sebi ako sami nismo pripadnici neke manjinske skupine, jer ne primjećujemo lako probleme koje ta skupina susreće u društvu. No, procesi demokratizacije i globalizacije sve jasnije stavljaju na dnevni red pravo manjinskih skupina da uživaju ista prava u društvu kao i pripadnici većine. Čak je i Europska komisija primijetila da slično obrazovno, kulturno i etničko porijeklo članova uprava poduzeća smanjuje sposobnost prepoznavanja mogućih rizika i izlaže poslovnu organizaciju. Pitanje raznolikosti postalo je bitan faktor i u poslovnom svijetu. Posljednja istraživanja pokazuju da poduzeća koja predvode u primjeni politike raznolikosti imaju više izgleda ostvariti profit veći od nacionalnog industrijskog prosjeka. S druge strane, poduzeća koja su pri dnu ove ljestvice, nemaju velike izglede ostvariti iznadprosječne rezultate.

Hrvatska poduzeća i organizacije također imaju ovaj izbor: prepoznati i provoditi etične politike ljudskih potencijala i raznolikosti i ostvariti prednost na tržištu ili se svjesno svrstati u skupinu koja nema izgleda da će u srednjem roku ostvariti dobre rezultate.

Raznolikost društva koja se odražava u strategijama upravljanja ljudskim potencijalima osobito je važna u dinamičnim gospodarstvima čija su poduzeća i organizacije suočeni sa stalnim promjenama društvenih očekivanja. Politika raznolikosti može povećati povjerenje zajednice, potrošača i drugih dionika prema poduzeću.

Politika raznolikosti također je nedjeljiv dio politike društveno odgovornog poslovanja koje je kao način upravljanja poduzećem zaživio i sve više postaje jedina društveno prihvatljiva opcija. Europska unija svojim je poduzećima propisala izvještavanje nefinancijskim utjecajima, što znači da moraju izvještavati o svom utjecaju na okoliš, društvo, a između ostalog i o politici zapošljavanja koja se temelji na raznolikosti i nediskriminaciji.

Iako u sklopu društveno odgovornog poslovanja poduzeće na sebe preuzima velik broj odgovornosti za različite utjecaje, raznolikost i nediskriminacija u zapošljavanju izdvojeni su i dodatno naglašeni jer predstavljaju potencijalno vrlo osjetljivo pitanje bitno za proces zaštite ljudskih prava te istovremeno predstavlja pitanje koje može značajno utjecati na uspjeh organizacije. Stoga je postalo izgledno da poduzeća trebaju obratiti pozornost na svoje politike zapošljavanja i uvesti kriterije ravnopravnosti i raznolikosti kako bi omogućili stručnim i perspektivnim zaposlenicima da ostvare svoje potencijale na poslu neovisno o tome kojoj manjinskoj skupini pripadaju.

Prva inicijativa izrade i prihvaćanja Povelje o raznolikosti provedena je u Francuskoj u listopadu 2004. godine. Od tada sličnu je inicijativu provelo 16 zemalja EU. Danas ove inicijative uspješno promiču primjenu politike raznolikosti i nediskriminacije u poslovnom sektoru uz veliku podršku regulative EU te sredstava koja su na raspolaganju putem projekta DG Justice.

Od početka godine, uz podršku EU, u procesu je izrada i pokretanje inicijative Povelja o raznolikosti u još tri zemlje EU: Hrvatskoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

Hrvatsku inicijativu predvodi Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR). U tijeku projekta izrađen je tekst Povelje koji je prošao javnu raspravu, a sada slijede aktivnosti promocije dokumenta te potpisivanje od strane poslovnih i drugih organizacija.

Javno potpisivanje Povelje za Hrvatsku održat će se 4. listopada u nazočnosti predstavnika francuske Povelje o raznolikosti te sudionika projekta iz Slovenije i Rumunjske.

Zašto poduzeće treba prihvatiti i potpisati Povelju o raznolikosti?

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da je uvođenje kulture raznolikosti i prihvaćanja svakog pojedinca, bez obzira na njegova specifična obilježja kojima se razlikuje od većine, poticajno za poslovnu klimu. Svaki pojedinac koji na radnom mjestu može biti ono što jest, ostvaruje svoje pune potencijale, ne samo privatno već i poslovno. Takvi pojedinci i organizacije kojima pripadaju motiviranije su, inovativnije, učinkovitije i u konačnici uspješnije od prosjeka te takvi poslovni sustavi ostvaruju i bolji poslovni uspjeh. Ovakve organizacije pojedincima pristupaju individualno te uvažavaju njihove posebne kvalitete, ali i potrebe te im se maksimalno prilagođavaju. Tako ostvaruju bolje poslovno okruženje koje brine za svoje članove, a za uzvrat imaju zahvalne zaposlenike koji su angažirani i motivirani radnici. Ovakvi sustavi prepoznaju i trenutke u životu zaposlenika kada im je potrebna podrška i pomoć te im je maksimalno pružaju.

Sigurni smo da je ovo pristup budućnosti te da dugoročno za njega ne postoji alternativa.

 

povelja_ppt

nismo sameDr. Mirjana Matešić od 2004. ravnateljica je Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Aktivno promovira implementaciju održivog razvoja kroz organizaciju i sudjelovanje na projektima te kao organizator radionica, seminara i projekata s ciljem podizanja svijesti o potrebi primjene koncepta održivog razvoja u Hrvatskoj. Pokrenula je kvartalno glasilo HR PSOR-a, «Gospodarstvo i održivost» koje promiče održivi razvoj u gospodarstvu. Autorica je dviju knjiga i niza radova iz područja održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. Jedna je od kreatora projekta Indeks DOP-a, nagrade za društveno odgovorna poduzeća u Hrvatskoj. Članica je Državnog savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša.

Diplomirala je 1995. godine ekologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, 2008. godine je magistrirala poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2010. je doktorirala na sociologiji održivog razvoja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama