Najnovije istraživanje pokazalo je da su očevi geni “krivi” za razvoj raka jajnika

Nismo same

 

Nova mutacija gena koja se može prenijeti s očeva na kćeri može povećati rizik od nastanka raka jajnika, tvrdi se u novom istraživanju koje je objavio najpoznatiji svjetski zdravstveni časopis JAMA.  

Za potrebe ove studije znanstvenici su proučavali 3499 parova baka i unučadi iz registra Instituta za obiteljski rak jajnika koji se nalazi u newyorškom Roswell Park institutu za istraživanje raka. 

Pokazala su da su slučajevi raka jajnika povezani s genom naslijeđenim po očevoj liniji, od njihovih majki, no potrebno je dodatno istraživanje kako bi se potvrdilo kako taj gen funkcionira.

Stopa karcinoma iznosila je je 28,4% kod parova u kojih su baka i unuka bile u srodstvu po očevoj j liniji i 13,9% u situacijama kada su baka i unuka bile povezane po majčinoj liniji. To je zato što se mutacija gena prenosi X kromosomima i nije vezana za bilo koji drugi gen koji je već poznat i na koji se žene testiraju.

Rak jajnika  jedan je od najraširenijih vrsta raka u žena. Žene starije od 50 godina, koje su ušle u menopauzu, u većem su riziku da obole od raka jajnika, ali i mlađe žene mogu imati rak jajnika.

Žene imaju dva X kromosoma, jedan su naslijedile od majke, a drugi od oca. Žene koje imaju obiteljsku povijest raka jajnika trebale bi se testirati na BRCA gene. Ako testovi pokažu da su naslijedile BRCA 1 i BRCA 2 mutacije gena imaju veći rizik da će oboljeti od karcinoma jajnika ili karcinoma dojke.

Znanstvenici sada misle da bi i ostali slučajevi raka jajnika mogli biti naslijeđeni po očevoj liniji putem X kromosoma. Voditelj studije Kevin Eng i njegov tim u  Roswell Park institutu za istraživanje raka suzili su sumnju na gen – MAGEC3 – koji se nalazi na X kromosomu s očeve strane.

“Ono što moramo učiniti jest da sekvenciranjem više obitelji utvrdimo pravi gen”, rekao je Eng. Otkrio je kako je otkriće i među samim znanstvenicima izazvalo veliku raspravu o tome kako pronaći obitelji vezane X kromosom.

Svi smatraju kako bi istraživanje moglo biti značajan korak prema boljoj prevenciji raka jajnika. Žene bi bolje razumjele rizike razvoja stanja i mogle bi poduzeti preventivne mjere koje bi im mogle spasiti živote što je iznimno važno zna li se da je u mnogim slučajevima karcinom jajnika dijagnosticiran prekasno – u fazi kada se teško liječi.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama