NISMO SAME – pokret hrabrih žena

Ivana Kalogjera

Na portalu „Zdravlje za sve“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ objavljen je tekst predsjednice Udruge NISMO SAME, Ivane Kalogjere, koji prenosimo u cijelosti uz dozvolu uredništva.

Često sam kao novinarka intervjuirala ljude koji su tvrdili da im je bolest bila prekretnica u životu. Što ta sintagma doista znači shvatila sam tek kada sam se razboljela od raka dojke, a potom usred kemoterapije ostala i bez posla.

Jednom je netko napisao da me je bolest pokrenula na način koji nisam mogla ni zamisliti. Bio je u pravu. Koliko god to zvučalo čudno, bolest i gubitak posla za mene su bili nešto najbolje što mi se moglo dogoditi. Ali, ne samo za mene, već i za širu zajednicu.

Jer, da nije bilo moje bolesti ne bi bilo ni Nismo same, projekta koji je u svega nekoliko mjeseci postao prostor za umrežavanje hrabrih žena koje su pobijedile rak ili još uvijek vode bitku s bolešću, prostor na kojem su one bez oklijevanja, straha i srama mogle podijeliti svoje iskustvo s drugim ženama, ali i prostor na kojem smo otvorili mnoge tabu teme vezane uz bolest: stigmatizacija, gubitak posla, nerazumijevanje partnera i okoline…

Žene koje su podijelile svoje priče na Nismo same istinska su inspiracija ne samo oboljelima od raka, već općenito ljudima koji ne uzimaju život zdravo za gotovo.

Nerijetko mi se javljaju i potpuno zdravi ljudi, sveučilišni profesori, kolege novinari, koji redovito prate našu stranicu. Kažu da ih priče koje dijelimo ohrabruju, potiču na razmišljanje i promjene.

Od 7. ožujka 2017. godine, kada je na portalu kojeg uređujem i vodim objavljena prva priča,  do danas podijelila sam 152 intimne ispovijesti žena oboljelih od raka i tri priče muških članova njihove obitelji.

Kada me pitaju što su danas Nismo same najčešće kažem da je to pokret hrabrih žena. Mislim da ta sintagma najbolje dočarava koncept koji se razvio oko stranice koju mnoge žene doživljavaju kao neiscrpan izvor energije za svoju najvažniju bitku – bitku za vlastiti život.  Mi žene okupljene oko priče Nismo same pokazale smo im, kako je to slikovito u svojoj priči opisala Ivanka Nikolić, da maligna bolest ne mora značiti kraj, već da ona može biti i početak jednog novog života.

Zbog velike potrebu za psihološkom podrškom, početkom 2018. godine na internetskoj stranici smo otvorili i posebnu povjerljivu rubriku “Nisi sama – pitaj bez srama” s ciljem pružanja online podrške osobama koje se liječe ili su se liječile od maligne bolesti i članovima njihovih obitelji.

Otvorili smo i posebnu adresu elektroničke pošte podrska@nismosame.com putem koje žene oboljele od karcinoma, ali i članovi njihovih obitelji, mogu dobiti podršku i uvide u svoje psihičko stanje te smjernice oko realizacije konkretnog psihološkog/psihijatrijskog liječenja i praćenja ako se na to odluče. Na pitanja odgovara naša suradnica, Maja Vukoja, psihijatrica s KBC-a Zagreb.

Projekt Nisi sama – ideš s nama!

Udruga Nismo same vodi i sada već svima poznati projekt taksi prijevoza žena na kemoterapiji “Nisi sama – ideš s nama!”. Riječ je o posve novoj socijalnoj usluzi za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Projekt je startao 14. ožujka 2018. godine, a do sada njime je bilo obuhvaćeno 116 žena. Naš je dugoročni cilj uspostaviti novu socijalnu uslugu koja bi bila dostupna svim građanima oboljelima od malignih bolesti, a po uzoru na praksu u brojnim zapadnoeuropskim državama.

Inicijalna sredstva za projekt dobili smo putem natječaja Zaklade Solidarna i Zaklade Adris, a većinu novca za pokrivanje troškova projekta prikupili smo sami u dvije velike humanitarne akcije za koje smo dobili veliku potporu Grada Zagreba, koji je pokrio većinu troškova kampanje, ali i brojnih tvrtki i građana koji su donirali za projekt – od Vukovara do Dubrovnika. 
Sve što radimo, radimo kako bismo ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji pružili podršku i pokazali da nisu sami i ostavljeni. I to ljudi prepoznaju.

O tome koliko su Nismo same promijenile pogled na bolest i oboljele osobe općenito, najbolje svjedoče poruke žena koje nas prate i koje nam pišu kako nikada ne bi bile tako hrabre i samopouzdane da nije bilo projekta Nismo same.

 

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Ultrazvuk dojke pouzdana je radiološka metoda

Karcinom dojke najčešće se prezentira kao bezbolna kvržica, ali ponekad i tumor može boljeti.

Više

Obilježimo zajedno 20. dan ružičaste vrpce!

Javno-zdravstvenu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska.

Više

Uspješno održana naša kampanja “Nisi sama – hodaj s nama!”

Šetnjom kroz centar grada poslale smo poruku da se hodati može bez ograničenja, svakoga dana 30 do 40 minuta.

Više

Prošećimo zajedno centrom grada u nedjelju 22. rujna!

Po završetku šetnje Goranka Perc održat će u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) predavanje o svom putu u Camino.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama