Revolucija u liječenju oboljelih od raka u Hrvatskoj

Do sredine 2020. godine trebale bi biti stvorene sve pretpostavke za provedbu projekta koji će bolesnicima s metastatskim tumorima omogućiti dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja te u konačnici i personaliziranu terapiju. 

Nismo same

Svaki je rak jedinstven pa svakom bolesniku koji boluje od tumora treba osigurati personalizirano liječenje. Temeljna je to ideja projekta “Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja”  koji će zahvaljujući donaciji tvrtke Roche u punom opsegu startati najkasnije do sredine iduće godine.  

Temeljem Memoranduma o suradnji koji su u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Uprave F. Hoffmann – La Roche AG Christopha Franza, u srpnju potpisali ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke La Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč, do sredine 2020. godine trebale bi biti stvorene sve pretpostavke za provedbu projekta koji će bolesnicima s metastatskim tumorima omogućiti dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja te u konačnici i personaliziranu terapiju. 

Još preciznije, sve osobe koje boluju od metastaskog raka sada će moći pristupiti testiranju koje je ranije većini njih bilo nedostupno. Odluku o tome donosit će njihov onkolog. 

Velika je to nada za sve pacijente s metastatskim rakom jer će zahvaljujući rezultatima testiranja onkolozi imati uvid u specifične genske mutacije koje su različite kod svakog bolesnika te će na osnovu toga moći primijeniti odgovarajuće i najbolje personalizirano liječenje. 

Vizija je projekta osigurati pristup pravome lijeku, odgovarajućem bolesniku čime će im se znatno poboljšati kvaliteta života i ishodi liječenja. 

Projekt će omogućiti znatan iskorak s dosadašnjeg pristupa „jedna metoda liječenja jednaka za sve” prema personaliziranoj zdravstvenoj skrbi (PHC eng. – Personalized Healthcare), koja se temelji na sveobuhvatnom genskom profiliranju i usporedbi velikih količina podataka iz svakodnevne liječničke prakse

Iz Tvrtke Roche najavili su da su spremni uložiti 90 milijuna kuna kako bi se osnovao nacionalni Zavod za personaliziranu medicinu i educiralo 30 zdravstvenih radnika koji će biti zaposleni u Zavodu, čime Roche iskazuje predanost ostvarenju personalizirane zdravstvene skrbi u Hrvatskoj. 

Ministarstvo zdravstva poduprijet će osnivanje onkološke baze podataka te Zavoda kao nacionalnog centra za personaliziranu medicinu, čime će se uvesti sustavan, mjerljiv i održiv pristup personaliziranome liječenju utemeljenome na sveobuhvatnom genskom profiliranju. 

Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i drugi vodeći uzrok smrtnosti u populaciji unatoč stalnim nastojanjima i ulaganjima u prevenciju, ranu dijagnozu i liječenje oboljelih.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, na godinu od raka u Hrvatskoj oboli više od 23.500 osoba, a umre ih gotovo 14.000.  Za broj oboljelih od metastatskog raka nema točnih brojki već samo procjene. Tako se procjenjuje da u Hrvatskoj živi 700 žena s dijagnozom metastatskog raka dojke.

Personalizirana zdravstvena skrb može promijeniti živote bolesnika pružanjem skrbi prilagođene pojedincu čime se učinkovitije i brže može pomoći u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju a ujedno dobiti bolji uvid u procese liječenja, bolju kontrolu te učinkovitije iskorištavanje resursa. Naime, glavni je cilj projekta smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, povećati preživljenje i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika.

 

Što nam otkriva gensko testiranje?

Gensko testiranje za liječenje raka odnosno gensko profiliranje tumora otkriva promjene u DNK koje pokreću rast tumora. Te informacije mogu pomoći liječnicima da odrede koja je vrsta ciljane terapije dostupna za određenog bolesnika na temelju jedinstvenog genskog profila njegova tumora. Kao što je već spomenuto, čak i ako dvije osobe imaju tumor u istom dijelu tijela, ti se tumori vjerojatno razlikuju na onoj osnovnoj, molekulskoj razini odnosno moguće je da kod svake od njih rast tumora uzrokuju različite promjene u njegovu genomu. Više informacija o genskom testiranju potražite na https://genskotestiranje.hr/

 

 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama