U Rijeci održana četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“  

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku i Rijeci, slijede još konferencije u Varaždinu i Zadru. Velika završna konferencija bit će održana  17. prosinca u Zagrebu, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića.

Nismo same

Četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“, u organizaciji voditeljice hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, održana je u dvorani „Euroherc“ u Rijeci.

Nakon konferencija u Dubrovniku, Splitu i Osijeku, svoja iskustva u liječenju onkoloških bolesti kao pacijenti, političari i liječnici, iznijeli su državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med.; ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić, dr. med. spec.; stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Domagoj Eljuga; potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić, dr. med. spec.; predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić te bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP) i osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera, koji su i sami preboljeli rak.

Kao i na dosadašnjim konferencijama, i na onoj održanoj u Rijeci cilj je bio ustvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma te pronaći način kako poboljšati kvalitetu života osoba oboljelih od raka. Također, sudionici konferencije istaknuli su važnost ranog otkrivanja karcinoma, jer se time povećaju šanse oboljelih osoba da nakon dijagnoze dobiju pravovremeno i prikladno liječenje.

Otvarajući konferenciju zastupnica Dubravka Šuica naglasila je kako velik problem u Hrvatskoj predstavlja zabrinjavajuće malen odaziv građana na već postojeće programe ranog otkrivanja, a što pacijentima smanjuje šansu da nakon dijagnoze dobiju pravovremeno i optimalno liječenje.

„To je nešto što na osobnoj razini moramo popraviti – postati odgovorni prema sebi, svom zdravlju, a naposljetku i prema svojoj obitelji i bližnjima. Rak preuzima cjelokupan život oboljelih te zahvaća ne samo oboljele, već i njihovu obitelj i prijatelje. Te promjene odražavaju se i na identitetu osobe te ostavljaju fizičke i psihološke tragove. Neki nažalost ne mogu pobijediti rak, već mogu samo naučiti živjeti s rakom i stoga nam je želja da u takvim situacijama rak preraste u kroničnu bolest s kojom osoba može nastaviti kvalitetan život“,  rekla je Šuica.

Govoreći o osobnoj borbi protiv raka, Alojz Peterle, bivši slovenski premijer i predsjednik skupine Zastupnici protiv raka (Members Against Cancer), rekao je kako nema pobjede bez borbe.

„Borba protiv raka prebacuje se iz Bruxellesa na nacionalnu političku razinu. Iznimno mi je drago pružiti podršku zastupnici Dubravki Šuici koja je vrlo aktivna u Hrvatskoj. Suradnja između europskih i nacionalnih politika ključna je za uspjeh u borbi protiv ove bolesti“, istaknuo je Peterle.

Na konferenciji održanoj u organizaciji Dubravke Šuice, voditeljice hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu, osobna iskustva u borbi s rakom iznijeli su bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP) i osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera.  

Podrška riječkih lavica konferenciji “Fight&Win”. 

 

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić dodao je kako je kako u Hrvatskoj odaziv na preventivne preglede u prosjeku iznosi tek 20 posto, što je jako mala brojka. Važnost odaziva na nacionalne preventivne programe istaknuo je i doc. dr. Domagoj Eljuga. Potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Ivan Ćelić, prezentirao je psihološke aspekte borbe protiv karcinoma. Naglasio je kako nema zdravlja bez mentalnog zdravlja te istaknuo kako je na inicijativu zastupnice Dubravke Šuice u Hrvatskom saboru pokrenuo neformalnu skupinu zastupnika čiji će cilj biti borba protiv raka.

Ivana Kalogjera zahvalila je gospođi Dubravki Šuici na tome što je pokrenula ovaj iznimno važan projekt jer, kako je rekla, političari obično svoje vrijeme oboljelima od malignih bolesti posvećuju samo prigodno za, primjerice, Dan narcisa, Dan plavog irisa, u Mjesecu borbe protiv raka dojke…

„Ovo je prvi put da se netko od odlučio sustavno pozabaviti tom temom“, rekla je Kalogjera. Pozdravila je i donošenje Nacionalnog plana protiv raka te iznijela primjer Češke, koja od 1976. godine ima Registar za rak, opsežnu bazu podataka prema kojoj se svake dvije godine redefiniraju smjernice za liječenje malignih bolesti, a što je dovelo do smanjenja broja umrlih od raka bez dodatnih novčanih ulaganja.

Sudionici riječke „Fight & Win“ konferencije podsjetili su da je rak teška bolest, ali i teška tema o kojoj trebamo što je više moguće razgovarati. Posebna zahvala upućena je udrugama civilnog društva koje rade na prevenciji i borbi protiv raka te pružaju pomoć, informacije i podršku oboljelima i njihovim obiteljima. Konferencija poput ove prostor su za razgovor  o problemu raka, s ciljem zajedničkog doprinosa borbi protiv ove teške bolesti.

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku i Rijeci, slijede još konferencije u Varaždinu i Zadru. Velika završna konferencija bit će održana  17. prosinca u Zagrebu, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića. Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva te Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka, prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, tom će prigodom predstaviti glavne smjernice Nacionalnog  plana za borbu protiv raka.

 

Pročitajte i ostale članke

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Vrijeme je za cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenoga, a građani će se moći cijepiti kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Više

Zdravi recepti by Snježana Slonja

Nakon nalaza koji je pokazao da ima rak, Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte i savjete podijeliti s nama.

Više

U Rijeci održana četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“, u organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, održana je 27. rujna.

Više

Svi mi imamo potrošene snove. Koji su vaši?

Naša Ivana Đurić-Katanić bila je jedna od moderatora okruglog stola koji je održan u sklopu projekta “Umjetnošću do mentalnog zdravlja”.

Više

U Varaždinu održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Varaždinu je održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Vrijeme je za cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenoga, a građani će se moći cijepiti kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama