Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Europa Donne Hrvatska

Metastatski rak dojke – kraj izolacije  

Ivana Kalogjera

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Europa Donne Hrvatska i specijalistica kliničke citologije zaposlena na Klinici za tumore, nedugo se vratila iz Lisabona s međunarodne konferencije koja je bila posvećena metastatskom raku dojke, a već za ponedjeljak, 21. studenoga, priprema okrugli stol na temu “Metastatski rak dojke – kraj izolacije”.

Za Nismo same govori o dojmovima s portugalske konferencije te porukama koje želi poslati s okruglog stola.

U Lisabonu ste sudjelovali u radu međunarodne konferencije na temu raka dojke. O čemu se točno raspravljalo na konferenciji?

Četvrta ESO-ESMO konferencija održana od 2. do 4. studenog u Lisabonu međunarodni je konsenzus o metastatskom raku dojke.

Iz programa konferencije vidljivo je da su veliku ulogu u njezinom radu imali i sami pacijenti. I sami ste preboljeli rak dojke. Što Vas je najviše dojmilo iz izlaganja koja ste čuli?

Velik dio konferencije bio je posvećen pacijentima, odnosno odnosu liječnik-pacijent, zatim promjenama seksualnosti i mogućnostima fertiliteta, odnosno nemogućnostima i eventualnim mogućnostima fertiliteta. Pacijent je u svakom trenutku stavljen u središte događanja pri čemu se nastoje individualno objasniti sve mogućnosti liječenja, eventualne nuspojave, djelotvornost lijekova, mogućnosti primjene biosimilarnih lijekova, mogućnost održavanja radnog statusa, upoznavanje s različitim kliničkim studijama itd.   

Koji je zaključak konferencije?

Na konferenciji je usvojen konsenzus s jasno definiranim smjernicama u liječenju metastatske bolesti karcinoma dojke, a koji je dijelom modificiran u odnosu na prethodni  ABC 3  “3rd ESO–ESMO International Consensus Guidelines for Advanced Breast Cancer” iz 2016. godine.

Gdje je Hrvatska u svemu tome?

Što se tiče samog liječenja, Hrvatska je rame uz rame sa svjetskim i europskim centrima. Naše pacijentice dobivaju onu istu terapiju koju bi dobile i u drugim centrima bez obzira na ogromne troškove u liječenju same bolesti. Međutim, ono u čemu mi zasigurno zaostajemo jest odnos koji imamo prema takvim pacijenticama. Nadam se i vjerujem da je to zbog toga što se zaista smanjio broj liječnika, bilo zbog toga što su napustili zemlju ili zbog toga što su jednostavno prekapacitirani, a ne zbog nekih drugih iracionalnih razloga.

  

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak: Metastatska bolest nije kraj, to je samo promijenjen život u kojem se mora i može opstati.

Europa Donna Hrvatska održat će 21. studenoga, s početkom u 10.30 sati, u Hrvatskom farmaceutskom društvu, Masarykova 2, okrugli stol na temu “Metastatski rak dojke – kraj izolacije”. Pozivate pacijentice da vam se priključe. Koju poruku želite poslati s tog skupa?

Vodeći se mišlju “Svaki je dan dragocjen” želja nam je odgovoriti na brojna pitanja vezana uz ovu tematiku. Želimo da nas naše pacijentice i čuju i znaju da metastatska bolest dojke zaista nije izlječiva bolest, ali da je to bolest koja se može držati pod kontrolom, što znači da se život osoba oboljelih od metastatskog raka korištenjem pametnih i svih drugih nama dostupnih lijekova može produžiti i pretvoriti u maksimalno kvalitetan život.

Zahvaljujući razvoju medicine i najnovijim lijekovima, danas žene koje boluju od metastatskog raka dojke mogu živjeti duže i kvalitetnije nego ikada prije.  Metastatska bolest nije kraj, to je samo promijenjen život u kojem se mora i može opstati.

Na okruglom će stolu kao predavač sudjelovati gošća iz Njemačke Doris Christiane Schmitt koja je dugogodišnji ‘trener’ u komunikaciji liječnik -pacijent, profesionalac u komunikaciji za profesionalce u zdravstvu te jedna od čestih sudionika u savjetodavnim povjerenstvima za klinička ispitivanja. Upoznat ćemo se s načinom kako pomoći pacijenticama s metastatskim rakom dojke, što je potrebno liječnicima, što je potrebno pacijentima. Govorit će se i o tome koliko je važna adekvatna komunikacija između pacijenta i liječnika, kao i o psihološkoj pomoći kao izrazito važnom segment u životu svake žene koja se bori s ovom bolešću. Poseban naglasak bit će stavljen na ulogu udruga i na to kako udruge pacijenata mogu pomoći.

Drugi predavač bit će naša cijenjena onkologinja doc .dr. sc. Natalija Dedić Plavetić koja će održati predavanje o liječenju i mogućnostima liječenja metastatske tj. uznapredovale bolesti dojke.

Sudionici panela koji će uslijediti nakon ova dva predavanja bit će plastični kirurg, psihijatrica, nutricionistica, magistra ljekarništva i drugi. 

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

NISMO SAME – pokret hrabrih žena

Prenosimo tekst Ivane Kalogjere objavljen na portalu „Zdravlje za sve“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama