U subotu Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice   

Nismo same

Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena starih između 25 i 29 godina, odmah nakon raka dojke. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 tisuća novih slučajeva ove bolesti, dok bitku s bolešću svake godine izgubi oko 300 tisuća žena.  

Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute, od raka vrata maternice umre jedna žena.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje obolijeva više od 300 žena, a umre ih, na žalost, stotinjak.

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od vodećih uzročnika ove bolesti dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U posljednjih 20 godina, dokazano je da 99,8 posto karcinoma grlića maternice uzrokuju HPV virusi iz grupe visokog rizika.

Danas poznajemo više od stotinu različitih tipova HPV virusa, ali samo mali dio njih uzrokuje rak vrata maternice. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali kod samo malog broja žena će se razviti rak vrata maternice.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti organiziranim probirom (probir nudi sigurnu zaštitu ako se žena svake tri godine odazove na Papa test) i cijepljenjem protiv HPV-a. Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za sve učenike 8. razreda, no odaziv je na cijepljenje tek 12 posto.

Sve navedeno, samo su neke od činjenica zbog kojih je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 25. veljače 2011. donio Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.  

Odlukom Sabora kao Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznat i kao Dan mimoza, odabrana je treća subota u siječnju, mjesecu u kojem se obilježava i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.  

Ove godine obilježava  se 11. hrvatski Dan mimoza. Tim povodom Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba, organiziraju javnozdravstvenu akciju koja će se održati u subotu, 20. siječnja, na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u trajanju od 10 do 14 sati.

Glavni je cilj akcije osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva koji su preduvjet sprečavanja ove bolesti: Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice te činjenici da protiv dva najčešća visokorizična tipa HPV-a (16 i 18) i dva najčešća uzročnika anogenitalnih bradavica (6 i 11) postoji zaštita cijepljenjem. 

Osim u Zagrebu, Dan mimoza održat će se i u brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske.

Nismo same poziva sve naše čitateljice i čitatelje da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.

Zašto Dan mimoza?

nismo same

 

Ako ste se ikada zapitali zašto je baš cvijet mimoze izabran za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice, na Facebook stranici Nacionalni programi ranog otkrivanja raka nude sljedeće objašnjenje:
“Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju vlastito zdravlje.”

 

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama