Upoznajte Catharinu Svanborg, ženu koja pokušava izliječiti rak majčinim mlijekom

Anja Lončar

Britanski Telegraph objavio je ovih dana priču o Catharini Svanborg, profesorici mikrobiologije, imunologije i glikobiologije na Sveučilištu Lund (u Švedskoj), koja je posljednja dva desetljeća provela kako bi dokazala da majčino mlijeko liječi rak.

Još početkom devedesetih godina prošloga stoljeća Svanborg i njezin student Anders Håkansson slučajno su otkrili da protein koji se nalazi u majčinom mlijeku može ubiti stanice raka.

Provodili su eksperimente kako bi pokušali razumjeti na koji način majčino mlijeko to čini. Uobičajena je praksa znanstvenika da u ovoj vrsti testova koriste ljudske stanice raka zato što se one ponašaju na isti način kao i ostale ljudske stanice i žive neograničeno u laboratorijskim posudama.

Na njihovo iznenađenje, ovaj dvojac je shvatio da stanice raka neobjašnjivo nestaju, a kada je podrobnije proučila situaciju Svanborg je došla do zaključka da majčino mlijeko tjera stanice raka da ‘počine samoubojstvo’.

“Kada smo kroz mikroskop promatrali umiruće stanice raka, bili smo prilično uzbuđeni, osobito kada smo isti pokus ponovili još jednom te kada se pokazalo da smo isti učinak dobili dva puta. U sličnim eksperimentima duže vremena koristili smo normalne zdrave stanice i one nisu umrle”, objasnila je Svanborg.

Eksperimenti koji su uslijedili potvrdili su da  protein u majčinom mlijeku kada se poveže s masnom kiselinom stvara jedinstveni proteinsko lipidni spoj koji je sposoban uništavati stanice raka. Brzo smanjuje veličinu najagresivnijem tipu invazivnog tumora mozga, mjehura i debelog crijeva.

Svanberg je ovom otkriću dala ime Hamlet (Human alpha-lactalbumin made lethal to tumour cells) i patentirala ga je. Potom je o svemu informirala znanstveni svijet i objavila svoje istraživanje u jednom od najcitiranijih znanstvenih časopisa Proceedings of the National Academy of Science, 1995. godine.

No, umjesto da im iz cijelog svijeta stigne priznanje, Svanborg i njezini suradnici suočili su se s nevjericom.

Budući da je radila na Sveučilištu, Svanborg nije bila dio istraživačkog tima za rak i razvoj farmaceutske zajednice pa se u početku borila s predrasudama. Morala je uložiti velik napor kako bi njezina istraživanja bila ozbiljno uzeta u obzir.

Novinarima je rekla kako je u stručnim krugovima isprva postojala doza skepticizma, ali je tvrdoglavo krenula dalje kako bi dokazala da su njezina otkrića legitimna.

Dakle, u posljednjih 20 godina, ona je radila upravo to – ‘gradila’ je novi teren i polako osvajala skeptike izgrađujući bazu bogatih znanstvenih podataka. Njezin mali tim, koji se sastojao od desetak znanstvenika, testirao je Hamlet na životinjama i ljudima. S vremenom su dokazali da Hamlet može ubiti više od 40 vrsta raka, a da pritom zdrave stanice ostavi neozlijeđenima.

Kako se topio otpor zajednice, Svanborg se našla u povoljnijem položaju pa je svoja najnovija otkrića nedavno objavila na simpoziju o dojenju održanom u Firenci.

“Hamlet je spreman da postane novi lijek. Sve je spremno, ali sada nastavljamo sa svim potrebnim koracima, testovima i kliničkim ispitivanjima u cilju stvaranja nove terapije za rak”, otkrila je Svanborg.

Rezultati kliničkih studija bit će testirani na karcinomu debelog crijeva, mjehura i raka vrata maternice – kao i na drugim oblicima raka koje je teško liječiti.

“Tko bi pomislio da će majčino mlijeko imati potencijal za ubijanje stanica raka”, komentirao je dr. Leon Mitoulas, znanstveni direktor simpozija o dojenju.

Iako trenutno postoje mnogi učinkoviti tretmani protiv raka, ono što Hamlet čini jedinstvenim njegova je sposobnost ciljanja specifičnih tumora, s dokazano malo ili nimalo nuspojava.

Naime, za razliku od kemoterapije i radioterapije – koje uništavaju i zdrave stanice uzrokujući nuspojave poput oštećenja živaca, gubitka kose i mučnine – Hamlet, čini se, nije toksičan za zdrave stanice.

“Ovo je otkriće koje se mijenja u potrazi za potencijalnim tretmanima protiv raka u budućnosti. Provođenje ovog projekta je nešto na što sam jako ponosna i zahvalna sam svim članovima tima koji su neumorno radili kako bismo stigli ovdje gdje smo danas, a to je situacija da budemo spremni stvoriti novi lijek”, kazala je Svanborg.

Ali, kraj je još daleko. Hamlet i dalje traži ulaganja i investicije ‘velikih’ farmaceutskih tvrtki kako bi postao dostupan javnosti, a profesorica Svanborg ne zna koliko bi to godina moglo potrajati.

“Još ne možemo reći kada će Hamlet u potpunosti biti testiran, odobren i proizveden kao lijek za liječenje raka, ali ulažemo sve napore da dođemo do cilja i da on bude dostupan pacijentima koji trebaju alternativne terapije”, izjavila je Catharina Svanborg.

Hamlet Pharma, Interview with Catharina Svanborg Chairman of the Board/Founder

HAMLET is a tumor killing protein-lipid complex, formed by two naturally occurring molecules from human milk. The tumoricidal complex HAMLET is formed when partially unfolded human alpha-lactalbumin binds to a lipid. HAMLET Pharma will develop HAMLET into a novel cancer therapeutic, by producing recombinant HAMLET and conducting Phase II clinical trials in patients with bladder cancer and colon cancer.

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Lila tjedan: Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna!

U sklopu prvog u nizu MedTalka, posvećenog „Lila tjednu – Tjednu ženskog zdravlja“, koju udruga Nismo same provodi od 2017. godine, sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama