‘Usađuju’ li djedovi i bake unucima rizik od nastanka raka?

Nismo same

Ako svoju djecu povjerite na čuvanje bakama i djedovima to bi moglo loše utjecati na njihovo zdravlje, čak i povećati rizik od nastanka raka, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Glasgow objavljeno nedavno u online časopisu PLOS ONE (Public Library of Science ONE).   

Dosadašnja su istraživanja proučavala kako roditelji mogu utjecati na dječju osjetljivost na rak i druge bolesti. U tim je istraživanjima, kako prenosi Medical News Today, manje pozornosti bilo posvećeno ulogama baka i djedova, iako se zna da su nerijetko oni ti koji s djecom provode vrijeme dok roditelji rade.

Voditeljica istraživanja, dr. Stephanie Chambers, i njezini suradnici pregledali su 56 različitih studija iz 18 zemalja, a sve su se bavile utjecajem djedova i baka na one zdravstvene navike djece koje kasnije mogu prerasti u rizike za razvoj raka.

Poznato je da pušenje, loša prehrana, prekomjerna tjelesna težina i nedostatak tjelesne aktivnosti povećavaju rizik od nastanka raka.

Istraživanje je pokazalo da bake i djedovi unucima daju previše slatkiša i velike količine nezdrave hrane. Dopuštaju im i da leže i ništa ne rade ili previše sjede pred ekranima, umjesto da trče vani u prirodi. Na taj način utječu na njihovu težinu i prehrambene navike.

Mnogi i puše ispred djece, izlažući na taj način njihova mlada pluća pasivnom pušenju, a u isto im vrijeme daju i loš primjer.

Slatkiši se, pokazalo se, nerijetko koriste za nagrađivanje, izražavanje ljubavi ili jačanje emocionalne povezanosti. Bilo je i dokaza da su ih siromaštvo i glad, koju su neki djedovi i bake iskusili kao djeca, naveli da vjeruju u to kako je dodatna težina znak dobroga zdravlja.

Premda su djedovi i bake dobronamjerni kada maze svoje unuke i nagrađuju ih slatkišima i slatkim napitcima, upravo je to način ponašanja koji može dovesti do negativnih zdravstvenih ishoda.

Studija se nije bavila emocionalnim dobrobitima vremena provedenog s bakama i djedovima. Promatrale su se samo posljedice utjecaja na dječju zdravstvenu ‘putanju’. Ipak, zaključeno je kako ništa od navedenoga djedovi i bake ne čine svjesno s namjerom da naštete svojim unucima.

“Iako su rezultati ovog pregleda jasni, da ponašanja kao što je izloženost pušenju i redovito davanje slatkiša djeci povećava rizik od raka kod djece u odrasloj dobi, također je jasno iz dokaza da su ti rizici nenamjerni”, rekla je dr. Stephanie Chambers, voditeljica istraživanja.  

Prof. Linda Bauld, iz udruge Cancer Research UK, upozorila je kako na zdravlje djece utječe niz faktora, a ova studija “pojačava važnost šire slike obitelji”.

“Važno je djeca zadrže zdravu tjelesnu težinu i u odrasloj dobi. Ako se zdrave navike počnu stjecati rano u životu, mnogo je lakše sukladno njima živjeti u odrasloj dobi”, rekla je.  

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama