Poznate osobe oboljele od raka (1)

Nismo same

Online društvena mreža namijenjena oboljelima od raka I Had Cancer objavila je do sada najveći popis najutjecajnijih osoba oboljelih od raznih vrsta tumora. Na popisu je čak 190 imena iz svijeta showbiza, politike, glazbe, sporta…

„Nekada je utješno znati da i oni koji se čine nedodirljivima i koje često idealiziramo također mogu oboljeti od raka kao i mi ‘obični’ ljudi. Svi smo mi ljudi, a rak ne diskriminira“, navodi se u tekstu u kojem se ističe kako poznate osobe također imaju različite pristupe bolesti. Dok jedni taje bolest kako bi izbjegli neželjeni publicitet, sačuvali buduće poslovne planove, ili kako bi se u miru mogli posvetiti liječenju, ima i onih koji javno govore o svojoj bolesti, pišu knjige, osnivaju i vode humanitarne udruge i općenito educiraju o raku.  

Prenosimo dijelove teksta u kojima su navedene neke od nama poznatih osoba. Podatke koje je objavio „I Had Cancer“ aktualizirali smo s još nekim zanimljivostima.

Rak završetka debelog crijeva

Farrah Fawcett (1947.-2009.) – glumica, najpoznatija po ulozi u mega hitu “Charliejevi anđeli”. Da boluje od raka debeloga crijeva otkrila je 2006. godine. Godinu dana nakon toga održala je konferenciju za novinare na kojoj je objavila da se izliječila. No, ubrzo potom rak se vratio te je Fawcett otišla na alternativni tretman u Njemačku. U travnju 2009. bolest se proširila i na jetru. Preminula je 25. lipnja 2009. u 62. godini života u bolnici u Santa Monici.

Rak slijepog crijeva

Audrey Hepburn (1929.-1993.) – glumica, nagrađena Oscarom 1953. za ulogu u filmu „Praznik u Rimu“. Holly Golightly, koju Hepburn glumi u filmu „Doručak kod Tiffanyja“, postala je jedna od najvećih filmskih ikona 20. stoljeća. Hepburn je 1992. godine počela osjećati bol u trbuhu. Pokazalo se da boluje od rijetke vrste raka slijepog crijeva. Operirana je u Los Angelesu, ali rak se nastavio širiti, a Hepburn je odbila kemoterapiju. Preminula je 20. siječnja 1993. u Tolochenazu u Švicarskoj. Ostala je upamćena kao jedna od najljepših filmskih glumica.  

Rak mokraćnog mjehura

Frank Sinatra (1915.-1998.) – pjevač i glumac. Za ulogu u filmu „Odavde do vječnosti“ 1953. godine osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu. Autor je stotinjak albuma, glumio je u 58 filmova. Jedan je od najbolje prodavanih autora u povijesti američke glazbe. Umro je 14. svibnja 1998.  

Rak mozga

George Harrison (1943.-2001.) – engleski gitarist, pjevač, tekstopisac, skladatelj, producent, najpoznatiji kao član sastava The Beatles u kojem je svirao solo gitaru te značajno pridonio njihovom specifičnom zvuku. Umro je 29. studenog 2001. od raka s kojim se borio od 1997.

Mark Ruffalo – glumac, redatelj, producent i scenarist. Rođen je 1967. godine, glumio je u filmovima „You Can Count on Me“, „Eternal Sunshine of the Spotless Mind“, „Samo nebo zna“, „Zodiac i Otok Shutter“.  Za ulogu u filmu „The Kids Are All Right“ 2010. godine bio je nominiran za Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu.  

Ted Kennedy (1932.-2009.) –posljednji od legendarne braće Kennedy, najutjecajniji i najdjelotvorniji demokratski senator. Jedno je vrijeme razmišljao i o kandidaturi za predsjednika, no odustao je. Zloćudni tumor na lijevoj strani mozga dijagnosticiran mu je 2008. Nakon bitke koja je trajala godinu dana umro je od glioblastoma, najčešćeg i najagresivnijeg tumora na mozgu.

Rak dojke

Christina Applegate – glumica i plesačica, osnivačica i bivša članica danas planetarno popularne ženske skupine Pussycat Dolls. Za gostovanje u seriji “Prijatelji” 2003. osvojila je nagradu Emmy, no najviše ju pamtimo po ulozi  Kelly Bundy u humorističnoj seriji “Bračne vode”. Saznala je da je bolesna u listopadu 2006. godine dok je snimala seriju ‘Tko je Samantha’. Odstranila je obje dojke. Danas je zdrava, a više puta je izjavila kako joj je na putu izlječenja pomogla ljubav.  

Cynthia Nixon – kazališna i filmska glumica, dobitnica niza nagrada, najpoznatija po ulozi odvjetnice Mirande Hobbes u seriji „Seks i grad“. Zbog stigme u Hollywoodu dvije je godine tajila da boluje od raka dojke,a danas je aktivistica.

Giuliana Rancic – televizijska voditeljica i novinarka. Rak dojke dijagnosticiran joj je u listopadu 2011. godine tijekom pregleda za tretman oplodnje. O svojoj je bolesti odlučila javno govoriti kako bi, rekla je, potaknula ljude da se više brinu za svoje zdravlje.

Jacklyn Smith – glumica i poslovna žena. Najpoznatija po ulozi Kelly Garrett u seriji „Charliejevi anđeli“ nakon koje je snimljen i istoimeni film. Rajk dojke bio joj je dijagnosticiran 2003. godine, 2010. godine s drugim je poznatim osobama o svojoj bolesti govorila u dokumentarnom filmu koji je pod nazivom „1 a Minute“ snimila Namrata Singh Gujral, američka glumica indijskog porijekla.  

Jane Fonda – glumica, spisateljica, politička aktivistica i fitness ikona. Rođena je 1937., a 2005. je objavila svoju autobiografiju. Mala kvržica u dojci za koju se pokazalo da je zloćudni tumor otkrivena joj je tijekom rutinskog pregleda 2010. godine. Bolest je u početku tajila, no vrlo je brzo javno otkrila kako je morala na operaciju nakon što joj je dijagnosticiran tumor, srećom u početnoj fazi.

Kate Jackson –glumica, redateljica i producentica, najpoznatija po ulozi Sabrine Duncan u „Charliejevim anđelima“. U rujnu 1989. na kontrolnom pregledu utvrđeno je da joj na operaciji nije u cijelosti uklonjen tumor, pa je ponovno podvrgnuta operaciji na kojoj je odstranjena cijela dojka. Nakon toga odlučila je da će javno govoriti o bolesti. Godine 2003. za svoj je rad nagrađena nagradom „”Power of Love”.

Kathy Bates – glumica, dobitnica Oscara za glavnu ulogu u filmu “Misery”. Nakon što je pobijedila rak jajnika koji joj je bio dijagnosticiran 2003. godine, na kontrolnom pregledu 2012. dijagnosticiran  joj je tumor u lijevoj dojci. Odmah se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji. „Rak dojke teče mojom obitelji – poput rijeke. Od njega su bolovale moja majka i nećakinja, a moja teta je umrla od njega“, rekla je u jednom intervjuu.

Kylie Minogue – slavna pjevačica s rakom dojke borila se prije 12 godina. U svojim je istupima često znala reći kako ju je spasila isključivo njezina intuicija jer su joj liječnici postavili krivu dijagnozu. Nakon što je napipala kvržicu rekli su joj da je sve u redu, no ona je inzistirala na još jednom pregledu koji joj je spasio život.

Olivia Newton-John – glumica i pjevačica, zvijezda filma „Briljanteen“. Za dijagnozu je saznala 1992. godine, istovremeno s izdavanjem albuma s najvećim hitovima njezine karijere. Odlučila se na mastektomiju. Osnovala je i Olivia Newton-John Cancer i Wellness Centre u Australiji. U svibnju ove godine ponovno joj je, nakon 25 godina, dijagnosticiran rak zbog čega je morala odgodit turneju. Ovih se dana objavom na Facebooku svojim fanovima zahvalila na razumijevanju. 

Rue McClanahan (1934. – 2010.) – glumica, proslavila se ulogom u seriji “Zlatne djevojke”. Od raka dojke oboljela je 1997. i potpuno se izliječila. Preminula je od posljedica moždanog udara.  

Shannon Doherty – glumica, najpoznatija po ulozi u seriji „Beverly Hills“. Vijest o tome da boluje od raka dojke 2015. je mimo njezinog znanja završila u medijima. Nedavno je na društvenim mrežama obznanila da je zdrava i da se vratila poslu. “Nakon što sam dvije godine bila ćelava ili ošišana kao vojnikinja, lijepo se ponovno osjećati kao žena”, napisala je.

Sheryl Crow – pjevačica, da boluje od raka dojke saznala je 2006. godine, nakon burnog prekida veze s biciklistom Lanceom Armstrongom. Prije tri godine dijagnosticiran joj je i dobroćudan tumor na mozgu. Danas je zdrava i vrlo aktivna u podizanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda. Nedavno je gledateljima američke nacionalne TV mreže CBS pokazala kako izgleda njezin rutinski mamografski pregled.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama