U subotu Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice   

Nismo same

Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena starih između 25 i 29 godina, odmah nakon raka dojke. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 tisuća novih slučajeva ove bolesti, dok bitku s bolešću svake godine izgubi oko 300 tisuća žena.  

Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute, od raka vrata maternice umre jedna žena.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje obolijeva više od 300 žena, a umre ih, na žalost, stotinjak.

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od vodećih uzročnika ove bolesti dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U posljednjih 20 godina, dokazano je da 99,8 posto karcinoma grlića maternice uzrokuju HPV virusi iz grupe visokog rizika.

Danas poznajemo više od stotinu različitih tipova HPV virusa, ali samo mali dio njih uzrokuje rak vrata maternice. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali kod samo malog broja žena će se razviti rak vrata maternice.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti organiziranim probirom (probir nudi sigurnu zaštitu ako se žena svake tri godine odazove na Papa test) i cijepljenjem protiv HPV-a. Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za sve učenike 8. razreda, no odaziv je na cijepljenje tek 12 posto.

Sve navedeno, samo su neke od činjenica zbog kojih je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 25. veljače 2011. donio Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.  

Odlukom Sabora kao Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznat i kao Dan mimoza, odabrana je treća subota u siječnju, mjesecu u kojem se obilježava i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.  

Ove godine obilježava  se 11. hrvatski Dan mimoza. Tim povodom Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba, organiziraju javnozdravstvenu akciju koja će se održati u subotu, 20. siječnja, na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u trajanju od 10 do 14 sati.

Glavni je cilj akcije osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva koji su preduvjet sprečavanja ove bolesti: Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice te činjenici da protiv dva najčešća visokorizična tipa HPV-a (16 i 18) i dva najčešća uzročnika anogenitalnih bradavica (6 i 11) postoji zaštita cijepljenjem. 

Osim u Zagrebu, Dan mimoza održat će se i u brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske.

Nismo same poziva sve naše čitateljice i čitatelje da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.

Zašto Dan mimoza?

nismo same

 

Ako ste se ikada zapitali zašto je baš cvijet mimoze izabran za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice, na Facebook stranici Nacionalni programi ranog otkrivanja raka nude sljedeće objašnjenje:
“Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju vlastito zdravlje.”

 

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama