Zajedno u borbi protiv raka

U Hrvatskome saboru osnovana je skupina “Zastupnici za borbu protiv raka” (ZBPR), po uzoru na skupinu “MEPs against cancer” u Europskom parlamentu, a njezini su se članovi 25. travnja sastali s predstavnicima udruga pacijenata.  

Nismo same

U Hrvatskom saboru osnovana je skupina “Zastupnici za borbu protiv raka” (ZBPR), po uzoru na skupinu “MEPs against cancer” u Europskom parlamentu, sa svrhom poticanja izvršne vlasti da postigne zadane ciljeve iz programa Vlade za borbu protiv raka.

U ZBPR-u su članovi svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika, čime se želi istaknuti nadstranačka važnost borbe protiv raka. Predsjednik ZBPR-a je Siniša Varga (nezavisni), a dopredsjednici su Romana Jerković (SDP) i Ivan Ćelić (HDZ).

Članovi skupine „Zastupnici za borbu protiv raka“ jučer su se u Saboru sastali s predstavnicima udruga pacijenata.

U cijelosti prenosimo priopćenje sa sastanka koje je potpisao Siniša Varga, predsjednik skupine ZBPR.

Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od raka u Europskoj uniji.  To je glavni razlog zašto je u Hrvatskome saboru osnovana skupina “Zastupnici za borbu protiv raka” (ZBPR, izgovara se Ze-Be-Pi-aR), prema uzoru na skupinu “MEPs against cancer” (MAC) u Europskom parlamentu (link).

Članovi ZBPR-a su članovi svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika u Hrvatskome saboru čime se želi istaknuti nadstranačka važnost borbe protiv raka. Predsjednik ZBPR-a je zastupnik Siniša Varga (nezavisni), a zastupnica Romana Jerković (SDP) i zastupnik Ivan Ćelić (HDZ) su dopredsjednici.  ZBPR omogućuje zastupnicima detaljnu raspravu o različitim i multi-sektorskim aspektima borbe protiv raka, kao što su prevencija, dijagnostika, liječenje i kronična i palijativna skrb, kao i okoliš, sigurnost hrane, financije i sl. Temeljni dokument za rad ZBPR-a je Rezolucija Hrvatskog sabora o zloćudnim tumorima (NN 121/2009) i nacrt Nacionalnog plana protiv raka (link).

 Predsjednik skupine “Zastupnici za borbu protiv raka” je Siniša Varga (nezavisni), a dopredsjednici su Romana Jerković (SDP) i  Ivan Ćelić (HDZ).

Na sastanku su sudjelovali Ivica Belina iz Koalicija udruga u zdravstvu, Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, Vesna Ramljak iz udruge Europa Donna Hrvatska te Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

Svrha ZBPR-a jest poticanje izvršne vlasti da postigne zadane ciljeve iz programa vlade, a koji pridonose borbi protiv raka. ZBPR će kontinuirano raditi s Vladom i resornim ministarstvima, posebice s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode, strukovnim komorama, kao i Uredom pučke pravobraniteljice te lokalnim i regionalnim vlastima. Jednako važne su i nevladine organizacije kao što su udruge pacijenata i udruge liječnika i medicinskih sestara, kao i proizvođači farmaceutske i medicinske opreme, a ZBPR će se obratiti odborima Hrvatskog sabora kako bi se borba protiv raka proširila na sve sektore.

Članovi ZBPR-a su predani i imaju volju za izgradnju konsenzusa po pitanjima koja su vezana  za borbu protiv raka. Tijekom 9. sazivanja Hrvatskog sabora 2016. – 2020. cilj je ZBPR-a podržati sljedeće aktivnosti:

(1) promicanje zdravlja i prevencija bolesti;

(2) Smanjenje mortaliteta od zloćudnih bolesti kroz poboljšanja probira pacijenata, ranog otkrivanja i pravovremenog pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti;

(3) postizanje dobre kvalitete života za pacijente s rakom i oporavak i njihove obitelji.

U četvrtak, 25. travanj 2019. u Hrvatskom saboru održan je radni sastanak ZBPR-a pod naslovom “Gledišta pacijenata na politiku u borbi protiv raka”, a sudjelovali su gosti Ivica Belina iz Koalicija udruga u zdravstvu, Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, Vesna Ramljak iz udruge Europa Donna Hrvatska te Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju. Izreka sastanka bio je citat glumca Michaela Douglasa: “Rak me nije bacio na koljena, već me dignuo na noge“. Gosti su tijekom sastanka prezentirali svoja gledišta o alarmantnosti aktualne situacije te informirali zastupnike o mogućnostima poboljšanja borbe protiv raka kroz ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite te modelu financiranja zdravstvene zaštite.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina istaknuo je: “Udruge pacijenata svesrdno pozdravljaju i podržavaju inicijativu “Zastupnici u borbi protiv raka”. Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, i kao takav predstavlja i složeni društveni problem za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku. Ovu inicijativu smatramo prvim korakom u postizanju nacionalnog konsenzusa oko javnih politika u zdravstvu koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti. Osobito je važno što je ona pokrenuta uoči donošenja i implementacije Nacionalnog plana za borbu protiv raka te očekujemo da će to biti osiguranje da Nacionalni plan doista zaživi u svim svojim segmentima, i donese značajan napredak u sveobuhvatnoj onkološkoj skrbi u Republici Hrvatskoj, te promijeni negativne trendove u pojavnosti malignih bolesti i smrtnosti od raka.” 

Sljedeći radni sastanak bit će održan u svibnju 2019. na temu “Gledišta struke na politiku borbe protiv raka”, u suradnji s Hrvatskim onkološkim društvom i Hrvatskim društvom za internističku onkologiju HLZ-a.

 

Pročitajte i ostale članke

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Kako se nositi s malignom bolešću

Kako se nositi s poricanjem, ljutnjom, strahom, krivnjom i drugim osjećajima koji vas obuzimaju dok učite kako se suočiti s rakom.

Više

IOTA – najnovija metoda procjene rizika za rak jajnika

Rana detekcija raka jajnika presudna je za ishod liječenja. Ako se otkrije u početnoj fazi petogodišnja stopa preživljenja je 80 posto.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Redovite ginekološke kontrole jedini su način da se na vrijeme otkrije maligna bolest

Previše je žena koje obole od raka vrata maternice, a na pregled dođu tek kada je bolest već u poodmakloj fazi.

Više

Žene smanjite unos alkohola, rizik nastanka raka dojke raste sa svakom čašicom više

Sve o raku dojke, od prevencije do pobjede nad bolešću, saznajte iz razgovora s doc. dr. Natalijom Dedić Plavetić, onkologinjom s KBC-a Rebro

Više

Rak vrata maternice ne štedi nikoga: Ima žena koje su bile izuzetno monogamne, kao i njihovi partneri, pa im se razvila bolest

Ako se dijagnosticira invazivni rak vrata maternice, onda su to najčešće žene u dobi od 30-ak.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama