Dvije trećine pojave raka ne mogu se izbjeći unatoč zdravom načinu života

Stručnjaci sa sveučilišta Johns Hopkins procjenjuju kako je 66 posto mutacija raka naprosto loša sreća koja se ne može izbjeći.

Anja Lončar

Britanski Telegraph objavio je razultate novog istraživanja koje je pokazalo kako su dvije trećine mutacija koje izazivaju rak u stvari posljedica nasumičnih pogrešaka u kopiranju DNK tijekom podjele stanica. Utvrđeno je i kako ih je nemoguće izbjeći, čak i zdravim načinom života. Stručnjaci sa sveučilišta Johns Hopkins procjenjuju kako je 66 posto mutacija raka naprosto loša sreća koja se ne može izbjeći. Isti je tim znanstvenika već ranije proveo istraživanje koje je podiglo dosta prašine u javnosti jer je upućivalo na to da ljudi ne mogu učiniti ništa kako bi izbjegli tu opaku bolest. Rezultati nove studije idu u prilog rezultatima one prethodne.

Međutim, ovaj put znanstvenici su se potrudili dokazati kako njihova otkrića nisu u suprotnosti s onime što se zna o prevenciji raka.

“Dobro je poznato da moramo izbjegavati vanjske faktore kao što je pušenje kako bismo smanjili rizik od pojave raka. Puno manje je poznato da normalna stanica čini nekoliko pogrešaka svaki put kada se dijeli i kopira svoj DNK kako bi proizvela dvije nove”, rekao je biolog Cristian Tomasetti.

“Upravo su te pogreške pri kopiranju potentan izvor mutacija raka koje znanost podcjenjuje”, dodao je Tomasetti.

Naime, kada su prošli put Cristian Tomasetti i genetičar Bert Vogelstein proučavali ulogu nasumičnih mutacija, brojni su kritičari tvrdili kako su se oslonili samo na podatke američkog zdravstvenog sustava te da u istraživanje nisu uključili pojedine česte oblike karcinoma. Stoga su znanstvenici proširili svoje drugo istraživanje i uzeli podatke iz 68 zemalja o 32 oblika raka.

Na taj način su utvrdili kako je, primjerice, za rak gušterače u 77 posto slučajeva uzrok slučajna pogeška u kopiranju DNK, u 18 posto slučajeva  uzrokuju ga vanjski čimbenici, a za pet posto kriva je genetika.

Kod čak 95 posto oboljenja od raka prostate, mozga i kostiju, uzrok je slučajnost odnosno pogreška u diobi stanica.

No, postoje i oboljenja kod kojih ‘loša sreća’ nema tako veliku ulogu. Za rak pluća u 65 posto slučajeva krivac je vanjski faktor poput pušenja ili onečišćenja zraka, a u samo 35 posto slučajeva kriva je slučajnost. Znanstvenici su ustvrdili kako genetika nije faktor kada je u pitanju rak pluća.

Ukupno gledajući stručnjaci su procijenili da je u 66 posto slučajeva uzrok raka slučajna pogreška pri diobi stanica, u 29 posto vanjski čimbenici, a u pet posto naslijeđe. Autori studije tvrde kako su rezultati do kojih su došli  komplementarni sa znanstvenim konsenzusom u skladu s kojim se oko 40 posto oboljenja može spriječiti prevencijom.

“I dalje moramo ljude poticati da izbjegavaju vanjske čimbenike i životne navike koje povećavaju rizike od razvoja raka”, rekao je Vogelstein. Dodao je kako će ipak mnogi oboljeti zbog nasumičnih pogrešaka što ukazuje na to da je potrebno razviti još bolje metode kojima bi se rak otkrio što ranije i tako bio izlječiv.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Zagreb će razvijati nove socijalne usluge

U organizaciji Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, u Zagrebu je održana konferencija pod nazivom „Znanost susreće regije“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama