Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Nismo same 

Znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći model koji bi rezultirao što ranijim otkrivanjem tumora dojke. 

Vođeni tom željom na Massachusetts Institute of Technology (MIT), jednom od najboljih svjetskih sveučilišta, točnije u njihovom Laboratoriju za računalstvo i umjetnu inteligenciju, kreirali su, u suradnji s bolnicom u Massachusettsu, računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće. 

Model je testiran na 60 000 različitih mamografskih snimki. Pokazalo se da on može uočiti male promjene u tkivu dojke, a koje ukazuju na mogući razvoj raka. 

Regina Barzilay, profesorica na MIT-u koja je i sama pobijedila rak dojke, kaže da se nada da će ovakvi sustavi omogućiti liječnicima da mamografiju i prevencijske programe prilagode svakom pacijentu ponaosob, a kako bi bilo što manje tumora koji se otkrivaju u kasnoj fazi razvoja bolesti. 

Iako je mamografija značajno smanjila smrtnost od raka dojke, još uvijek se vodi rasprava o tome koliko često treba ići na mamografiju i s koliko godina početi s tom pretragom. 

Američko društvo za rak preporučuje da se jednom godišnje na mamografske preglede upućuju žene starije od 45 godina, dok američka inicijativa za prevenciju preporučuje testiranje svake dvije godine, počevši od 50. godine života. 

„Umjesto da za sve vrijede ista pravila, trebali bismo broj odlazaka na mamografiju i dob žene za prvu mamografiju uskladiti s njezinom obiteljskom anamnezom, odnosno rizikom koji žena nosi za obolijevanje od raka dojke“, rekla je Barzilay, autorica novog istraživanja koje je objavljeno u časopisu Radiology. 

„Primjerice, liječnik će jednoj skupini žena preporučiti mamografiju svake dvije godine, dok će neka druga visoko rizična skupina dobiti savjet da na preglede  odlazi i češće“, dodala je. 

Novi model koji je kreirao tim s MIT-a značajno je precizniji u predviđanju budućeg razvitka raka dojke od svih prijašnjih modela. 

Da spadaju u visoko rizičnu kategoriju, model je prepoznao kod čak 31 posto testiranih pacijentica. 

Constance Lehman, profesorica radiologije na Harvardu i glavna radiologinja u bolnici u Massachusettsu, upozorila je da stajalište prema kojem bi broj odlazaka na mamografiju trebalo prilagoditi riziku od razvoja bolesti,  a ne dobi žene, trenutačno nema podršku struke. 

„Razlog je taj što prije nismo imali potrebne alate za točnu procjenu rizika za svaku ženu“, rekla je Lehman i dodala: „Naš rad je prvi koji pokazuje da je taj rizik moguće procijeniti.“

Umjesto da radiolozi sami pregledavaju mamografske snimke, tim s MIT-a i bolnice Massachusetts razvio je računalni model koji direktno iz uzoraka očitava postoje li predispozicije za razvoj raka dojke. 

Koristeći informacije iz više od 90 000 različitih mamografskih snimki, program očitava i one elemente koji su presuptilni za ljudsko oko.

„Još ’60-ih radiolozi su shvatili da u tkivu grudi postoje promjene koje se ne vide na mamografu“, rekla je Lehman. Dodala je kako na te promjene utječu genetika, hormoni, trudnoća, laktacija, dijeta, gubitak tjelesne težine, ali i povećanje težine. „Svi se ti podaci sada mogu iskoristiti za što precizniju procjenu eventualnog rizika od nastanka raka dojke i to ponaosob za svaku ženu“, rekla je. 

Barzilay smatra da će njihov program jednoga dana liječnicima omogućiti da na mamografskim snimkama očitaju i rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ili nekog drugog tipa raka. 

Njihova je želja model prilagoditi i drugim bolestima, posebice onima kod kojih rizični faktori nisu toliko vidljivi, kao što je to, primjerice, rak gušterače.

 „Naš cilj je da rezultati do kojih smo došli postanu standard u liječenju. Uz spoznaju tko će u budućnosti oboljeti od raka, spasit ćemo brojne živote jer će maligna bolest biti otkrivena i prije no što se razviju njezini simptomi“, rekli su znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju.  

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama