Uslugu “Nisi sama – ideš s nama!” treba uvesti u sustav javnog zdravstva

HINA/Nismo same 

Fotografije: Goran Stanzl/PIXSELL i privatna arhiva

U hrvatski zdravstveni sustav trebalo bi uvesti socijalnu uslugu taksi prijevoza oboljelih od raka na kemoterapiju, jer trenutno nevladine udruge bolesnicima osiguravaju ono što država ne može, rečeno je u utorak na okruglom stolu u sklopu ‘Europskog tjedna mobilnosti’

 

‘Prošle godine u ožujku pokrenule smo projekt prijevoza žena na kemoterapiju ‘Nisi sama – ideš s nama’, a dosad smo bili potpora za 180 žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama’, rekla je predsjednica udruge ‘Nismo same’ Ivana Kalogjera.

Okrugli stol organiziran je u sklopu manifestacije Europske komisije “Europski tjedan mobilnosti”, a cilj je podizanje svijesti o problemima s kojima se susreću onkološki bolesnici i njihovoj potrebi za uvođenjem usluge taksi prijevoza.

Kalogjera ističe da njihove korisnice dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, a većinom su starije životne dobi, slabijeg imovinskog statusa, samohrane majke ili još boluju i od drugih bolesti. Do sada su donacijama osigurali više od 5000 vožnji, a prosječna cijena vožnje je 63 kune jer žene dolaze i iz okolice Zagreba.

U udruzi su već na izmaku snaga, kaže Kalogjera, pa od vlasti očekuju da pokaže da su im oboljeli od raka prioritet. Sustav nije dobro organiziran jer iako postoji prijevoz sanitetskim vozilom, nije dostupan svima, a povratak istim vozilom korisnice moraju čekati čak i do osam sati nakon terapije.

‘Mislim da je to nehumano i da moramo nešto promijeniti. Kada sam se liječila od raka, ideja o ovom projektu došla mi je iz prakse koja postoji u razvijenim zemljama. Ne očekujem da ćemo mi dogodine postati Nizozemska, ali mislim da malim koracima možemo svi zajedno unijeti promjene’, poručila je.

U Nizozemskoj troškove puta na terapiju pokriva zdravstveno osiguranje

Predstavnica veleposlanstva Kraljevine Nizozemske Rosanne Mulder predstavila je organizaciju prijevoza pacijenata u Nizozemskoj istaknuvši da tamo tvrtke, instituti za istraživanje i bolnice zajedno rade kako bi unaprijedili zdravstvenu skrb.

Umjesto nevladinih udruga, javno zdravstveno osiguranje pokriva putne troškove do bolnice i natrag za određena liječenja, poput dijalize i onkološke terapije, kao i za korisnike invalidskih kolica, slabijeg vida i mlađe od 18.

U Nizozemskoj postoji više vrsta zdravstvenog osiguranja, a razvijaju se i nove inicijative – personalizirana taksi usluga za koju su osiguravajuće kuće pokazale interes, a u 2020. uvodi se povrat novca za troškove hotelskog smještaja, ako bolesnik daleko putuje na terapiju.

Potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić istaknuo je kako se slično može i mora provesti u Hrvatskoj.

‘Nije opravdanje da kažemo – nemamo novaca i nećemo imati toliko kao Nizozemska i Švedska. Problem definitivno postoji i ovo bi trebala biti neka osnovna usluga. Nažalost, svjedoci smo da puno toga što bi trebala raditi država odrađuju nevladine organizacije, a to definitivno treba mijenjati’, naglasio je.

Ćelić je ocijenio da je potreban pritisak medija i nevladinih organizacija za promjenama, a novac će se pronaći. Vjeruje da će se relativno brzo osigurati da uslugu prijevoza plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

 

Nismo same zahvaljuju svima koji su se danas odazvali našem pozivu i lijepim riječima podržali naš rad i projekt. Posebno zahvaljujemo gospođi Rosanne Mulder iz veleposlanstva Kraljevine Nizozemske koja je predstavila model koji je nama bio uzor pri kreiranju projekta “Nisi sama – ideš s nama!”.

Hvala na potpori Ivan Ćeliću, potpredsjedniku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Dunji Skoko Poljak, načelnici Sektora za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravstva, Romani Galić, pročelnici gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Mireli Šentija Knežević, zamjenici pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Zrinki Josić, glavnoj sestri Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike za tumore, gospođama Nevenki Mirković, Dijani Vuksan i Tatjani Bekić iz HZZO-a, našem partneru Udruženju Radio Taxi Zagreb, našim korisnicima i članovima njihovih obitelji.

Hvala kolegici Zrinki Grancarić, novinarki i urednici na HTV-u koja je moderirala skup i svim medijima na praćenju i potpori.

 

 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama