Nova terapija: Lijek koji inhibira tumorski rast i dovodi do njegove smrti

Tri do sada objavljene studije pokazale su nedvojbenu učinkovitost palbocikliba, tvorničkog imena Ibrance, s do sada neviđenim dvostrukim povećanjem vremena do progresije bolesti u komparaciji sa samom hormonskom terapijom. Lijek predstavlja inovativnu terapiju koja odgovara na neispunjene medicinske potrebe bolesnica oboljelih od HR+/HER2- metastatskog raka dojke

Diana Glavina

Prema podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rak dojke najčešće je sijelo raka u žena s udjelom od 26 posto. U Hrvatskoj je 2014. godine zabilježeno 2644 novih bolesnica. U odnosu na 1968. godinu to je povećanje od čak 2,5 puta! Rak dojke je i vodeći uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg je 2014. godine umrla 1071 žena. Usprkos napretku dijagnostike i terapije, rak dojke najčešći je pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35 do 69 godina. Stoga u svakoj prigodi onkolozi napominju da je riječ o golemom javno zdravstvenom problemu, koji se mora najozbiljnije sagledati i, koliko je to god moguće, nužno je unaprijediti sadašnje stanje. I to na nekoliko razina. Pored neosporne potrebe za ulaganjem u primarnu prevenciju što podrazumijeva zdrav život i tjelovježbu, izbjegavanje postmenopauzalne pretilosti, izbjegavanje hormonske nadomjesne terapije itd., iznimno je važna i rana detekcija bolesti što se može postići promocijom postojećih nacionalnih programa ranog otkrivanja raka kao i edukacijom pučanstva.

Napokon, kaže struka, nužno je i dodatno ulaganje u kvalitetno, organizirano i suvremeno dijagnosticiranje, liječenje i praćenje raka dojke.

Činjenica je, ističu stručnjaci, da su se posljednjih desetljeća najveći uspjesi u liječenju solidnih tumora ostvarili upravo u liječenju raka dojke. Tako je danas vjerojatnost petogodišnjeg preživljenja bolesnice s rano otkrivenim  rakom dojke više nego udvostručena u usporedbi s vremenom od prije 30-ak godina. Također, prosječno preživljenje bolesnica s metastatskim rakom dojke je signifikantno povećano pa je, primjerice, u liječenju HER-2 pozitivnog metastatskog raka dojke, prosječno preživljenje povećano za tri  puta u posljednjih desetak godina. Ipak, u proteklom desetljeću nije postignuta bolja, uspješnija kontrola bolesti  kod bolesnica s metastatskim hormonski pozitivnim, HER-2 negativnim rakom dojke.

I hrvatski onkolozi tvrde da je Ibrance, odnosno generički palbociklib, doista učinio proboj 

Do danas! Jer upravo svjedočimo značajnom napretku u liječenju bolesnica i s ovim tipom tumora. Zahvaljujući razvoju i primjeni potpuno nove vrste onkoloških lijekova, tzv. CDK 4/6 inhibitora – palbocikliba, ribocikliba i abemacikliba. Palbociklib, zaštićenog tvorničkog imena Ibrance, prvi je u toj skupini novih lijekova, s najviše kliničkih podataka i koji je, za sada, jedini u standardnoj kliničkoj primjeni u razvijenim zemljama svijeta.

I hrvatski onkolozi koji se sustavno svakodnevno bave rakom dojke u svojim bolnicama, u svojim klinikama, ali i na znanstvenoj razini, tvrde da je Ibrance, odnosno generički palbociklib, doista učinio proboj. Ne samo zato što se nakon deset godina radi o prvom novom lijeku odobrenom za prvu liniju liječenja žena u kojih je dijagnosticiran HR+/HER2- metastatski rak dojke. Naime, za palbociklib postoje čvrsti i dosljedni podaci iz više kliničkih ispitivanja da udvostručuje vrijeme do progresije bolesti. I to sa sadašnjih 12 na 24 mjeseca u prvoj liniji liječenja metastatske bolesti te s pet na 12 mjeseci u drugoj liniji terapije. Lijek predstavlja inovativnu terapiju koja odgovara na neispunjene medicinske potrebe bolesnica oboljelih od HR+/HER2- metastatskog raka dojke. Dakle, sve su tri do sada objavljene studije pokazale nedvojbenu učinkovitost palbocikliba s, do sada neviđenim, dvostrukim povećanjem vremena do progresije bolesti u komparaciji sa samom hormonskom terapijom.       

Važno je naglasiti da navedena učinkovitost terapije nije na uštrb toksičnosti na koju su inače navikle bolesnice s metastatskim rakom dojke. Znanstveni dokazi ukazuju da se palbociklib u pravilu dobro podnosi te da se nuspojave povezane s njegovom primjenom mogu jednostavno zbrinjavati prilagodbom doze, privremenim prekidom terapije i/ili standardnim medicinskim postupcima. Za razliku od mnogih drugih sistemskih antineoplastičnih terapija, podnošljivost palbocikliba je u komparaciji s njegovom učinkovitošću, odlična. Jasno, sprečavajući progresiju bolesti odgađa se kemoterapija što također doprinosi  kvaliteti života bolesnica s metastatskom bolešću.

HZZO je prošle godine odobrio znatan broj novih onkoloških lijekova

Stručnjaci također ističu da palbociklib nije imunoterapija koja je tako popularna u posljednje vrijeme. Imunoterapija predstavlja značajnu, potencijalno najvažniju novost u liječenju raka u posljednjih 30 do 40 godina. Ipak, imunoterapija neće riješiti problem svih bolesnika s rakom. Pretpostavke su da bi današnja imunoterapija bila učinkovita kod 20-ak  posto bolesnika s rakom, a sutrašnja, još naprednija i kompleksnija, kod 50 do 60 posto bolesnika. To znači da uz imunoterapiju trebamo druge, inovativne, na molekulskoj biologiji i onkologiji dizajnirane ciljane, inovativne lijekove.

Jedan od takvih inovativnih lijekova je i palbociklib, kažu stručnjaci i objašnjavaju njegovo djelovanje: Inhibirajući, potiskujući o ciklinu ovisnu kinazu 4 i 6 dovodi do inhibicije tumorskog rasta, do njegove smrti.

U veljači 2015. godine, ubrzanim je postupkom američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila Ibrance za primjenu u prvoj liniji liječenja žena s HR+/HER2- metastatskim rakom dojke pa je u Americi Ibrance već postao standardna terapija za ovu bolest. Europska komisija lijek je odobrila u studenom prošle godine pa je terapija danas standard i u većini zemalja EU. Ali, ne i u Hrvatskoj. Teško je dobiti precizan odgovor na pitanje kada će, preko HZZO-a, lijek biti dostupan i bolesnicama u Hrvatskoj. No, HZZO je, unutar financijskih mogućnosti, prošle godine odobrio znatan broj novih onkoloških lijekova, a Povjerenstvo za lijekove HZZO-a prati nove, suvremene onkološke standarde liječenja. I onkolozi vjeruju da će i palbociklib što prije biti osiguran našim bolesnicama, prije svega zbog činjenice da je odlične učinkovitosti, male toksičnosti i lagan za primjenu. Mišljenje je stručnjaka da bi ovu terapiju u Hrvatskoj godišnje trebalo 200 do 300 žena, a prema nekim procjenama, cijena lijeka mogla bi biti na razini sadašnjih lijekova s tzv. liste skupih lijekova – oko  3000 do 4000 eura mjesečno po pacijentici.

nismo sameDiana Glavina dugogodišnja je novinarka specijalizirana za teme iz područja zdravstvene politike i medicine. Nakon 30 godina rada u Večernjem listu, danas surađuje s brojnim uglednim časopisima. Dobitnica je dvije nagrade Hrvatskog novinarskog društva.

Pročitajte i ostale članke

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Kako se nositi s malignom bolešću

Kako se nositi s poricanjem, ljutnjom, strahom, krivnjom i drugim osjećajima koji vas obuzimaju dok učite kako se suočiti s rakom.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

I ove godine kupite uskrsne dekoracije s porukom i poduprite rad Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb

Izložba je otvorena do 19 travnja, od 9 do 14 sati, u suterenu Zelene zgrade KBC-a Zagreb, a svi se izloženi radovi mogu kupiti.

Više

Zašto neki liječnici svojom komunikacijom pacijente osnažuju, a drugi ih unizuju

Sandra Karabatić, glavna sestra Zavoda za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, izdala je knjigu o komunikaciji u zdravstvu.

Više

Podržite nas, u tijeku je nova humanitarna akcija za naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju!

Na Dan narcisa, prvi dan akcije, za prijevoz smo prikupili iznimno vrijednih 19.647,10 kuna i tri eura. Doniraj i ti!

Više

Slavimo drugi rođendan i nagrađujemo!

Za naš 2. rođendan pobrojali smo najvažnije datume i trenutke u drugoj godini našeg rada.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Više

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Više

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Više

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Više

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Više

Pronađite nas na društvenim mrežama