Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Nismo same /Onkologija.hr

Tema drugog dana sastanka „Združene akcije onkoloških udruga iz središnje i istočne Europe” (Joint Action of Cancer Patient Organization – JACPO) bila je personalizirana zdravstvena zaštita/skrb (zdravstvena skrb prilagođena osobnim potrebama pacijenata), koja se kao novi koncept razvija u Europi.

Uz vodeće onkološke stručnjake iz Hrvatske, predavanje je na skupu održao i jedan od vodećih autoriteta u području personalizirane medicine u onkologiji, prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti koji djeluje pri poznatom pariškom sveučilištu Sorbonne.  

Tijekom predavanja koje je održao pod nazivom „Personalizirana medicina: Pravi pacijent. Pravo liječenje. Pravo vrijeme.” Gligorov je poslao poruku da personalizirana onkološka skrb ima ključnu prognostičku, prediktivnu, preventivnu i participativnu ulogu u smanjivanju učestalosti i smrtnosti od raka. Dodatno je istaknuo važnost uključivanja što većeg broja pacijenata u kliničke studije, jer one omogućuju bolju zdravstvenu skrb onkoloških bolesnika, dostupnost novim lijekovima i uspješnije rezultate liječenja te nove uvide koji mogu pomoći u liječenju pa i izlječenju pojedinih vrsta raka.  

Prof. dr. Stjepko Pleština, pročelnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, izjavio je da je precizna medicina dovela do zaokreta prema ciljanoj terapiji te da je profiliranje genoma pozitivan iskorak za cijeli sustav. Ciljana terapija pacijentima pruža veće mogućnosti liječenja i dostupnost učinkovitijim terapijama, liječnicima povećava mogućnosti vezane za izbor odgovarajuće terapije zasnovane na molekularnoj biologiji tumora, regulatornim tijelima omogućuje da donesu kvalitetne odluke o širenju indikacija za postojeću terapiju na temelju dokaza, a HZZO-u učinkovito ulaganje u onkološku terapiju.

Prof. dr. Marko Jakopović, s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, osvrnuo se na Program ranog otkrivanja raka pluća, koji je u pripremi, kao prvi takav u svijetu, a koji će omogućiti poboljšanje liječenja i skrbi za onkološke pacijente. Preduvjet za uspješnu provedbu programa jest suradnja i koordinacija svih uključenih strana, bolesnika, liječnika te mjerodavnih institucija.

 

Sastanak JACPO treću godinu zaredom organiziraju Koalicija udruga u zdravstvu i platforma Onkologija.hr. Ove godine u središtu su pozornosti bili  podizanje svijesti, edukacija i obaviještenost udruga pacijenata u regiji o stvarnom stanju u liječenju onkoloških bolesti i o personaliziranim zdravstvenim sustavima temeljenima na podacima iz realnog života.

Na sastanku JACPO 2019 sudjelovali su predstavnici onkoloških pacijenata iz dvanaest zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Češke, Slovačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Republike Sjeverna Makedonija, Rumunjske i Bugarske), a kako bi podijelili dobre prakse u radu i donijeli zajedničke zagovaračke aktivnosti, a budući da prema ishodima liječenja sve zemlje imaju slične rezultate i slične probleme. Glavni problemi su: niska razina informiranosti i zdravstvene pismenosti stanovništva, regionalne razlike u dostupnosti zdravstvene zaštite, nepostojanje ili nedovoljan odaziv ciljanih skupina na programe probira te nedostupnost pravodobnoga i odgovarajućeg liječenja. U radu sastanka sudjelovali su i liječnici onkolozi iz zemalja sudionica.

Pročitajte i ostale članke

8 životnih lekcija kojima nas može naučiti rak

Na svijetu postoji više stotina ljudi koji su preboljeli rak, a koji svoja iskustva dijele na svom blogu. Jedna je od njih i Sabrina, autorica ovog iznimno inspirativnog teksta.

Više

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Više

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Više

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama