Gubitak kose kao posljedica liječenja kemoterapijom može se spriječiti

Martina Celizić

Liječenje karcinoma sa sobom često donosi gubitak kose što, iako privremeno, predstavlja jednu od psihološki najintenzivnijih nuspojava kemoterapije, a posljedično utječe i na kvalitetu života oboljelih. Uz to što uništava zloćudne stanice, kemoterapija uništava i one zdrave, brzo umnažajuće stanice u koje spada i folikul kose. Ovisno o vrsti terapije, kosa rapidno opada ili se prorjeđuje. Oboljeli se s gubitkom kose nose na različite načine, individualno birajući opcije poput vlasulja, marama, kapa, šešira, turbana…

No, dugi niz godina u svijetu je poznato da opadanje kose uslijed kemoterapije nije sasvim neizbježno. Tome svjedoči razvoj pomagala poput rashladnih kapa ili sistema hlađenja tjemena. Njima se danas u svijetu pristupa prevenciji ili ublažavanju ispadanja kose kod osoba koje prolaze kemoterapiju.

Hipotermija tjemena predstavlja hlađenje tjemena prije, tijekom i nakon primanja kemoterapije kako bi se prevenirao ili ublažio gubitak kose.

Hipotermija  tjemena  polazi od toga da smanjena temperatura dovodi do smanjenja dotoka krvi u područje tjemena tako da manje citostatika dopire do folikula kose. Posljedično tome, usporava se stanični metabolizam unutar stanica kose. Folikuli kose tako nisu izloženi punoj dozi citostatika i uspijevaju preživjeti.  

Hipotermija tjemena provodi se aplikacijom tzv.rashladnih kapa (engl.cold caps) ili kompjuterski kontroliranih sistema (engl. scalp cooling system). Nekad su se u tu svrhu na područje tjemena aplicirala pakiranja leda.

Rashladne kape (engl. cold caps) specijalizirane su kape ispunjene hladnim gelom. Lagano se učvršćuju. Potrebno ih je često mijenjati (svakih 20 do 40 minuta) kako bi tjeme uvijek bilo hladno i obično uz njih dolazi poseban hladnjak u kojem se čuvaju tijekom terapije.

Za razliku od kapa, sistemi hlađenja tjemena (engl. scalp cooling systems) pumpaju tekućinu za rashlađivanje kroz kapu. Obično su lakši od rashladnih kapi te ih nije potrebno stalno mijenjati, već kad se jednom pozicioniraju na tjeme mogu tako stajati do kraja. Tehnologija hlađenja tjemena dolazi u različitim modelima, od onih koji omogućavaju individualni tretman do modela gdje se istovremeno tretiraju dvije pacijentice. Ti su sistemi digitalizirani i nabavljaju ih bolnički odjeli koji primjenjuju kemoterapiju. Sam tretman u oba slučaja može uključivati višesatno nošenje kape (prije, tijekom i poslije kemoterapije).

Primjena hipotermije tjemena kontraindicirana je kod nekih oblika zloćudnih bolesti. Tako se, primjerice, ne smiju primjenjivati kod bolesnika s oblicima limfoma ili leukemije kod kojih  maligne stanice cirkuliraju krvlju. Također, ne primjenjuju se kod bolesnika s  uznapredovalim stadijima karcinoma te onima kod kojih se metastaze nalaze u tjemenu. Neki liječnici izražavaju zabrinutost, smatraju kako bi hlađenje tjemena kod takvih pacijenata moglo spriječiti eventualni utjecaj na maligne stanice koje se nalaze u tjemenu.

Uspjeh hipotermije tjemena vezan je uz vrstu citostatika, dozu lijeka te koliko dobro osoba podnosi hladnoću. Neka istraživanja ukazuju da bi osobe koje imaju gušću kosu bile podložnije gubitku kose od onih s rijetkom kosom. Jedan od razloga mogao bi biti taj što kosa sprječava dovoljno rashlađivanje tjemena. Također, kape moraju prianjati čvrsto uz glavu kako bi učinak bio potpun.

Iako sama metoda nije invanzivna, uz nju se vežu određene nuspojave  od kojih su najčešće glavobolja, neugoda u vratu i ramenu, tresavica i bol u tjemenu. Iskustva pacijenata su raznolika i kreću se od blage neugode do intenzivnije boli.

Novije kliničke studije pokazuju različitu učinkovitost terapije hlađenja tjemena za razliku od konfliktnih rezultata koji su dobiveni starijim studijama koje se odnose na metodu aplikacije ledom.

Američka savezna agencija za upravljanje hranom i lijekovima (FDA) je 2015. godine izdala odobrenje za promet sistema za hlađenje tjemena kao što je Dignicap Intelligent Scalp Cooling System te je 2017. godine odobrenje dobio i proizvođač Paxman Systems. Ovo odobrenje važeće je samo za američko tržište.

Važno je znati da rashladne kape i sistemi hlađenja tjemena nisu jednako učinkoviti za sve. Istraživanja pokazuju da su rashladne kape i sistemi hlađenja tjemena visoko učinkoviti za 50 do 60 posto kod žena koje su ih koristile. Žene koje su uzimale samo taksane imale su bolje rezultate kod korištenja rashladnih kapa i sistema hlađenja tjemena u usporedbi sa ženama koje su dobivale terapiju antraciklinom.

I na kraju, jedan od ključnih faktora odnosno prepreka koje stoje na putu odabira rashladnih kapa i sistema hlađenja u funkciji prevencije i očuvanja kemoterapijom izazvane alopecije predstavlja njihova cijena. Ti proizvodi nisu jeftini, niti idu na teret zdravstvenog osiguranja.  Sisteme hlađenja tjemena vani uglavnom nabavljaju bolničke jedinice na kojima pacijenti primaju kemoterapiju. No, rashladne se kape mogu nabaviti  i putem interneta, a mogu se i posuditi po cijeni od oko 349 eura na mjesec (Penguin Cold caps).

Po vlastitom saznanju u Hrvatskoj oboljeli suočeni s kemoterapijom izazvanim ispadanjem kose trenutačno nemaju mogućnost odabira ove opcije. Uspjeh hipotermije tjemena primjenom rashladnih kapa i sistema hlađenja također nije zajamčen i tek samom primjenom moguće je dobiti uvid u to kako će osoba reagirati na ovaj oblik prevencije i ublažavanja kemoterapijom izazvane alopecije.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Što je sreća?

U posljednje vrijeme često me pitaju kako biti sretan ako izgubiš voljenu osobu ili ako si bolestan. Ljude zanima glume li ti ljudi da su sretni.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Ultrazvuk dojke pouzdana je radiološka metoda

Karcinom dojke najčešće se prezentira kao bezbolna kvržica, ali ponekad i tumor može boljeti.

Više

Obilježimo zajedno 20. dan ružičaste vrpce!

Javno-zdravstvenu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska.

Više

Uspješno održana naša kampanja “Nisi sama – hodaj s nama!”

Šetnjom kroz centar grada poslale smo poruku da se hodati može bez ograničenja, svakoga dana 30 do 40 minuta.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama