U Varaždinu održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“  

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, slijede još konferencije u Zadru i velika završna konferencija  17. prosinca u Zagrebu, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića.

Nismo same

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine „MEPs against cancer“ Dubravka Šuica petu konferenciju „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ održala je u petak, 16. studenoga,  u Varaždinu.

Nakon obraćanja predstavnika gradskih i županijskih vlasti, svoja profesionalna iskustva o liječenju karcinoma i iskustvima o borbi protiv raka sudionicima konferencije, u prepunoj Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, prenijeli su: pomoćnik ministra zdravstva Republike Hrvatske prof. dr. Vili Beroš; ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med.;  stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. Domagoj Eljuga; potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić, dr. med.; osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera i predsjednica „Mammae“ Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin Marija Hrašćanec. Svoja iskustva, kao i na ranijim konferencijama, prenijeli su i drugi bivši pacijenti oboljeli od raka.

Cilj varaždinske konferencije bio je utvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma, poboljšati kvalitetu života oboljelih te osigurati dostojanstven život svima koji su  pobijedili rak. Alarmantan je podatak da je Hrvatska među pet zemalja s najlošijim postotkom preživljavanja od karcinoma.

Otvarajući konferenciju zastupnica Dubravka Šuica naglasila je da je konferencije „Fight&Win“ odlučila organizirati zbog niza primjera iz svog najbližeg okruženja, ali i užasavajućih statistika o velikom broju oboljelih.

„U Hrvatskoj velik predstavlja zabrinjavajuće malen odaziv na postojeće programe ranog otkrivanja raka, što pacijentima smanjuje šanse da nakon dijagnoze dobiju pravovremeno i optimalno liječenje. To je nešto što na osobnoj razini moramo popraviti – moramo postati odgovorni prema sebi, svom zdravlju, a naposljetku i prema svojoj obitelji i bližnjima. Rak preuzima cjelokupan život oboljelih te zahvaća ne samo oboljele, već i njihovu obitelj i prijatelje. Te promjene odražavaju se i na identitetu osobe te ostavljaju fizičke i psihološke tragove. Neki, nažalost, ne mogu pobijediti rak, već mogu samo naučiti živjeti s rakom i stoga nam je želja da u takvim situacijama rak preraste u kroničnu bolest s kojom osoba može nastaviti kvalitetan život“, rekla je.

 

Sudionici pete konferencije „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Osobna iskustva u borbi s rakom iznijele su osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera te predsjednica „Mammae“ Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin Marija Hrašćanec. 

Govoreći o političkim aspektima borbe protiv karcinoma u Republici Hrvatskoj pomoćnik ministra zdravstva, prof. dr. Vili Beroš, istaknuo je kako Ministarstvo radi na osnivanju onkološke mreže kako bi svi oboljeli od raka, bez obzira na to gdje žive, ostvarili jednaku zdravstvenu skrb.  Istaknuo je kako četvrtina žena oboljelih od raka obolijeva od raka dojke.

„Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za izlječenje. Potrebna je bolja preventivna politika za rano otkrivanje svih vrsta tumora, a pogotovo za rak debelog crijeva budući da se na programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva odaziva vrlo mali broj ljudi što je poražavajuće. Zdravstvo svakako prepoznaje rak kao velikog neprijatelja i nastoji edukacijski i preventivno djelovati kako bi borba bila što bolja i efikasnija“, rekao je Beroš.

Psihijatar Ivan Ćelić govorio je o važnosti psihičkog stanja pacijenta, dok je Domagoj Eljuga pozvao sve da vode brigu o svom zdravlju i primjenjuju  zdravi način života.

„Uključila sam se u ovaj projekt jer smatram da svatko od nas može doprinijeti svojim osobnim iskustvom i angažmanom kako bi se podigla svijest i destigmatizirala ova bolest“, izjavila je između ostaloga novinarka Ivana Kalogjera.

Sudionici varaždinske „Fight&Win“ konferencije podsjetili su javnost da je rak drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila i da kao takav predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema našeg stanovništva. Građane su pozvali da se odazovu na postojeće programe ranog otkrivanja raka.

Varaždinsku konferenciju prekrasnom glazbenom točkom na akustičnoj gitari zaključio je dubrovački glazbenik Sebastijan Vukosavić, a na kraju je održan i prijem uz zdravu hranu i piće.

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, konferencija će sljedeći tjedan biti održana u Zadru. Potom slijedi velika završna konferencija koja će biti održana u Zagrebu 17. prosinca, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, a na kojoj će predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za rak, prof. dr. Eduard Vrdoljak, predstaviti Nacionalni plan.

Pročitajte i ostale članke

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Vrijeme je za cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenoga, a građani će se moći cijepiti kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Svi mi imamo potrošene snove. Koji su vaši?

Naša Ivana Đurić-Katanić bila je jedna od moderatora okruglog stola koji je održan u sklopu projekta “Umjetnošću do mentalnog zdravlja”.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama