Rak mi je donio najveću ljubav mog života

Nismo same

Majka dvoje djece, 36-godišnja Erin Barrett kojoj je tijekom druge trudnoće bio dijagnosticiran rak jajnika, u svom je blogu objavljenom u popularnom američkom časopisu Huffington Post napisala kako joj je rak donio jednu od najvećih ljubavi života: prijateljicu Nicolu.

Na Nismo same puno smo pisali i pričali o tome kako nam je bolest pokazala tko su nam pravi prijatelji. Blog Erin Barrett otvara još jednu zanimljivu temu. Svima nama rak je puno uzeo, ali i dao. Vjerujemo da među nama nema nitko tko tijekom liječenja ili nakon njega nije ostvario jedno novo prijateljstvo s osobom koja je bolovala od raka, a za koju mislimo da nas najbolje razumije.

“Svako je iskustvo s rakom balans između onoga što vam je ta bolest uzela i onoga što vam je dala. Znam da je moje iskustvo važno. Bolest mi je donijela novu perspektivu, smirenost i mir. Ali jednako je važna i osoba koju mi je bolest dala, moja prijateljica Nicola”, napisala je Erin Barrett.

Istaknula je kako ljudi koji se bore s rakom u pravilu sve čine kako bi ljudima koji ih okružuju, onima koji nisu pacijenti, odnosno onima koji ih podupiru, bilo lakše. “Ne želimo nikoga opteretiti našom boli i strahom”, napisala je te dodala kako je u svojim najtežim trenucima iskreno mogla pričati samo s Nicolom koju je upoznala u Agenciji za rak.

“Odmah smo si sve rekle. Pričale smo o našim nuspojavama, strahovima i prihvaćanju. Tako što nismo pokušavale da drugoj bude lakše, zapravo smo jedna drugoj olakšale situaciju u kojoj smo se našle”, otkrila je Barrett.

Barrett je u Agenciju došla nakon što joj je tijekom trudnoće s drugim djetetom otkriven tumor na jajniku težak tri kilograma. Nicola je bila tamo zato što se pokazalo da je njezina prva trudnoća zapravo bio tumor.

“Naše je putovanje bilo vrlo slično. Primale smo istu kemoterapiju, bile smo naručene u isto vrijeme, objema nam je ispala kosa, termini kod liječnika su nam se preklapali, imale smo iste nuspojave te smo obje morale odstraniti sve dijelove maternice zbog čega smo izgubile plodnost i ušle u menopauzu u dobi od 30 godina”, pojasnila je Barrett te dodala:

“Koliko god je među nama bilo sličnosti, bilo je i razlika. Ja sam imala rak jajnika, a Nicola je bolovala od rijetkog raka maternice. Bila je na kemoterapiji 10 mjeseci, a ja sam nakon tri mjeseca išla na zračenje. Dobro sam reagirala na liječenje dok su se njoj nizali problemi.”

Dok je Erin prije dijagnoze rodila dvoje djece, Nicola nije bila te sreće. Ona nije imala djece. Njoj je rak maternice dijagnosticiran prije no što je rodila.

Erin piše kako su im se njihovi muževi smijali jer bi svaki put kada bi se vidjele prvo pričale o nuspojavama liječenja.

“I da vam kažem, rak može biti odvratan. Ali isto tako mi smo se smijale do iznemoglosti kada smo kupile pelene za odrasle. Dijelile smo periku koju smo nazvale Diane i pričale o mjestima na koja ćemo je voditi. Dopuštale smo si psovke, plač i brigu i nikada nismo osuđivale jedna drugu. Drukčije smo reagirale, ja tužno i uplašeno, a ona kao robot. Ali znale smo da je svaki način dobar. Zajedno smo se brinule o tome kako se naši muževi, naši roditelji i naše obitelji osjećaju i što njima naša bolest čini”, napisala je.

Da je Nicola osoba od njezinog posebnog povjerenja Erin je pokazala kada je dobila nalaze koji su pokazali da je nekoliko stanica raka ostalo u drugom jajniku pa mora na novu operaciju. Povjerila se samo suprugu i Nicoli koja ju je svaki dan zvala i pitala kako se osjeća, i to više puta dnevno. “Znala je da sam se pred drugima pravila da je sve u redu, ona me je najbolje razumjela”, napisala je Erin u blogu.

Pročitajte i ostale članke

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Kako se nositi s malignom bolešću

Kako se nositi s poricanjem, ljutnjom, strahom, krivnjom i drugim osjećajima koji vas obuzimaju dok učite kako se suočiti s rakom.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Slavimo drugi rođendan i nagrađujemo!

Za naš 2. rođendan pobrojali smo najvažnije datume i trenutke u drugoj godini našeg rada.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Godinu dana projekta “Nisi sama – ideš s nama!”

Zahvaljujući projektu prijevoza žena na kemoterapiju u proteklih godinu bili smo podrška u bolesti za 118 žena i njihovih obitelji.

Više

Sretan nam 2. rođendan!

Za naš 2. rođendan pobrojali smo najvažnije datume i trenutke u prvih 12 mjeseci našeg rada.

Više

Danas se obilježava Hrvatski dan nepušenja

Žene u Hrvatskoj puše cigarete više od žena u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, po udjelu muškaraca nalazimo se na sedmom mjestu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama