Hrana bogata aminokiselinama poboljšava djelovanje kemoterapije

Nismo same 

Bolje djelovanje pojedinih lijekova protiv raka može se postići pravilnom prehranom, pokazala su dva istraživanja provedena nedavno na miševima.

Istraživanje objavljeno 11. lipnja u uglednom časopisu Nature pokazalo je da citostatik metotreksat ima bolje djelovanje nakon što su u hranu koju su jeli miševi dodane aminokiseline. Aminokiseline su gradivne jedinice proteina, a najviše ih ima u mesu i mahunarkama.

Na ovu je temu 4. lipnja objavljeno još jedno istraživanje, također u časopisu Nature. To istraživanje pokazalo je da prehrana utječe na razinu inzulina u krvi te da time utječe i na djelovanje lijekova protiv raka koji napadaju protein PI3K.

Oba tima pokušavaju saznati mogu li se ovi rezultati primijeniti i na ljude.  

“Prehrana je bitna kod liječenja raka”, rekao je David Sabatini s Instituta za biomedicinska istraživanja Whitehead (Cambridge), glavni autor istraživanja o aminokiselinama.

Tumori koriste neuobičajene metaboličke “staze” kako bi probavili hranjive tvari te tako abnormalno rasli. Znanstvenici već dugo pokušavaju naći slabu točku tog procesa te stvoriti lijek koji bi blokirao neke od puteva i “ubio” tumor bez da pritom ošteti i zdrave stanice.

Znanstvenica Karen Vousden s Instituta Francis Crick u Londonu, i njezini kolege, prošle su godine dokazali da je ograničenje nekih aminokiselina u prehrani povećalo broj preživjelih miševa koji su bili genetski modificirani da obole od raka. Aminokiseline koje su znanstveni izbacili iz njihove prehrane važne su za preživljavanje stanica u stanjima bez kisika, što je često stanje tumora.

Posljednja dva istraživanja pokušala su dovesti u vezu stanje metabolizma i bolje djelovanje pojedinih lijekova protiv raka.

Sabatini i njeni kolege u stanicama raka tražili su gene koji reagiraju na metotreksat, lijek koji se koristi kod liječenja dječje leukemije, a koji ima velike nuspojave. Pronašli su gen koji kodira enzim zaslužan za sintetiziranje histidina (aminokiseline).

Tim je otkrio da višak histidina stanice raka čini osjetljivijima na lijek. Sabatini se nada kako bi se, pokaže li se lijek jednako učinkovit i za ljude, dodavanjem histidinskih dodataka prehrani tijekom liječenja mogla koristiti manja doza citostatika, što bi bilo manje štetno za organizam.

Istraživanje objavljeno 4. lipnja bavilo se lijekovima koji napadaju protein PI3K koji mutira u stanicama raka i pomaže im u njihovom rastu.

Istraživanje je pokazalo da se sprječavanjem rasta razine inzulina prehranom koja sadrži mali broj ugljikohidrata može spriječiti reaktivacija rasta tumora i time poboljšati učinkovitost lijekova.  

“Sad trebamo vidjeti hoće li rezultati koje smo dobili na miševima biti isti i kod ljudi”, rekla je Almut Schulze, znanstvenica na Sveučilištu u Würzburgu (Njemačka).

“To će biti težak zadatak jer nije lako kontrolirati prehranu ljudi kao što smo to mogli činiti kod miševa”, dodala je Schulze.

Chi Van Dang s newyorškog Ludwig Instituta za istraživanje tumora  upozorio je kako će dodatni problem biti kako odrediti koji će pacijenti imati najviše koristi od promjena prehrane, a s obzirom na činjenicu da svaka osoba ima drugačiji metabolizam.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Ultrazvuk dojke pouzdana je radiološka metoda

Karcinom dojke najčešće se prezentira kao bezbolna kvržica, ali ponekad i tumor može boljeti.

Više

Obilježimo zajedno 20. dan ružičaste vrpce!

Javno-zdravstvenu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska.

Više

Uspješno održana naša kampanja “Nisi sama – hodaj s nama!”

Šetnjom kroz centar grada poslale smo poruku da se hodati može bez ograničenja, svakoga dana 30 do 40 minuta.

Više

Prošećimo zajedno centrom grada u nedjelju 22. rujna!

Po završetku šetnje Goranka Perc održat će u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) predavanje o svom putu u Camino.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama