Zajedno u borbi protiv raka

U Hrvatskome saboru osnovana je skupina “Zastupnici za borbu protiv raka” (ZBPR), po uzoru na skupinu “MEPs against cancer” u Europskom parlamentu, a njezini su se članovi 25. travnja sastali s predstavnicima udruga pacijenata.  

Nismo same

U Hrvatskom saboru osnovana je skupina “Zastupnici za borbu protiv raka” (ZBPR), po uzoru na skupinu “MEPs against cancer” u Europskom parlamentu, sa svrhom poticanja izvršne vlasti da postigne zadane ciljeve iz programa Vlade za borbu protiv raka.

U ZBPR-u su članovi svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika, čime se želi istaknuti nadstranačka važnost borbe protiv raka. Predsjednik ZBPR-a je Siniša Varga (nezavisni), a dopredsjednici su Romana Jerković (SDP) i Ivan Ćelić (HDZ).

Članovi skupine „Zastupnici za borbu protiv raka“ jučer su se u Saboru sastali s predstavnicima udruga pacijenata.

U cijelosti prenosimo priopćenje sa sastanka koje je potpisao Siniša Varga, predsjednik skupine ZBPR.

Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od raka u Europskoj uniji.  To je glavni razlog zašto je u Hrvatskome saboru osnovana skupina “Zastupnici za borbu protiv raka” (ZBPR, izgovara se Ze-Be-Pi-aR), prema uzoru na skupinu “MEPs against cancer” (MAC) u Europskom parlamentu (link).

Članovi ZBPR-a su članovi svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika u Hrvatskome saboru čime se želi istaknuti nadstranačka važnost borbe protiv raka. Predsjednik ZBPR-a je zastupnik Siniša Varga (nezavisni), a zastupnica Romana Jerković (SDP) i zastupnik Ivan Ćelić (HDZ) su dopredsjednici.  ZBPR omogućuje zastupnicima detaljnu raspravu o različitim i multi-sektorskim aspektima borbe protiv raka, kao što su prevencija, dijagnostika, liječenje i kronična i palijativna skrb, kao i okoliš, sigurnost hrane, financije i sl. Temeljni dokument za rad ZBPR-a je Rezolucija Hrvatskog sabora o zloćudnim tumorima (NN 121/2009) i nacrt Nacionalnog plana protiv raka (link).

 Predsjednik skupine “Zastupnici za borbu protiv raka” je Siniša Varga (nezavisni), a dopredsjednici su Romana Jerković (SDP) i  Ivan Ćelić (HDZ).

Na sastanku su sudjelovali Ivica Belina iz Koalicija udruga u zdravstvu, Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, Vesna Ramljak iz udruge Europa Donna Hrvatska te Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

Svrha ZBPR-a jest poticanje izvršne vlasti da postigne zadane ciljeve iz programa vlade, a koji pridonose borbi protiv raka. ZBPR će kontinuirano raditi s Vladom i resornim ministarstvima, posebice s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode, strukovnim komorama, kao i Uredom pučke pravobraniteljice te lokalnim i regionalnim vlastima. Jednako važne su i nevladine organizacije kao što su udruge pacijenata i udruge liječnika i medicinskih sestara, kao i proizvođači farmaceutske i medicinske opreme, a ZBPR će se obratiti odborima Hrvatskog sabora kako bi se borba protiv raka proširila na sve sektore.

Članovi ZBPR-a su predani i imaju volju za izgradnju konsenzusa po pitanjima koja su vezana  za borbu protiv raka. Tijekom 9. sazivanja Hrvatskog sabora 2016. – 2020. cilj je ZBPR-a podržati sljedeće aktivnosti:

(1) promicanje zdravlja i prevencija bolesti;

(2) Smanjenje mortaliteta od zloćudnih bolesti kroz poboljšanja probira pacijenata, ranog otkrivanja i pravovremenog pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti;

(3) postizanje dobre kvalitete života za pacijente s rakom i oporavak i njihove obitelji.

U četvrtak, 25. travanj 2019. u Hrvatskom saboru održan je radni sastanak ZBPR-a pod naslovom “Gledišta pacijenata na politiku u borbi protiv raka”, a sudjelovali su gosti Ivica Belina iz Koalicija udruga u zdravstvu, Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, Vesna Ramljak iz udruge Europa Donna Hrvatska te Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju. Izreka sastanka bio je citat glumca Michaela Douglasa: “Rak me nije bacio na koljena, već me dignuo na noge“. Gosti su tijekom sastanka prezentirali svoja gledišta o alarmantnosti aktualne situacije te informirali zastupnike o mogućnostima poboljšanja borbe protiv raka kroz ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite te modelu financiranja zdravstvene zaštite.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina istaknuo je: “Udruge pacijenata svesrdno pozdravljaju i podržavaju inicijativu “Zastupnici u borbi protiv raka”. Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, i kao takav predstavlja i složeni društveni problem za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku. Ovu inicijativu smatramo prvim korakom u postizanju nacionalnog konsenzusa oko javnih politika u zdravstvu koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti. Osobito je važno što je ona pokrenuta uoči donošenja i implementacije Nacionalnog plana za borbu protiv raka te očekujemo da će to biti osiguranje da Nacionalni plan doista zaživi u svim svojim segmentima, i donese značajan napredak u sveobuhvatnoj onkološkoj skrbi u Republici Hrvatskoj, te promijeni negativne trendove u pojavnosti malignih bolesti i smrtnosti od raka.” 

Sljedeći radni sastanak bit će održan u svibnju 2019. na temu “Gledišta struke na politiku borbe protiv raka”, u suradnji s Hrvatskim onkološkim društvom i Hrvatskim društvom za internističku onkologiju HLZ-a.

 

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama