Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Europa Donne Hrvatska

Metastatski rak dojke – kraj izolacije  

Ivana Kalogjera

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Europa Donne Hrvatska i specijalistica kliničke citologije zaposlena na Klinici za tumore, nedugo se vratila iz Lisabona s međunarodne konferencije koja je bila posvećena metastatskom raku dojke, a već za ponedjeljak, 21. studenoga, priprema okrugli stol na temu “Metastatski rak dojke – kraj izolacije”.

Za Nismo same govori o dojmovima s portugalske konferencije te porukama koje želi poslati s okruglog stola.

U Lisabonu ste sudjelovali u radu međunarodne konferencije na temu raka dojke. O čemu se točno raspravljalo na konferenciji?

Četvrta ESO-ESMO konferencija održana od 2. do 4. studenog u Lisabonu međunarodni je konsenzus o metastatskom raku dojke.

Iz programa konferencije vidljivo je da su veliku ulogu u njezinom radu imali i sami pacijenti. I sami ste preboljeli rak dojke. Što Vas je najviše dojmilo iz izlaganja koja ste čuli?

Velik dio konferencije bio je posvećen pacijentima, odnosno odnosu liječnik-pacijent, zatim promjenama seksualnosti i mogućnostima fertiliteta, odnosno nemogućnostima i eventualnim mogućnostima fertiliteta. Pacijent je u svakom trenutku stavljen u središte događanja pri čemu se nastoje individualno objasniti sve mogućnosti liječenja, eventualne nuspojave, djelotvornost lijekova, mogućnosti primjene biosimilarnih lijekova, mogućnost održavanja radnog statusa, upoznavanje s različitim kliničkim studijama itd.   

Koji je zaključak konferencije?

Na konferenciji je usvojen konsenzus s jasno definiranim smjernicama u liječenju metastatske bolesti karcinoma dojke, a koji je dijelom modificiran u odnosu na prethodni  ABC 3  “3rd ESO–ESMO International Consensus Guidelines for Advanced Breast Cancer” iz 2016. godine.

Gdje je Hrvatska u svemu tome?

Što se tiče samog liječenja, Hrvatska je rame uz rame sa svjetskim i europskim centrima. Naše pacijentice dobivaju onu istu terapiju koju bi dobile i u drugim centrima bez obzira na ogromne troškove u liječenju same bolesti. Međutim, ono u čemu mi zasigurno zaostajemo jest odnos koji imamo prema takvim pacijenticama. Nadam se i vjerujem da je to zbog toga što se zaista smanjio broj liječnika, bilo zbog toga što su napustili zemlju ili zbog toga što su jednostavno prekapacitirani, a ne zbog nekih drugih iracionalnih razloga.

  

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak: Metastatska bolest nije kraj, to je samo promijenjen život u kojem se mora i može opstati.

Europa Donna Hrvatska održat će 21. studenoga, s početkom u 10.30 sati, u Hrvatskom farmaceutskom društvu, Masarykova 2, okrugli stol na temu “Metastatski rak dojke – kraj izolacije”. Pozivate pacijentice da vam se priključe. Koju poruku želite poslati s tog skupa?

Vodeći se mišlju “Svaki je dan dragocjen” želja nam je odgovoriti na brojna pitanja vezana uz ovu tematiku. Želimo da nas naše pacijentice i čuju i znaju da metastatska bolest dojke zaista nije izlječiva bolest, ali da je to bolest koja se može držati pod kontrolom, što znači da se život osoba oboljelih od metastatskog raka korištenjem pametnih i svih drugih nama dostupnih lijekova može produžiti i pretvoriti u maksimalno kvalitetan život.

Zahvaljujući razvoju medicine i najnovijim lijekovima, danas žene koje boluju od metastatskog raka dojke mogu živjeti duže i kvalitetnije nego ikada prije.  Metastatska bolest nije kraj, to je samo promijenjen život u kojem se mora i može opstati.

Na okruglom će stolu kao predavač sudjelovati gošća iz Njemačke Doris Christiane Schmitt koja je dugogodišnji ‘trener’ u komunikaciji liječnik -pacijent, profesionalac u komunikaciji za profesionalce u zdravstvu te jedna od čestih sudionika u savjetodavnim povjerenstvima za klinička ispitivanja. Upoznat ćemo se s načinom kako pomoći pacijenticama s metastatskim rakom dojke, što je potrebno liječnicima, što je potrebno pacijentima. Govorit će se i o tome koliko je važna adekvatna komunikacija između pacijenta i liječnika, kao i o psihološkoj pomoći kao izrazito važnom segment u životu svake žene koja se bori s ovom bolešću. Poseban naglasak bit će stavljen na ulogu udruga i na to kako udruge pacijenata mogu pomoći.

Drugi predavač bit će naša cijenjena onkologinja doc .dr. sc. Natalija Dedić Plavetić koja će održati predavanje o liječenju i mogućnostima liječenja metastatske tj. uznapredovale bolesti dojke.

Sudionici panela koji će uslijediti nakon ova dva predavanja bit će plastični kirurg, psihijatrica, nutricionistica, magistra ljekarništva i drugi. 

Pročitajte i ostale članke

8 životnih lekcija kojima nas može naučiti rak

Na svijetu postoji više stotina ljudi koji su preboljeli rak, a koji svoja iskustva dijele na svom blogu. Jedna je od njih i Sabrina, autorica ovog iznimno inspirativnog teksta.

Više

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Više

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Više

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama