‘Usađuju’ li djedovi i bake unucima rizik od nastanka raka?

Nismo same

Ako svoju djecu povjerite na čuvanje bakama i djedovima to bi moglo loše utjecati na njihovo zdravlje, čak i povećati rizik od nastanka raka, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Glasgow objavljeno nedavno u online časopisu PLOS ONE (Public Library of Science ONE).   

Dosadašnja su istraživanja proučavala kako roditelji mogu utjecati na dječju osjetljivost na rak i druge bolesti. U tim je istraživanjima, kako prenosi Medical News Today, manje pozornosti bilo posvećeno ulogama baka i djedova, iako se zna da su nerijetko oni ti koji s djecom provode vrijeme dok roditelji rade.

Voditeljica istraživanja, dr. Stephanie Chambers, i njezini suradnici pregledali su 56 različitih studija iz 18 zemalja, a sve su se bavile utjecajem djedova i baka na one zdravstvene navike djece koje kasnije mogu prerasti u rizike za razvoj raka.

Poznato je da pušenje, loša prehrana, prekomjerna tjelesna težina i nedostatak tjelesne aktivnosti povećavaju rizik od nastanka raka.

Istraživanje je pokazalo da bake i djedovi unucima daju previše slatkiša i velike količine nezdrave hrane. Dopuštaju im i da leže i ništa ne rade ili previše sjede pred ekranima, umjesto da trče vani u prirodi. Na taj način utječu na njihovu težinu i prehrambene navike.

Mnogi i puše ispred djece, izlažući na taj način njihova mlada pluća pasivnom pušenju, a u isto im vrijeme daju i loš primjer.

Slatkiši se, pokazalo se, nerijetko koriste za nagrađivanje, izražavanje ljubavi ili jačanje emocionalne povezanosti. Bilo je i dokaza da su ih siromaštvo i glad, koju su neki djedovi i bake iskusili kao djeca, naveli da vjeruju u to kako je dodatna težina znak dobroga zdravlja.

Premda su djedovi i bake dobronamjerni kada maze svoje unuke i nagrađuju ih slatkišima i slatkim napitcima, upravo je to način ponašanja koji može dovesti do negativnih zdravstvenih ishoda.

Studija se nije bavila emocionalnim dobrobitima vremena provedenog s bakama i djedovima. Promatrale su se samo posljedice utjecaja na dječju zdravstvenu ‘putanju’. Ipak, zaključeno je kako ništa od navedenoga djedovi i bake ne čine svjesno s namjerom da naštete svojim unucima.

“Iako su rezultati ovog pregleda jasni, da ponašanja kao što je izloženost pušenju i redovito davanje slatkiša djeci povećava rizik od raka kod djece u odrasloj dobi, također je jasno iz dokaza da su ti rizici nenamjerni”, rekla je dr. Stephanie Chambers, voditeljica istraživanja.  

Prof. Linda Bauld, iz udruge Cancer Research UK, upozorila je kako na zdravlje djece utječe niz faktora, a ova studija “pojačava važnost šire slike obitelji”.

“Važno je djeca zadrže zdravu tjelesnu težinu i u odrasloj dobi. Ako se zdrave navike počnu stjecati rano u životu, mnogo je lakše sukladno njima živjeti u odrasloj dobi”, rekla je.  

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama