U Varaždinu održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“  

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, slijede još konferencije u Zadru i velika završna konferencija  17. prosinca u Zagrebu, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića.

Nismo same

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine „MEPs against cancer“ Dubravka Šuica petu konferenciju „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ održala je u petak, 16. studenoga,  u Varaždinu.

Nakon obraćanja predstavnika gradskih i županijskih vlasti, svoja profesionalna iskustva o liječenju karcinoma i iskustvima o borbi protiv raka sudionicima konferencije, u prepunoj Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, prenijeli su: pomoćnik ministra zdravstva Republike Hrvatske prof. dr. Vili Beroš; ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med.;  stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. Domagoj Eljuga; potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić, dr. med.; osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera i predsjednica „Mammae“ Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin Marija Hrašćanec. Svoja iskustva, kao i na ranijim konferencijama, prenijeli su i drugi bivši pacijenti oboljeli od raka.

Cilj varaždinske konferencije bio je utvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma, poboljšati kvalitetu života oboljelih te osigurati dostojanstven život svima koji su  pobijedili rak. Alarmantan je podatak da je Hrvatska među pet zemalja s najlošijim postotkom preživljavanja od karcinoma.

Otvarajući konferenciju zastupnica Dubravka Šuica naglasila je da je konferencije „Fight&Win“ odlučila organizirati zbog niza primjera iz svog najbližeg okruženja, ali i užasavajućih statistika o velikom broju oboljelih.

„U Hrvatskoj velik predstavlja zabrinjavajuće malen odaziv na postojeće programe ranog otkrivanja raka, što pacijentima smanjuje šanse da nakon dijagnoze dobiju pravovremeno i optimalno liječenje. To je nešto što na osobnoj razini moramo popraviti – moramo postati odgovorni prema sebi, svom zdravlju, a naposljetku i prema svojoj obitelji i bližnjima. Rak preuzima cjelokupan život oboljelih te zahvaća ne samo oboljele, već i njihovu obitelj i prijatelje. Te promjene odražavaju se i na identitetu osobe te ostavljaju fizičke i psihološke tragove. Neki, nažalost, ne mogu pobijediti rak, već mogu samo naučiti živjeti s rakom i stoga nam je želja da u takvim situacijama rak preraste u kroničnu bolest s kojom osoba može nastaviti kvalitetan život“, rekla je.

 

Sudionici pete konferencije „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Osobna iskustva u borbi s rakom iznijele su osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera te predsjednica „Mammae“ Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin Marija Hrašćanec. 

Govoreći o političkim aspektima borbe protiv karcinoma u Republici Hrvatskoj pomoćnik ministra zdravstva, prof. dr. Vili Beroš, istaknuo je kako Ministarstvo radi na osnivanju onkološke mreže kako bi svi oboljeli od raka, bez obzira na to gdje žive, ostvarili jednaku zdravstvenu skrb.  Istaknuo je kako četvrtina žena oboljelih od raka obolijeva od raka dojke.

„Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za izlječenje. Potrebna je bolja preventivna politika za rano otkrivanje svih vrsta tumora, a pogotovo za rak debelog crijeva budući da se na programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva odaziva vrlo mali broj ljudi što je poražavajuće. Zdravstvo svakako prepoznaje rak kao velikog neprijatelja i nastoji edukacijski i preventivno djelovati kako bi borba bila što bolja i efikasnija“, rekao je Beroš.

Psihijatar Ivan Ćelić govorio je o važnosti psihičkog stanja pacijenta, dok je Domagoj Eljuga pozvao sve da vode brigu o svom zdravlju i primjenjuju  zdravi način života.

„Uključila sam se u ovaj projekt jer smatram da svatko od nas može doprinijeti svojim osobnim iskustvom i angažmanom kako bi se podigla svijest i destigmatizirala ova bolest“, izjavila je između ostaloga novinarka Ivana Kalogjera.

Sudionici varaždinske „Fight&Win“ konferencije podsjetili su javnost da je rak drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila i da kao takav predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema našeg stanovništva. Građane su pozvali da se odazovu na postojeće programe ranog otkrivanja raka.

Varaždinsku konferenciju prekrasnom glazbenom točkom na akustičnoj gitari zaključio je dubrovački glazbenik Sebastijan Vukosavić, a na kraju je održan i prijem uz zdravu hranu i piće.

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, konferencija će sljedeći tjedan biti održana u Zadru. Potom slijedi velika završna konferencija koja će biti održana u Zagrebu 17. prosinca, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, a na kojoj će predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za rak, prof. dr. Eduard Vrdoljak, predstaviti Nacionalni plan.

Pročitajte i ostale članke

Kako se nositi s malignom bolešću

Kako se nositi s poricanjem, ljutnjom, strahom, krivnjom i drugim osjećajima koji vas obuzimaju dok učite kako se suočiti s rakom.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj

Udruge pacijenata organizirane u akciji „Ništa o nama bez nas“ izrazile su danas nezadovoljstvo prijedlogom Pravilnika HZZO-a o lijekovima.

Više

Hvala medijima na podršci “Nisi sama – ideš s nama!”

Tijekom dvomjesečne humanitarne akcije prikupljeno je 125.120,55 kuna za naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju. Hvala svima na potpori!

Više

U kampanji „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupljeno 125.120,55 kuna

Udruga Nismo same prikupila je novac za novih oko 1000 besplatnih povratnih vožnji taksijem za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Više

U Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale od karcinoma

Obilježen 4. veljače – Međunarodni dan borbe protiv raka.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama