Uz Profil Niste same: Sudjeluj u nagradnoj igri i osvoji knjigu
Nismo same/Profil

Nismo same i Profil Knjiga ovaj i kroz naredna četiri tjedna nagrađuju vas knjigama za ljeto! Igrajte se s nama i uronite u čudesan svijet književnosti. Zaboravit ćete na sve probleme i brige. Ovaj tjedan nekoga nagrađujemo romanom Javiera Maríasa „Tako počinje zlo“.

Sve što trebate napraviti jest ostaviti komentar ispod članka nakon što ga objavimo na Facebook stranici Nismo same. U komentar ćete napisati zašto mislite da ste upravo vi zavrijedili ovaj poklon, a knjigu će dobiti ona osoba čiji komentar dobije najviše lajkova. Nagradna igra prvenstveno je namijenjena ženama lavicama koje su pobijedile bolest ili se još uvijek liječe od nje. No, mogu se igrati i druge osobe ako su starije od 18 godina i ako nam u komentar napišete kome ste od oboljelih iz svoje okoline i zašto namijenili ovu knjigu.

Svaka osoba može napisati samo jedan komentar. Ako dva komentara dobiju isti broj glasova, Nismo same će odlučiti o pobjedniku.

Pobjednika ćemo proglasiti u subotu 1. srpnja u 12 sati.

Prešućivanja, slijepe pjege prošlosti, osobne traume kao refleksije onih društvenih – velike su teme romana „Tako počinje zlo“, veličanstvenog novog romana španjolskog pisca Javiera Maríasa, često spominjanog kandidata za Nobelovu nagradu za književnost, ali i autora čiji se romani prodaju u stotinama tisuća primjeraka i redovito prevode na više od 40 jezika.

„Tako počinje zlo“, roman koji su kritičari proglasili najboljim španjolskim romanom 2014., smješten je u osamdesete godine prošloga stoljeća, razdoblje nakon Francove smrti, vrijeme kad se okoštali konzervativizam rasplinjava u eksploziji kreativnosti i hedonizma.

Juan de Vere, mladi i odani asistent poznatoga filmskog redatelja Eduarda Muriela, dobio je neobičan zadatak od svog poslodavca – pratiti obiteljskog prijatelja Jorgea Van Vechtena koji se „ponio nedostojno prema jednoj ženi, a možda i više njih“. Je li riječ o Beatriz, Eduardovoj ženi, zašto je Eduard toliko mrzi, kako je Van Vechten ušao u njihov život… samo su neka od pitanja koja se otvaraju. Isprva nesiguran u praćenju, De Vere uskoro shvaća koliko je u toj priči teško ostati samo promatračem. Zadatak koji je dobio pretvara se u teret koji će ga progoniti cijeli život.

„Tako počinje zlo“ raskošan je roman o duboko intimnoj priči o žudnji, prigovaranjima i opraštanjima u jednoj obitelji, među prijateljima, u društvu. Naslanjajući se na Shakespeareov citat u naslovu ovoga romana, Marías secira španjolsko društvo 80-ih godina prošloga stoljeća kroz gorak bračni odnos dvoje protagonista, a upravo to je bio i početni impuls nastanka romana.

„Tijekom djetinjstva i mladosti čuo sam za parove čije sudbine nisu bile bitno drugačije od Eduarda Muriela i Beatriz Noguere; ljude koje su ostajali zajedno, ili barem djelomično ostajali zajedno, zato što razvod nije bio dopušten u Španjolskoj“, objasnio je Marías u jednom intervjuu i nastavio: „Povređivali su i varali jedno drugo, a opet su bili svjesni da nikad ne bi bili u stanju započeti život s nekim drugim. Počeli bi prihvaćati ideju da kad varka traje predugo, najgora moguća stvar koja se može napraviti jest prekinuti je. U stilu, živjeli smo to što smo živjeli i to što smo živjeli ništa ne može otkazati, izbrisati i potisnuti. Što da radimo sa životom kad otkrijemo da je temeljen na laži? U tom slučaju, bolje je nastaviti s fikcijom, kad je već ona postala naš život.“

Pisac za kojeg je veliki W. H. Sebald jednom istaknuo kako „koristi jezik kao patolog skalpel, pomno odstranjujući slojeve kako bi ogolio tajne najčudnije od svih vrsta – čovjeka”, i ovdje „hoda“ po dobro mu poznatom teritoriju osobnih tajni, žudnje, krivnje i zatomljenih osjećaja, poetskom teritoriju koji su hrvatski čitatelji zavoljeli još od objavljivanja romana „Srce tako bijelo“ (2000.), Maríasova prvog prijevoda na hrvatski.

Objavom svakog njegova prijevoda krug poklonika samo se povećavao. „Tako počinje zlo“ roman je koji sadrži sve zbog čega je Marías postao miljenik ljubitelja lijepe književnosti diljem svijeta.

Kad posegne za ovim romanom, čitatelja čeka majstorstvo pričanja priče, gotovo trilerovski zaplet i napetost do samoga kraja te stilska besprijekornost, poznate Maríasove osobitosti koje mu služe u pokušaju dosezanja istina o ljubavi, životu.

No čeka ga i dubinsko, maestralno istraživanje duboko intimnih, nerijetko mračnih strana čovjeka, onoga što prepoznajemo, ali nerado o tome govorimo. Uostalom, kako je sam Marías jednom prilikom ustvrdio: „U svojim se knjigama bavim temama koje me zanimaju i o kojima volim razgovarati. Sve nas iste stvari zanimaju, iste nam stvari stvaraju nelagodu i zbunjenost. Situacija je tu jednostavna, stvari su univerzalne: tajnovitost i sumnja, izdaja i povjerenje, nemogućnost poznavanja ičega u potpunosti – to svakoga zanima. Moji se romani bave istim stvarima koje me ponekad drže budnim noću.”

Briljantan pisac i vrstan prevoditelj

Javier Marías pisati je počeo s 14 godina, a prvi je roman dovršio sa 17. Ono što je slabije poznato jest da je u svojoj domovini poznat i kao ugledni prevoditelj. Updike, Hardy, Conrad, Nabokov, Faulkner, Kipling, James, Stevenson, Shakespeare i Sterne samo su neki od pisaca koje je prevodio.

Uz to je i kolumnist El Paísa te vlasnik male izdavačke kuće…

Pisci kojima je posebno sklon su Shakespeare i Sterne, Cervantes i Proust, ali to, naravno, nisu jedini koji su ostavili traga u njegovim tekstovima.

„Tako počinje zlo“ sa španjolskog je preveo Dinko Telećan, jedan od ponajboljih hrvatskih prevoditelja, ovogodišnji dobitnik godišnje Nagrade „Iso Velikanović“ za prijevod „Bijele božice“ Roberta Gravesa.

Roman je u Hrvatskoj izdala Profil Knjiga.

„Demonstracija onoga što književnost može postići u svome najboljem izdanju.”

Hari Kunzru

The Guardian

“’Prozor u dvorište’ u Madridu… ‘Tako počinje zlo’ sadrži sve kvalitete koje su Maríasov znak raspoznavanja – sočnu i sadržajnu filozofsku meditaciju, pedantno otmjenu prozu i napetost staromodnog krimića… 

Sam Sacks

Wall Street Journal

„Izaziva žestoku ovisnost, uznemiruje [i] zavodi… Funkcionira kao visoka književna fikcija neprestano pretresajući naše pretpostavke o pripovijedanju i fikciji, no ujedno donoseći dobru starinsku fabulu.“

Independent

„Eruditski, neobično, hipnotički i prelijepo… Javiera Maríasa čita se zbog njegove sposobnosti da oživi najmanje dijelove svijeta… Knjigu sam najviše zavolio zbog njezinih stranica ispunjenih briljantnim zapažanjima, razmišljanjima i elegantnim glasom koji stvara napetost… Nisam je mogao odložiti.”

Los Angeles Times

„’Tako počinje zlo’, važno djelo globalnog talenta, upliće hičkokovsku napetost u hipnotičku pripovijest koja pršti erotskom tenzijom i političkim trvenjima.”

Minneapolis Star-Tribune

„Zaokuplja po svoj prilici koliko i sve što je dosad napisao… Uspijeva razapeti napet konopac između veoma književne fikcije i radnje koja vas bez ostatka zaokuplja.“

The Times

„Knjiga koja definira Maríasov opus kao opus jednog od najslavnijih suvremenih pisaca u Španjolskoj… Marías stvara simfoniju.”

Boston Globe

„Elegantno i lijepo, podsjeća na Prousta… Veličanstveno.“

Daily Mail

„Alfred Hitchcock bio bi s Maríasom na domaćem terenu – ali mogao bi to biti i Harold Pinter… Malo je tko sposoban za takav trik: spoj napetosti, analize i metafizike koji cilja i visoko, na vijuge, i nisko, na utrobu.“


Prospect

Pročitajte i ostale članke

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Vrijeme je za cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenoga, a građani će se moći cijepiti kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Više

Zdravi recepti by Snježana Slonja

Nakon nalaza koji je pokazao da ima rak, Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte i savjete podijeliti s nama.

Više

U Rijeci održana četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“, u organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, održana je 27. rujna.

Više

U Varaždinu održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Varaždinu je održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Vrijeme je za cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenoga, a građani će se moći cijepiti kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Više

Udruga „JA KA“ danas slavi drugi rođendan

Još u bolnici V. Kastratović razmišljala je o tome što može učiniti za sebe i žene, ako preživi karcinom. Nakon toga osnovala je udrugu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama