Ne dopustite da vam duhan oduzme dah!

Nismo same / HZJZ

Pod sloganom “NE DOPUSTITE DA VAM DUHAN ODUZME DAH” (Don’t let tobacco take your breath away) danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan nepušenja.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 1987. godine potaknula je Svjetska zdravstvena organizacija, a kako bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana.

Globalna epidemija duhana svake godine ubije više od 7 milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima.  

Povodom svjetskog dana nepušenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je priopćenje u kojem su opisani načini na koje izloženost duhanskom dimu ugrožava zdravlje naših pluća. Jedan je od njih rak pluća. 

Hrvatska je po broju oboljelih i umrlih od raka pluća u samom europskom vrhu. Godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 3000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje pacijenata je ispod 10 posto.

Za više od dvije trećine smrti od raka pluća odgovorno je upravo pušenje.

Izloženost duhanskom dimu kod kuće ili na radnom mjestu također povećava rizik od raka pluća. Prestanak pušenja može smanjiti rizik od raka pluća: nakon 10 godina od prestanka pušenja, rizik od raka pluća smanjuje se za otprilike polovicu od pušača.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2019. ima za cilj podići svijest o:

  • opasnosti od pušenja i izloženosti duhanskog dima iz okoline odnosno opasnostima od pasivnog pušenja;
  • posebnim opasnostima od pušenja na zdravlje pluća;
  • smrtnosti i pojavnosti bolesti na globalnoj razini uzrokovanih pušenjem, uključujući kronične bolesti dišnog sustava i rak pluća;
  • pojavljivanje dokaza o povezanosti pušenja duhana i smrti od tuberkuloze;
  • implikacije izloženosti duhanskom dimu iz okoliša odnosno pasivnom pušenju na zdravlje pluća ljudi u različitim dobnim skupinama;
  • važnost zdravlja pluća za postizanje ukupnog zdravlja i dobrobiti;
  • izvodljive aktivnosti i mjere koje ključna publika, uključujući sve građane, javnost i vladu, može poduzeti kako bi se smanjili rizici na zdravlje pluća koje uzrokuje pušenje duhana i duhanskih proizvoda.

 

Pročitajte i ostale članke

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Revolucija u liječenju oboljelih od raka u Hrvatskoj

Zahvaljujući suradnji Vlade RH i tvrtke Roche bolesnici s metastatskim tumorima dobit će dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja.

Više

Vaš život vrijedi truda

Snaga uma je onaj nevidljivi borac, pokretač i revolucionar u svim životnim zastojima i preprekama.

Više

Vukovarsko-srijemska županija podržala naš projekt uz poruku: Niste same!

Nakon Grada Zagreba i Hrvatske zajednice županija “Nisi sama – ideš s nama!” podržala je Vukovarsko-srijemska županija.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama