Oboljeli od raka i njihov položaj u svijetu rada

Prim. dr. sc. Bojana Knežević

Posao je za svaku osobu izuzetno važan, ne samo zbog prihoda, već  i zbog veće kvalitete života, samoostvarenja, socijalnog statusa i osobnog identiteta. Što mi znamo o osobama koje su u Hrvatskoj oboljele o raka i njihovom radnom statusu?

U Hrvatskoj je svake godine više od 21 000 novodijagnosticiranih bolesnika s rakom.  Od toga je više od  10 000 žena. U bolnicama se prikupljaju podaci o oboljelima za registar za rak, no oni nisu uvijek potpuni i dovoljno informativni, posebno kada bismo htjeli znati što osobe koje su oboljele od raka rade i što su po zanimanju.

U Hrvatskoj do sad nisu rađena istraživanja vezana uz radni status oboljelih osoba, niti je praćeno što se kasnije, kad završe tretmani, događa s tim osobama u smislu kvalitete njihova života i rada. Nije poznato u kojim ih je zanimanjima najviše i mogu li poslije zbog zdravstvenog stanja ostati na istim poslovima. Također, nije poznato što se događa s osobama koje su bile zaposlene na određeno vrijeme  pa nakon  što obole izgube posao.

Tijekom posjeta jednoj grupi psihološke potpore ženama koje su oboljele od raka,  u razgovoru sam s  njima, doznala kako od njih 10 nije niti jedna više ne radi. Njihove su priče bile različite, bile su različitog stupnja obrazovanja i različitog radnog statusa prije obolijevanja, no sve su se složile da s tim da teško pronalaze posao, da ga teško zadržavaju i da imaju osjećaj da je njihovo dugo bolovanje jedan od razloga zašto nisu konkurentne na razgovorima za posao. Potencijalnim poslodavcima bi otvoreno govorile o svojoj bolesti, no nisu naišle na podršku, već na tiho odbacivanje. Što je s ostalim ženama? Jesu li ove priče slučajne ili su česte?

Kao liječnik, specijalist medicine rada, zaposlena trenutno u KBC-u  Zagreb na poslovima voditelja Odjela za kvalitetu, zainteresirala sam se za projekt koji je pokrenula EU mreža znanstvenika. Zanimalo me je što se događa s našim oboljelima i kakve probleme imaju. Uvidjela sam kako mi u Hrvatskoj imamo puno prostora za poboljšanje.

U EU zemljama ovaj je problem prepoznat znatno ranije i pokrenute su konkretne inicijative i intervencije. U pojedinim zemljama i prilagodbe radnog vremena oboljelima od raka. Prema EU podacima većina osoba koje su preživjele rak i završile s tretmanom imaju poteškoća sa zapošljavanjem. Procjenjuje se da ih je za  40 posto više nezaposlenih nego osoba koje nisu imale rak. Svake godine u Europskoj uniji  od karcinoma oboli 3,2 milijuna osoba. Polovica ih je u radno aktivnoj dobi. Medicina napreduje svakodnevno i sve je bolje preživljavanje oboljelih od raka. Međutim, veliki broj osoba je u riziku od nezaposlenosti što narušava i kvalitetu života i njihovu financijsku situaciju.

Iz tog je razloga u EU pokrenut projekt pod skraćenim nazivom CANWON (Cancer and Work Network), inicijativa koja okuplja znanstvenike i stručnjake koji se bave istraživanjima vezanim uz rak i rad. Projekt je trajao od 2013 do 2017. godine.  Tijekom trajanja projekta prikazivani su rezultati istraživanja i rađene su usporedbe između zemalja članica. Teme su bile: prognostički faktori, analize troškova, uloga poslodavaca i intervencije koje će poboljšati postojeće stanje.

Na to hoće li osoba raditi nakon dijagnoze utječe više faktora kao što su spol, osobne karakteristike, stadij bolesti , socijalni faktori, trajanje bolovanja i dotadašnji posao.

Zaključci projekta su kako bi bilo potrebno donijeti zajedničke EU smjernice koje bi usmjerile i radnike i poslodavce i zdravstvene radnike kako pomoći osobama koje su oboljele od raka da zadrže svoj posao. Jedan od dokumenata je  i Deklaracija o raku i radu.

Moj je osobni zaključak da se svi zajedno moramo pokrenuti kako bismo podigli svijest o problemu i kako bismo zajedničkim snagama pomaknuli naš svijet na bolje.

Kao liječnik i znanstvenik podržavam anketu koju će provesti Nismo same i Onkologija.hr, a u čijoj sam izradi i sama sudjelovala, pa Vas pozivam da se uključite u što većem broju kako bismo imali relevantne podatke na temelju kojih ćemo moći provoditi daljnje akcije.

U budućem planu je istraživanje o kvaliteti života te utjecaja posljedica bolesti i liječenja na sposobnost za rad.  Rezultati će biti osnova za mjere intervencije na individualnoj i društvenoj razini, čiji rezultat bi bio poboljšanje povratka u svijet rada.

Prim. dr. sc. Bojana Knežević specijalistica je medicine rada, zaposlena u KBC-u Zagreb.

Ujedno je i znanstvena suradnica na Medicinskom fakultetu te predavač na poslijediplomskom studiju iz medicine rada i na dodiplomskom studiju iz nastavnog predmeta Sportsko-rekreacijska medicina na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u više EU projekata koji se odnose na  prepoznavanje osjetljivih skupina i njihovog prava na rad te poboljšanje kvalitete u zdravstvenim ustanovama.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama