Obilježite s nama treći Lila tjedan – Budite sebi prve!

Nismo same

Došlo je vrijeme i za naš treći LILA TJEDAN – TJEDAN ŽENSKOG ZDRAVLJA. Ove godine obilježit ćemo ga od 6. do 12. svibnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u suradnji s velikim brojem institucija: KBC-om Zagreb, KBC-om „Sestre milosrdnice“, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.  

Što vas sve očekuje za vrijeme ovogodišnjeg LILA TJEDNA najavit ćemo na konferenciji za novinare koja će se održati u petak, 26. travnja, u Hrvatskom novinarskom domu, Perkovčeva 2, s početkom u 10 sati.

Tom će prigodom o važnosti prevencije, učestalosti pojavnosti raka dojke, jajnika i vrata maternice, metodama liječenja, o tome gdje je danas Hrvatska na karti Europe, kada je riječ o ovim bolestima, govoriti naši gosti:  

  • prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb
  • prim. dr. sc. Višnja Matković, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb
  • Željka Josić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak
  • dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”
  • prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, prim. dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”
  • Siniša Varga, dr. med. dent. spec., predsjednik neformalne skupine saborskih zastupnika „zastupnici protiv raka“ 

O svojim iskustvima u liječenju govorit će i bolesnice kojima je bio dijagnosticiran karcinom, a konferenciju će voditi Ivana Kalogjera, pokretačica portala i udruge „Nismo same“.

Priključite nam se i Vi! Dođite i saznajte iz prve ruke što smo Vam sve pripremili u našem i  Vašem LILA TJEDNU. 

A novosti je jako puno. Prva i najvažnija jest ta da će ove godine LILA TJEDAN – TJEDAN ŽENSKOG ZDRAVLJA, osim u KBC-u Zagreb, biti obilježen i u KBC-u „Sestre milosrdnice“, KBC-u Split, KBC-u Rijeka, KBC-u Osijek te u OB „Dr. Ivo Pedišić“, a tijekom kojega će, od 6. do 12. svibnja, biti organizirano besplatno testiranje na HPV – bez uputnice i narudžbe – i to za čak 1200 žena!

Cilj je naše kampanje osvijestiti žene koliko je važno kontinuirano kontrolirati zdravlje da se bolest, ako ona postoji, otkrije u ranoj fazi kada je izlječiva.  

To da nemamo vremena za sebe, jer moramo brinuti o djeci, partnerima, roditeljima, provesti cijeli dan na poslu, što mnoge žene navode kao razlog neodazivanja na preventivne preglede, a što je nama bio i jedan od glavnih poticaja za kampanju, samo su izgovori za koje nema opravdanja.

Vjerujemo da se oko toga slažemo. Zato, odazovite se našem pozivu, dođite na testiranje! Čekamo Vas!

                                                                Pregledajte se, budite sebi prve!

 

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Ultrazvuk dojke pouzdana je radiološka metoda

Karcinom dojke najčešće se prezentira kao bezbolna kvržica, ali ponekad i tumor može boljeti.

Više

Obilježimo zajedno 20. dan ružičaste vrpce!

Javno-zdravstvenu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska.

Više

Uspješno održana naša kampanja “Nisi sama – hodaj s nama!”

Šetnjom kroz centar grada poslale smo poruku da se hodati može bez ograničenja, svakoga dana 30 do 40 minuta.

Više

Prošećimo zajedno centrom grada u nedjelju 22. rujna!

Po završetku šetnje Goranka Perc održat će u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) predavanje o svom putu u Camino.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama