Najnovije istraživanje pokazalo je da su očevi geni “krivi” za razvoj raka jajnika

Nismo same

 

Nova mutacija gena koja se može prenijeti s očeva na kćeri može povećati rizik od nastanka raka jajnika, tvrdi se u novom istraživanju koje je objavio najpoznatiji svjetski zdravstveni časopis JAMA.  

Za potrebe ove studije znanstvenici su proučavali 3499 parova baka i unučadi iz registra Instituta za obiteljski rak jajnika koji se nalazi u newyorškom Roswell Park institutu za istraživanje raka. 

Pokazala su da su slučajevi raka jajnika povezani s genom naslijeđenim po očevoj liniji, od njihovih majki, no potrebno je dodatno istraživanje kako bi se potvrdilo kako taj gen funkcionira.

Stopa karcinoma iznosila je je 28,4% kod parova u kojih su baka i unuka bile u srodstvu po očevoj j liniji i 13,9% u situacijama kada su baka i unuka bile povezane po majčinoj liniji. To je zato što se mutacija gena prenosi X kromosomima i nije vezana za bilo koji drugi gen koji je već poznat i na koji se žene testiraju.

Rak jajnika  jedan je od najraširenijih vrsta raka u žena. Žene starije od 50 godina, koje su ušle u menopauzu, u većem su riziku da obole od raka jajnika, ali i mlađe žene mogu imati rak jajnika.

Žene imaju dva X kromosoma, jedan su naslijedile od majke, a drugi od oca. Žene koje imaju obiteljsku povijest raka jajnika trebale bi se testirati na BRCA gene. Ako testovi pokažu da su naslijedile BRCA 1 i BRCA 2 mutacije gena imaju veći rizik da će oboljeti od karcinoma jajnika ili karcinoma dojke.

Znanstvenici sada misle da bi i ostali slučajevi raka jajnika mogli biti naslijeđeni po očevoj liniji putem X kromosoma. Voditelj studije Kevin Eng i njegov tim u  Roswell Park institutu za istraživanje raka suzili su sumnju na gen – MAGEC3 – koji se nalazi na X kromosomu s očeve strane.

“Ono što moramo učiniti jest da sekvenciranjem više obitelji utvrdimo pravi gen”, rekao je Eng. Otkrio je kako je otkriće i među samim znanstvenicima izazvalo veliku raspravu o tome kako pronaći obitelji vezane X kromosom.

Svi smatraju kako bi istraživanje moglo biti značajan korak prema boljoj prevenciji raka jajnika. Žene bi bolje razumjele rizike razvoja stanja i mogle bi poduzeti preventivne mjere koje bi im mogle spasiti živote što je iznimno važno zna li se da je u mnogim slučajevima karcinom jajnika dijagnosticiran prekasno – u fazi kada se teško liječi.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

NISMO SAME – pokret hrabrih žena

Prenosimo tekst Ivane Kalogjere objavljen na portalu „Zdravlje za sve“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama