IOTA – najnovija metoda procjene rizika za rak jajnika

Gordan Crvenković

Rak dojke najčešći je oblik tumora u žena. Prema najnovijoj statistici, u Republici Hrvatskoj od raka dojke oboli svaka deseta žena. Iako se incidencija raka dojke povećava, stopa smrtnosti se smanjuje, prvenstveno zahvaljujući inovacijama u području rane dijagnostike i liječenja, kao i osvješćivanju šire populacije o rizičnim čimbenicima, važnosti samopregleda te redovitog stručnog pregleda.

Jedan od rizičnih čimbenika koji dovodi do razvitka raka dojke su mutacije u genima BRCA 1 i BRCA 2. Navedene mutacije ne uzrokuju isključivo rak dojke, već mogu dovesti i do razvitka raka jajnika. Žene koje su preboljele rak dojke predstavljaju izrazito rizičnu skupinu s dvostruko većim rizikom za razvoj raka jajnika. Odluka o operativnom odstranjenju jajnika u žena oboljelih od raka dojke u rukama je onkologa, i pacijentice. Jednako tako, žene koje su oboljele od raka jajnika imaju tri do četiri puta veći rizik za obolijevanje od raka dojke.

Rak jajnika je peta najčešće dijagnosticirana maligna tvorba u žena, te predstavlja četvrti vodeći uzrok smrti od malignih bolesti, s prosječnom stopom smrtnosti od 70-80 posto. Visoka stopa smrtnosti pripisuje se kasnoj dijagnostici raka, radi njegovog asimptomatskog razvitka ili minimalne pojave simptoma koji se mogu pripisati raznim drugim bezazlenim stanjima.

Simptomi koji se mogu javiti su sljedeći: krvarenje ili iscjedak iz rodnice, osjećaj boli ili pritiska u zdjelici, bol u leđima, nadutost, osjećaj sitosti neposredno nakon ili tijekom obroka, promjene u stolici i kraći dah. Upravo radi toga, potrebno je provoditi redovite godišnje ili polugodišnje kontrole, osobito kod rizičnih skupina žena (žene s opterećenom obiteljskom anamnezom).

Rana detekcija raka jajnika od presudne je važnosti za ishod liječenja. Ako se dijagnosticira u poodmaklim faza, stopa petogodišnjeg preživljenja iznosi 30 posto. S druge strane, ako se otkrije u početnim fazama razvitka, petogodišnja stopa preživljenja iznosi 80 posto.

S razvitkom medicine, razvijale su se i dijagnostičke metode koje bi pouzdano mogle potvrditi postojanje raka jajnika u ranim fazama poput color-doppler analize prokrvljenosti jajnika, analize tumorskog biljega CA 125, ultrazvuka, MR itd. Nažalost, ni jedna od navedenih metoda nije se pokazala dovoljno pouzdanom u ranom otkrivanju raka jajnika.

Godine 2013. međunarodni tim vrhunskih stručnjaka osmislio je tehniku IOTA (International Ovarian Tumour Analysis) koja se bazira na vrijednostima prikupljenim iz ultrazvučne slike, podacima o prokrvljenosti jajnika i prisutnosti tumorskog biljega CA 125.

Ova metoda preporučuje se ženama koje su prethodno preboljele rak dojke, imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu pojavnosti raka dojke i/ili raka jajnika, ili boluju od policističnih jajnika.

20 posto popusta za članice NISMO SAME

Jedina ustanova certificirana za provođenje IOTA ispitivanja u RH ginekološka je ordinacija GynNova u Zagrebu, pod vodstvom doktora Gordana Crvenkovića.

Svim članicama i vjernim pratiteljicama stranice NISMO SAME GynNova nudi 20 posto popust na pretragu IOTA.

Dobro došle!

nismo sameGordan Crvenković specijalist je ginekologije i porodništva i subspecijalist humane reprodukcije. Vlasnik je privatne ordinacije za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu “GynNova” u Zagrebu. Svoj dugogodišnji staž proveo je u eminentnim klinikama SAD i Hrvatske. Član je svih hrvatskih kao i brojnih međunarodnih društava u području ginekologije. Predavač je na mnogim stručnim skupovima i kongresima diljem svijeta. Poseban interes ima iz područja ultrazvučne dijagnostike i ginekološke onkologije (vođa tima programa za ranu dijagnostiku raka jajnika u medicinskom centru “Cedars-Sinai Medical center” u Los Angelesu od 1991. do 1996.), kao i estetsko/regenerativne ginekologije.

Pročitajte i ostale članke

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Vaš život vrijedi truda

Snaga uma je onaj nevidljivi borac, pokretač i revolucionar u svim životnim zastojima i preprekama.

Više

Vukovarsko-srijemska županija podržala naš projekt uz poruku: Niste same!

Nakon Grada Zagreba i Hrvatske zajednice županija “Nisi sama – ideš s nama!” podržala je Vukovarsko-srijemska županija.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama