Rak mi je donio najveću ljubav mog života

Nismo same

Majka dvoje djece, 36-godišnja Erin Barrett kojoj je tijekom druge trudnoće bio dijagnosticiran rak jajnika, u svom je blogu objavljenom u popularnom američkom časopisu Huffington Post napisala kako joj je rak donio jednu od najvećih ljubavi života: prijateljicu Nicolu.

Na Nismo same puno smo pisali i pričali o tome kako nam je bolest pokazala tko su nam pravi prijatelji. Blog Erin Barrett otvara još jednu zanimljivu temu. Svima nama rak je puno uzeo, ali i dao. Vjerujemo da među nama nema nitko tko tijekom liječenja ili nakon njega nije ostvario jedno novo prijateljstvo s osobom koja je bolovala od raka, a za koju mislimo da nas najbolje razumije.

“Svako je iskustvo s rakom balans između onoga što vam je ta bolest uzela i onoga što vam je dala. Znam da je moje iskustvo važno. Bolest mi je donijela novu perspektivu, smirenost i mir. Ali jednako je važna i osoba koju mi je bolest dala, moja prijateljica Nicola”, napisala je Erin Barrett.

Istaknula je kako ljudi koji se bore s rakom u pravilu sve čine kako bi ljudima koji ih okružuju, onima koji nisu pacijenti, odnosno onima koji ih podupiru, bilo lakše. “Ne želimo nikoga opteretiti našom boli i strahom”, napisala je te dodala kako je u svojim najtežim trenucima iskreno mogla pričati samo s Nicolom koju je upoznala u Agenciji za rak.

“Odmah smo si sve rekle. Pričale smo o našim nuspojavama, strahovima i prihvaćanju. Tako što nismo pokušavale da drugoj bude lakše, zapravo smo jedna drugoj olakšale situaciju u kojoj smo se našle”, otkrila je Barrett.

Barrett je u Agenciju došla nakon što joj je tijekom trudnoće s drugim djetetom otkriven tumor na jajniku težak tri kilograma. Nicola je bila tamo zato što se pokazalo da je njezina prva trudnoća zapravo bio tumor.

“Naše je putovanje bilo vrlo slično. Primale smo istu kemoterapiju, bile smo naručene u isto vrijeme, objema nam je ispala kosa, termini kod liječnika su nam se preklapali, imale smo iste nuspojave te smo obje morale odstraniti sve dijelove maternice zbog čega smo izgubile plodnost i ušle u menopauzu u dobi od 30 godina”, pojasnila je Barrett te dodala:

“Koliko god je među nama bilo sličnosti, bilo je i razlika. Ja sam imala rak jajnika, a Nicola je bolovala od rijetkog raka maternice. Bila je na kemoterapiji 10 mjeseci, a ja sam nakon tri mjeseca išla na zračenje. Dobro sam reagirala na liječenje dok su se njoj nizali problemi.”

Dok je Erin prije dijagnoze rodila dvoje djece, Nicola nije bila te sreće. Ona nije imala djece. Njoj je rak maternice dijagnosticiran prije no što je rodila.

Erin piše kako su im se njihovi muževi smijali jer bi svaki put kada bi se vidjele prvo pričale o nuspojavama liječenja.

“I da vam kažem, rak može biti odvratan. Ali isto tako mi smo se smijale do iznemoglosti kada smo kupile pelene za odrasle. Dijelile smo periku koju smo nazvale Diane i pričale o mjestima na koja ćemo je voditi. Dopuštale smo si psovke, plač i brigu i nikada nismo osuđivale jedna drugu. Drukčije smo reagirale, ja tužno i uplašeno, a ona kao robot. Ali znale smo da je svaki način dobar. Zajedno smo se brinule o tome kako se naši muževi, naši roditelji i naše obitelji osjećaju i što njima naša bolest čini”, napisala je.

Da je Nicola osoba od njezinog posebnog povjerenja Erin je pokazala kada je dobila nalaze koji su pokazali da je nekoliko stanica raka ostalo u drugom jajniku pa mora na novu operaciju. Povjerila se samo suprugu i Nicoli koja ju je svaki dan zvala i pitala kako se osjeća, i to više puta dnevno. “Znala je da sam se pred drugima pravila da je sve u redu, ona me je najbolje razumjela”, napisala je Erin u blogu.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

NISMO SAME – pokret hrabrih žena

Prenosimo tekst Ivane Kalogjere objavljen na portalu „Zdravlje za sve“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama