Ugodan odmor, kupanje i lješkarenje na plaži pojam su za dobro iskorišten odmor na kojem ne pazimo baš na svaku sitnicu te nam se zna dogoditi da čak i izgorimo na suncu. Znanstvenici kažu da naša koža taloži u svojim donjim slojevima, tj. pamti, svaki put kada smo izgorjeli na suncu, zbog čega uz lijepu preplanulu put ponekad može doći i do promjena na koži, od ubrzanog starenja tkiva, pojave raznih flekica pa do trajnog nakupljanja pigmenta, tzv. sun spots koje se, kad se jednom pojave, teško mogu izblijediti kremama i tretmanima. Također, sve su češće alergijske reakcije ali i pojava melanoma – malignih oboljenja kože kojima nikako ne odgovara sunčanje, bilo na otvorenom ili u solariju, pa osobe s takvom sklonošću moraju dodatno pripaziti na zaštitu od sunca.

Ono što je za svakoga potrebno znati je, svakako, samo djelovanje sunca na našu kožu i što ju u biti, prilikom sunčanja, tako oštećuje. To je istodobno zajedničko djelovanje UVA i UVB zraka. Prve,  UVA zrake, najčešće izazivaju crvenilo kože ali ne i opekline. Prodiru u sve slojeve kože, ali tako da ne izazivaju oštećenja koja ćemo odmah vidjeti prostim okom. No, kroz neko vrijeme, koža postaje gruba i naborana kao ona koju susrećemo kod ljudi koji često borave na suncu, poput ribara ili zemljoradnika. Povremeno izlaganje UVA zrakama nije toliko štetno po našu kožu ali  dugoročna izloženost može oštetiti stanice što često uzrokuje nastanak karcinoma kože.

Druge po redu, UVB zrake, pak ostaju na površinskom sloju kože gdje stimuliraju proizvodnju melanina koji izaziva to famozno tamnjenje i preplanulost. Ako koža nije zaštićena, UVB zrake će je opeći, a budući da koža pamti, što je više opeklina raste i opasnost od raka kože. Koža se od UV zraka brani pojačavajući proizvodnju melanina, prirodne zaštite protiv sunca i sunčeve radijacije. Pojačava se i proizvodnja stanica epidermisa pa se koža može znatno zadebljati. Ako su stanice kože zbog sunčeva zračenja jače oštećene, procesi obnove DNA mogu zakazati, odnosno stanice mogu mutirati.

No, bez obzira na sva saznanja danas nas još uvijek niti jedan proizvod ne može 100 posto zaštiti od sunca i uz svaki ćemo barem malo potamniti, ovisno o kapacitetu naše kože. Izlažemo li se direktno suncu, pogotovo u podnevnim satima,  bez obzira na zaštitnu kremu, ta zaštita nije dovoljna.  Zbog toga je potrebno je uz kreme koristiti zaštitnu odjeću dugih rukava i hlačnica, šešir i naočale te izbjegavati sunčanje od 11 do 17 sati.

Ako smo na slabijem suncu, preporučuje se namazati samo područja koja su najviše izložena ili su najosjetljivija – lice, prsište, vrat, uši te gornji dio leđa. Tako ćemo sigurno izbjeći crvenilo, opekline i alergije. Ipak, postoje neke razlike u preparatima za sunčanje, ovisno o tome kako doziraju i kombiniraju kemijske zaštitne filtere i mineralne blokatore.

 

nismo same

Proizvodi dostupni na: http://www.marys-sweets.hr/

 

Tako postoje tri vrste zaštite koje možemo pronaći u preparatima za sunčanje i nerijetko se kombiniraju kako bi zaštita bila bolja i učinkovitija. To su mineralni sun blokatori te anorganski kemijski i organski kemijski filteri kojima je osnovna zadaća da štite kožu od štetnog sunčevog zračenja te čuvaju našu kožu da ne izgorimo. Koju ćemo kremu, ulje ili losion u konačnici odabrati, ovisi o našoj upućenosti o svojstvima i djelovanju različitih filtera ili blokatora te o našim preferencijama. Na primjer, nekome smeta da se vidi bijeli trag na koži koji ostavljaju mineralni sun blokatori pa će radije koristiti preparate s kemijskim filterima, koji ne ostavljaju taj trag, ali pružaju slabiju zaštitu od sunca.  

Danas se na tržištu mogu pronaći razne kreme, ulja i losioni za sunčanje s jakim kemijskim zaštitnim filterima koji upijaju sunčeve zrake ili s mineralnim sun blokatorima koji odbijaju sunčeve zrake. Takvi proizvodi uvelike mogu pomoći da ne izgorimo i tako spriječimo nastanak neželjenih posljedica sunčanja, ali je potrebno znati koje proizvode odabrati i kako ih koristiti.  

Ako ne želite kupovati takve proizvode, bilo prirodne ili industrijske, pomoć uvijek možete potražiti u prirodi. Sastojci za takve preparate su sve dostupniji u trgovinama zdrave hrane i bio ljekarnama,  pripravci se mogu napraviti za desetak minuta u vlastitoj kuhinji, cijena im je znatno niža nego u specijaliziranim trgovinama, a o efektu koji ćete postići ne ugrožavajući zdravlje, da ne govorimo. Prirodna kozmetika ne sadrži aditive, razne dodatke i konzervanse pa tako ne oštećuje kožu i kosu, nego ih vidljivo obnavlja i pomlađuje. Većinu takvih pripravaka možete pojesti, što je više nego dovoljna preporuka za zdravo sredstvo za sunčanje.  

Naši savjeti svakako mogu pomoći da kožu i kosu održite u dobroj formi, a da pri tome ne potrošite pola ljetnog budžeta te da se zdravo izložite suncu, a da dodatno ne naštetite svom zdravlju.

Uz konzumiranje minimalno 2 litre vode ili čaja te korištenje preparata za sunčanje sa zaštitnim faktorima, koži možete pomoći i pravilnom prehranom koja mora biti  bogata s voćem  i povrćem  koje je pak bogato antioksidansima, vitaminima A, C, E, fitokemikalijama, polifenolima te F beta karotenom koji se najčešće preporučuje kao priprema za sunčanje. Beta karoten rasprostranjen je u voću i povrću u nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje. Mrkva, dinja, rajčica, lubenica, kruška, špinat, blitva bogati su izvori beta karotena.

Za one nestrpljive ili sklone alergijama na sunce, kožu se može za sunčanje pripremiti pomoću oralnog uzimanja karotenoida –  beta karotena ili astaksantina (najbolje u kapsulama) koji se mogu kupiti u svim ljekarnama i piju se par tjedana prije intenzivnijeg izlaganja suncu.  

Prirodno ulje za vrijeme i nakon sunčanja – SPF 40

Ovo potpuno prirodno i zdravo „Ulje za sunčanje“ s prirodnim zaštitnim faktorima koristi se za tretiranje kože prije i nakon sunčanja, a korisno je i za njegu kose koja se uslijed djelovanja soli može znatno oštetiti.

Sastojci:

  • 50 ml ulja čileanske maline (SPF 35)
  • 15 ml ulja buritija (izaziva tamnjenje kože ali ne i njeno gorenje)
  • šaka čaja od stolisnika (hajdučka trava – sprječava crvenilo i alergiju od sunca)
  • 170 ml svijetlog sezamovog ulja (također SPF 8)
  • nekoliko kapi eteričnog ulja mandarine ili kamilice

Postupak:

Stolisnik potopite u sezamovo ulje. Zatvorite posudu (najbolje staklenu) i pustite da smjesa odstoji desetak dana (svaki dan bočicu protresite). Dobiveni macerat  procijedite, pomiješajte s uljem čileanske maline i buritijem, dodajte eterično ulje i uspite smjesu u bočicu.

* Ako nemate sezamovo ulje možete ga zamijeniti kokosovim uljem,  ali nemojte sezamovo ulje zamijeniti maslinovim uljem za koje mnogi smatraju da je dobro za sunčanje jer ima zaštitni faktor (doduše vrlo nizak), ali to ulje najčešće poluči efekt prženja i od njega se jako brzo izgori na suncu. Maslinovo ulje je odlično za njegu suhe i ispucale kože nakon sunčanja. Ako ste ga već pripremili za ljeto, neka to ipak bude za naknadnu njegu.

*SPF je skraćenica od engleskog termina „sun protection factor”  i to je isključivo oznaka za zaštitu od UVB zraka koja nam govori koliko smo dobro zaštićeni, ali ne i da dulje zbog toga možemo ostati na suncu, a da ne izgorimo.

Ako ste u mogućnosti, kupite u trgovinama zdrave hrane kokosov, kakao i kartie (shea) maslac (svaki ima oko 5 – 8 SPF) te ih u jednakim omjerima zagrijte na laganoj vatri dok se ne otope, maknite s vatre i uz povremeno miješanje pričekate dok ponovo ne dobijete kompaktan maslac. Dodajte maslacu nekoliko kapi eteričnog ulja ylang ylaga ili kamilice te praha titanijum dioksida pomiješanog s jednom žlicom baznog ulja ili rastopljenog maslaca (najbolje je dozirati 10% praha titanijevog dioksida na ukupnu masu čime se postiže  SPF 10 do 20). Kod ovog maslaca potreban je oprez jer kod dodavanja iznad 5% smjesa postane gusta i pretvori se u pastu te tada ostavlja bijeli trag na koži koji nije štetan, no mnogi ga ne vole zbog estetskih razloga. Miješajte maslac dok se titanium potpuno s njim ne spoji, spremite maslac u posudu i možete ga odmah isprobati.

 

nismo same

 

Ulja nakon sunčanja

Nakon sunčanja najbolje je tijelo tretirati kantarionovim uljem i nevenovom masti. Kantarionovo ulje nikako se ne preporučuje koristiti prije sunčanja jer je fotosenzibilno i moglo bi doći do nadraženosti  kože i oteklina.

Sastojci:

  • jedan krastavac
  • sok od 3 mrkve
  • 30 ml ulja od badema
  • 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice ili eukaliptusa

Postupak:

Ogulite i  sitno naribajte krastavac te ga procijedite kroz gazu. Dobivenu tekućinu pomiješajte sa  sokom od mrkve i  uljem badema te na kraju dodajte eterična ulja. Prije svake primjene smjesu dobro protresite i nanesite na kožu. Možete pustiti da losion djeluje preko noći, a možete ga i isprati nakon 20-tak minuta.  

Što ako izgorite na suncu?

Ponekad, ma koliko pazili, može doći do opeklina koje, pogotovo ako su prvog stupnja, mogu izazvati lagano zatezanje i svrbež kože no to prolazi kroz dan, dva. Opekline drugog i trećeg stupnja najčešće su bolne na dodir, pojavljuju se plikovi, a može doći do nekih deformacija na koži te je potrebno potražiti savjet liječnika. Blage opekline već se stoljećima tretiraju uz pomoć kućne apoteke i narodnih mudrosti, pri čemu se pazi da se izbjegava sunce, da se pije puno tekućine i da se unosi laganija hrana.

  1. Poznata narodna medicina u tretiranju opeklina svakako je maska od naribanih svježih krumpira ili narezanih ploški krastavaca koju treba mijenjati svakih pola sata;
  2. Hladni oblozi od čaja paprene metvice, lavande i par žlica jabučnog octa svakako će pomoći da se koža smiri;
  3. Nastanak plikova lako ćete spriječiti namažete li tijelo hladnim jogurtom ili mlijekom;
  4. Izbjegavajte korištenje ulja i maslaca ako imate opekline jer će vam dodatno zatvoriti pore i tako dodatno zagrijavati tijelo.

Njega kose

Protiv suhog vlasišta

  1. Šalicu maslinovog ulja pomiješajte sa žličicom cimeta u prahu i par suhih zrna karanfila i dobivenu smjesu kuhajte na pari oko 30 minuta. Kad se smjesa ohladi njome masirajte tjeme svaku večer.
  2. Zagrijano maslinovo ulje pomiješajte sa žlicom đumbirovog soka, utrljajte u tjeme i kosu. Stavite na glavu kapu za tuširanje i držite smjesu na kosi i vlasištu oko 30 minuta.

Protiv suhog vlasišta, peruti i opadanja

Sastojci:

   – 15 grama lavande

   – 25 grama kamilice  

   – 50 grama limunovog soka  

   – 300 ml vode  

Priprema:

Lavandu i kamilicu stavite u vodu i kuhajte do ključanja, pustite da odstoji nekoliko minuta i procijedite, a kada se smjesa do kraja ohladi, dodajte sok od limuna. Dobili ste potpuno prirodni losion za vlasište.

Upotreba: Ovaj ljekoviti pripravak redovno dodajte vodi za pranje kose. Poslije nekog vremena kosa će dobiti sjaj i više neće biti suha.

Prirodno do sjajne kose

Za izraziti sjaj kose dobro je pomiješati  0,5 dcl  piva, jedan žumanjak, žlicu maslinovog  ulja i sok od limuna. Nanesite na suhu kosu, držite 20 minuta i isperite mlakom vodom i šamponom. 

Inače, za sjaj plave kose u vodu za ispiranje trebalo bi dodati najmanje dvije žlice limunovog soka.  Za brinete i crvenokose u vodu za ispiranje trebalo bi dodati dvije žlice jabučnog octa.