Hrana bogata aminokiselinama poboljšava djelovanje kemoterapije

Nismo same 

Bolje djelovanje pojedinih lijekova protiv raka može se postići pravilnom prehranom, pokazala su dva istraživanja provedena nedavno na miševima.

Istraživanje objavljeno 11. lipnja u uglednom časopisu Nature pokazalo je da citostatik metotreksat ima bolje djelovanje nakon što su u hranu koju su jeli miševi dodane aminokiseline. Aminokiseline su gradivne jedinice proteina, a najviše ih ima u mesu i mahunarkama.

Na ovu je temu 4. lipnja objavljeno još jedno istraživanje, također u časopisu Nature. To istraživanje pokazalo je da prehrana utječe na razinu inzulina u krvi te da time utječe i na djelovanje lijekova protiv raka koji napadaju protein PI3K.

Oba tima pokušavaju saznati mogu li se ovi rezultati primijeniti i na ljude.  

“Prehrana je bitna kod liječenja raka”, rekao je David Sabatini s Instituta za biomedicinska istraživanja Whitehead (Cambridge), glavni autor istraživanja o aminokiselinama.

Tumori koriste neuobičajene metaboličke “staze” kako bi probavili hranjive tvari te tako abnormalno rasli. Znanstvenici već dugo pokušavaju naći slabu točku tog procesa te stvoriti lijek koji bi blokirao neke od puteva i “ubio” tumor bez da pritom ošteti i zdrave stanice.

Znanstvenica Karen Vousden s Instituta Francis Crick u Londonu, i njezini kolege, prošle su godine dokazali da je ograničenje nekih aminokiselina u prehrani povećalo broj preživjelih miševa koji su bili genetski modificirani da obole od raka. Aminokiseline koje su znanstveni izbacili iz njihove prehrane važne su za preživljavanje stanica u stanjima bez kisika, što je često stanje tumora.

Posljednja dva istraživanja pokušala su dovesti u vezu stanje metabolizma i bolje djelovanje pojedinih lijekova protiv raka.

Sabatini i njeni kolege u stanicama raka tražili su gene koji reagiraju na metotreksat, lijek koji se koristi kod liječenja dječje leukemije, a koji ima velike nuspojave. Pronašli su gen koji kodira enzim zaslužan za sintetiziranje histidina (aminokiseline).

Tim je otkrio da višak histidina stanice raka čini osjetljivijima na lijek. Sabatini se nada kako bi se, pokaže li se lijek jednako učinkovit i za ljude, dodavanjem histidinskih dodataka prehrani tijekom liječenja mogla koristiti manja doza citostatika, što bi bilo manje štetno za organizam.

Istraživanje objavljeno 4. lipnja bavilo se lijekovima koji napadaju protein PI3K koji mutira u stanicama raka i pomaže im u njihovom rastu.

Istraživanje je pokazalo da se sprječavanjem rasta razine inzulina prehranom koja sadrži mali broj ugljikohidrata može spriječiti reaktivacija rasta tumora i time poboljšati učinkovitost lijekova.  

“Sad trebamo vidjeti hoće li rezultati koje smo dobili na miševima biti isti i kod ljudi”, rekla je Almut Schulze, znanstvenica na Sveučilištu u Würzburgu (Njemačka).

“To će biti težak zadatak jer nije lako kontrolirati prehranu ljudi kao što smo to mogli činiti kod miševa”, dodala je Schulze.

Chi Van Dang s newyorškog Ludwig Instituta za istraživanje tumora  upozorio je kako će dodatni problem biti kako odrediti koji će pacijenti imati najviše koristi od promjena prehrane, a s obzirom na činjenicu da svaka osoba ima drugačiji metabolizam.

Pročitajte i ostale članke

Kako se nositi s malignom bolešću

Kako se nositi s poricanjem, ljutnjom, strahom, krivnjom i drugim osjećajima koji vas obuzimaju dok učite kako se suočiti s rakom.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj

Udruge pacijenata organizirane u akciji „Ništa o nama bez nas“ izrazile su danas nezadovoljstvo prijedlogom Pravilnika HZZO-a o lijekovima.

Više

Hvala medijima na podršci “Nisi sama – ideš s nama!”

Tijekom dvomjesečne humanitarne akcije prikupljeno je 125.120,55 kuna za naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju. Hvala svima na potpori!

Više

U kampanji „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupljeno 125.120,55 kuna

Udruga Nismo same prikupila je novac za novih oko 1000 besplatnih povratnih vožnji taksijem za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Više

U Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale od karcinoma

Obilježen 4. veljače – Međunarodni dan borbe protiv raka.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama