I ove godine kupite uskrsne dekoracije s porukom i poduprite rad Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb

Nismo same

Klinika za psihijatriju KBC-a Zagreb tradicionalno i ove godine organizira prodajnu izložbu ukrasa koje su povodom predstojećeg Uskrsa izradile vrijedne ruke pacijenata dnevnih bolnica. U projekt su uključene tri dnevne bolnice koje uz grupne psihoterapije tijekom cijele godine imaju i radne terapije na kojima bolesnici izrađuju razne ukrase i poklone.

Izložba je otvorena čitav tjedan, do 19 travnja, svakoga dana od 9 do 14 sati, smještena je u suterenu Zelene zgrade KBC-a Zagreb, a svi se izloženi radovi mogu kupiti.

“Kao suradnica udruge Nismo same ponosna sam na činjenicu da su, uz ostale, u izradi predmeta sudjelovali, ne samo članovi obitelji oboljelih od malignih bolesti, već i oni koji aktualno boluju od karcinoma, a koji su se u ovo predblagdansko vrijeme nalazili na psihoterapijskom liječenju. I upravo su oni bili najmarljiviji i najveseliji tako da smo ovoga puta čak udvostručili satnicu za radnu terapiju. Neopisivo je zadovoljstvo nakon dugo vremena vidjeti nečiji osmijeh na licu”, rekla je naša suradnica, psihijatrica Maja Vukoja, jedna od organizatora izložbe.

Dodala je kako je neopisivo zadovoljstvo gledati sreću na licima odraslih jer oni su u tim trenucima poput djece. A dječji je osmijeh ono najčišće u nama.

“Jedan se pacijent nakon puno godina vratio slikanju, a gospođa koja je izgubila supruga, šivanju. Neki su otkrili nove talente. A sve uz druženje i šalu”, otkrila nam je psihijatrica Vukoja te naglasila da među pacijentima koji su izrađivali ukrase za izložbu ima osoba različitih vjera, pa i ateista, ali postoji nešto iznad vjere, granica i predrasuda.

“Postoje ljubav i tolerancija. Postoji čovjek. A čovjek je stvaran. Svi oni jednog dana odu svojim putem i rastanci su često obostrano teški i emotivni, ali njihova djela, u koja su utkali sebe, ostaju. I nadam se da će i posjetitelji izložbe to osjetiti. Nama je ovo zasigurno jedna od posebnijih izložbi jer je u nju utkano puno boli, borbe i probuđene nade”, zaključila je psihijatrica Vukoja.

 

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

NISMO SAME – pokret hrabrih žena

Prenosimo tekst Ivane Kalogjere objavljen na portalu „Zdravlje za sve“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama