Rak vrata maternice može se spriječiti redovitim pregledima i cijepljenjem

Kako iskorijeniti rak vrata maternice bila je tema tribine “Biser mudrosti” koju je u utorak, 30. siječnja, organizirala Udruga “SVE za NJU”

Nismo same

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena.  

Unatoč spoznaji da se razvoj bolesti u potpunosti može spriječiti redovitim ginekološkim pregledima te cijepljenjem mladih protiv HPV-a, u Hrvatskoj još uvijek od raka vrata maternice godišnje oboli 300 žena, a njih oko 100 izgubi bitku s bolešću. U isto vrijeme odaziv na cijepljenje iznosi svega 12 posto, iako je cjepivo besplatno za sve učenike 8. razreda. Rano otkriven rak vrata maternice može se izliječiti pa je od presudne važnosti kontrolirati svoje zdravlje.

To su samo neki od naglasaka s tribine “Biser mudrosti” koju je u utorak, 30. siječnja, u povodu 12. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice organizirala Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “SVE za NJU”, uz podršku International Cervical Cancer Prevention Association (ICCPA), Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.  

Tribinu je otvorila Manda Janjić, predstavnica oboljelih žena, koja je govorila o tome kako se osim s bolešću morala boriti  s predrasudama i osudom okoline.

Doživjela sam teške stigme, na kraju sam u svojoj borbi ostala sama, ali i dalje koračam, rekla je Janjić te pozvala sve da progovore o svojoj bolesti i pomognu mijenjati percepciju društva prema oboljelima. Pozvala je i roditelje da se informiraju kod stručnjaka prije donošenja odluke o zaštiti svoje djece.

Niti jedna djevojčica od danas ne bi smjela oboljeti od raka vrata maternice u odrasloj dobi. Moramo naći način da liječimo predrasude, rekla je Janjić.

A činjenice govore sljedeće: Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što imaju HPV i rak vrata maternice pa se čak u 99,7 posto slučajeva rak vrata maternice može povezati s najproširenijoj virusnom spolno prenosivom infekcijom.

Tribinu je otvorila pacijentica Manda Janjić koja je govorila o tome kako se osim s bolešću morala boriti  s predrasudama i osudom okoline (Fotografije: Ognjen Karabegović/SVE za NJU)

Svi sudionici skupa složili su se oko toga da se rak vrata maternice može spriječiti redovitim ginekološkim pregledima te većim odazivom na cijepljenje 

Danas, naime, sa sigurnošću znamo da je jedan od glavnih uzročnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem

Postoji više od 150 tipova HPV-a, no najopasniji su tipovi 16. i 18. protiv kojih od  2007. u Gradu Zagrebu, a od 2015. na nacionalnoj razini, postoji pravo na besplatno cijepljenje.

Prof. dr. Hrvoje Vrčić, ginekolog s KBC-a Zagreb, upozorio je jučer kako osim raka vrata maternice HPV uzrokuje i rak usne šupljine, rak grla, rak stidnice, rodnice, penisa i anusa.

Smatra se da će u tijeku spolno aktivnog razdoblja života i do 70 posto populacije imati šansu zaraziti se barem jednim tipom HPV-a. A upravo taj podatak pokazatelj je, kako je istaknula dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, da HPV nije infekcija koja zahvaća samo osobe sklone rizičnom spolnom ponašanju, budući da se infekcija HPV-om može dogoditi svakoj spolno aktivnoj osobi. Istaknuvši kako javno zdravstvo u borbi protiv raka vrata maternice raspolaže s dva moćna alata (probirom i cijepljenjem) zamjenica ravnatelja HZJZ-a najavila je organizacijske promjene u načinu probira kako bi se njime obuhvatio što veći broj osoba.

– Kod probira je potreban prijelaz iz oportunističkog u organizirani, a kako bismo obuhvatili žene koje se samoinicijativno ne javljaju na pregled. U pripremi su organizacijske promjene u probiru temeljene na zaključcima Twinning projekta „Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka”, rekla je Pavić Šimetin.

O važnosti edukacije, prevencije i cijepljenja na tribini su govorile i prof. Antoinette Kaić-Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, dr. Ivana Portolan Pajić i Mirela Šentija Knežević, zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreb te dr. Maja Marić Bajs iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”.  

S tribine, koju je moderirala Magdalena Grce, znanstvena savjetnica na IRB-u i predstavnica ICCPA, poslana je i poruka kako je zadatak svih nas ujediniti snage u provedbi osnovnih načela prevencije raka vrata maternice kako bi se u 21. stoljeću spriječila i eliminirala pojava ove bolesti.

– Kao stručnjaci i građani dužni smo djelovati u podizanju svjesnosti o rizicima razvoja bolesti i mogućnostima zaštite i to na znanstveno utemeljenim činjenicama, uklanjanju predrasuda, destigmatizaciji oboljelih od bolesti uzrokovanih HPV-om. Želimo svojim djelovanjem pokazati oboljelima i članovima obitelji da imaju podršku stručnjaka i Udruge te da se snažno zauzimamo za njihove potrebe i pozivamo ih da nam pomognu u našoj misiji svojim autentičnim svjedočenjem i porukama, istaknula je Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge “SVE za NJU”.

Od 2015. cijepljenje protiv HPV-a je neobavezno i besplatno u cijeloj Hrvatskoj, dostupno je za djevojčice i dječake, a odluku donose roditelji djece u 8. razredu. Iako je održano više stotina edukacija roditelja odaziv je na cijepljenje vrlo slab.

Procijepljenost djevojčica u Zagrebu je 2007. godine iznosila 18 posto, no s godinama je taj postotak opadao. U školskoj godini 2017./2018. procijepljenost iznosi 9,9 posto, no očekuje se da će do kraja godine broj djece koja su pristupila cijepljenju ipak biti nešto veći.  

Proteklih deset godina u Zagrebu je cijepljeno 4495 djevojčica i dječaka, a osim crvenila na mjestu uboda nije zabilježena niti jedna ozbiljnija nuspojava. Procijepljenost je u Hrvatskoj 2016. iznosila 5413 djece.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama