Nova nada za žene s metastatskim rakom dojke

Nismo same

Novi test krvi koji detektira DNK tumora novi je spas za liječenje uznapredovalog raka dojke, objavio je Independent

Test nazvan ‘tekuća biopsija’ detektira i prati promjene kod čak 13 različitih gena, uključujući i gene koji su ključni za razvoj bolesti.

Rak dojke najčešći je tumor u Velikoj Britaniji, s čak 150 novih bolesnika dnevno.

Za bolesnice kojima je rak metastazirao izvan dojki i obližnjih limfnih čvorova, krvni bi test mogao značiti personalizirano liječenje u kojem bi se pratio svaki stadij napretka raka, rekli su znanstvenici.

Oko 10 posto žena u trenutku dijagnoze ima metastatski rak dojke ili rak dojke u 4. stadiju. Prognoza je njihovog preživljenja u prosjeku dvije godine.

Ovo je prvi puta da su znanstvenici uspijeli analizirati dvije vrste mutacije DNK u samo jednom krvnom testu.

Novo istraživanje objavljeno u Clinical Chemistry, opisuje kako su znanstvenici prvo pratili rast stanica uzgojenih u laboratoriju prije no što su analizirali DNK u krvi koju su za potrebe istraživanja donirale 42 žene u visokom stadiju bolesti.

Specifične genetske promjene koje dovode do razvoja raka pronađene su kod polovice žena. Za jednu od pet žena informacije koje su dobile tim testom mogle su se iskoristiti za promjenu terapije.

Tijekom istraživanja analizirana je i krv devet zdravih žena u čijoj krvi nisu pronađene mutacije.

Korištenjem novog testa analiziran je HER2 gen. Radi se o genu koji stvara proteine koji kontroliraju rast zdravih stanica u grudima, ali igra i važnu ulogu u razvoju raka dojke u 15 do 25 posto slučajeva.

HER2 pozitivni rak dojke najbolje se liječi Herceptinom.

‘Tekućom biopsijom’ mogu se utvrditi i mutacije u genu ESR1, estrogenskom receptorskom genu koji ne reagira na antihormonske terapije.

Kad se utvrdi koju vrstu mutacije ima pacijentica, može joj se preporučiti neki drugi oblik liječenja.

– Analizirali smo krvnu plazmu za mjerenje određenih promjena u genima odgovornim za rak dojke, uključujući HER2 i estrogen receptorski gen. Nadamo se da ćemo ovim testom pomoći liječnicima i bolesnicima da izaberu najbolji oblik liječenja, rekao je David Guttery sa Sveučilišta Leicester koje je provelo istraživanje u suradnji s Imperial College iz Londona.  .

Somatske mutacije gena koje uzrokuju tumore događaju se kada DNK molekule budu krivo posložene. CNA tip mutacije dogodi se kada postoji višak kopija gena koji počnu proizvoditi previše proteina.

– Izradili smo novi test krvi koji u isto vrijeme detektira somatske i kopirajuće mutacije koje su potrebne za rast raka dojke, rekao je Guttery.

Dodao je kako to pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, ali potrebna su, rekao je, daljna istraživanja koja će potvrditi kliničku korist testa prije no što on izađe na tržište.

Istraživanje su financirale Breast Cancer Now i Cancer Research UK.

Barunica Delyth Morgan, predsjednica Breast Cancer Now, rekla je kako bi ovaj  test, potvrdi li se daljnjim istraživanjem, mogao pomoći u pronalaženju odgovora na pitanje kako rak dojke “raste”.

– Analizirajući genetiku tumora možemo identificirati potrebne promjene u liječenju čime bi osigurali individualno najbolje liječenje koje bi u cijelosti bilo prilagođeno samoj pacijentici i njezinoj bolesti, rekla je Morgan.

– Iako se povećao broj žena koje prežive rak dojke kada je on otkriven u ranom stadiju, žene u kojih je rak dojke otkriven u kasnijim stadijima bolesti nisu te sreće, a to moramo pod hitno promijeniti. Ovo bi nam istraživanje u tome moglo pomoći, rekla je dr Justine Alford, znanstvenica u Cancer Research UK. Dodala je kako su znanstvenici osmislili kako se rak može pratiti u njegovom rastu, što liječnicima omogućuje brzu reakciju i pripisivanje pacijentima najboljeg oblika liječenja u što kraćem periodu.

– Takav bi test mogao rezultirati izbjegavanjem davanja lijekova koji vjerojatno nisu djelotvorni jer bi se odmah znalo koja je vrst liječenja najučinkovitija, rekla je Alford.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama