Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Nismo same /Onkologija.hr

Tema drugog dana sastanka „Združene akcije onkoloških udruga iz središnje i istočne Europe” (Joint Action of Cancer Patient Organization – JACPO) bila je personalizirana zdravstvena zaštita/skrb (zdravstvena skrb prilagođena osobnim potrebama pacijenata), koja se kao novi koncept razvija u Europi.

Uz vodeće onkološke stručnjake iz Hrvatske, predavanje je na skupu održao i jedan od vodećih autoriteta u području personalizirane medicine u onkologiji, prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti koji djeluje pri poznatom pariškom sveučilištu Sorbonne.  

Tijekom predavanja koje je održao pod nazivom „Personalizirana medicina: Pravi pacijent. Pravo liječenje. Pravo vrijeme.” Gligorov je poslao poruku da personalizirana onkološka skrb ima ključnu prognostičku, prediktivnu, preventivnu i participativnu ulogu u smanjivanju učestalosti i smrtnosti od raka. Dodatno je istaknuo važnost uključivanja što većeg broja pacijenata u kliničke studije, jer one omogućuju bolju zdravstvenu skrb onkoloških bolesnika, dostupnost novim lijekovima i uspješnije rezultate liječenja te nove uvide koji mogu pomoći u liječenju pa i izlječenju pojedinih vrsta raka.  

Prof. dr. Stjepko Pleština, pročelnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, izjavio je da je precizna medicina dovela do zaokreta prema ciljanoj terapiji te da je profiliranje genoma pozitivan iskorak za cijeli sustav. Ciljana terapija pacijentima pruža veće mogućnosti liječenja i dostupnost učinkovitijim terapijama, liječnicima povećava mogućnosti vezane za izbor odgovarajuće terapije zasnovane na molekularnoj biologiji tumora, regulatornim tijelima omogućuje da donesu kvalitetne odluke o širenju indikacija za postojeću terapiju na temelju dokaza, a HZZO-u učinkovito ulaganje u onkološku terapiju.

Prof. dr. Marko Jakopović, s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, osvrnuo se na Program ranog otkrivanja raka pluća, koji je u pripremi, kao prvi takav u svijetu, a koji će omogućiti poboljšanje liječenja i skrbi za onkološke pacijente. Preduvjet za uspješnu provedbu programa jest suradnja i koordinacija svih uključenih strana, bolesnika, liječnika te mjerodavnih institucija.

 

Sastanak JACPO treću godinu zaredom organiziraju Koalicija udruga u zdravstvu i platforma Onkologija.hr. Ove godine u središtu su pozornosti bili  podizanje svijesti, edukacija i obaviještenost udruga pacijenata u regiji o stvarnom stanju u liječenju onkoloških bolesti i o personaliziranim zdravstvenim sustavima temeljenima na podacima iz realnog života.

Na sastanku JACPO 2019 sudjelovali su predstavnici onkoloških pacijenata iz dvanaest zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Češke, Slovačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Republike Sjeverna Makedonija, Rumunjske i Bugarske), a kako bi podijelili dobre prakse u radu i donijeli zajedničke zagovaračke aktivnosti, a budući da prema ishodima liječenja sve zemlje imaju slične rezultate i slične probleme. Glavni problemi su: niska razina informiranosti i zdravstvene pismenosti stanovništva, regionalne razlike u dostupnosti zdravstvene zaštite, nepostojanje ili nedovoljan odaziv ciljanih skupina na programe probira te nedostupnost pravodobnoga i odgovarajućeg liječenja. U radu sastanka sudjelovali su i liječnici onkolozi iz zemalja sudionica.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Ne propustite naš humanitarni buvljak s poznatima na InDizajnu

Provjerite koje su se sve poznate osobe odazvale našem pozivu, vidimo se od 26. do 29. rujna u Sportskoj dvorani Arena Zagreb.

Više

Uslugu “Nisi sama – ideš s nama!” treba uvesti u sustav javnog zdravstva

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti organizirale smo raspravu o našem projektu s ciljem podizanja svijesti o ovoj posebnoj mobilnosti.

Više

ZG Forum, Gajeva 27, od 10,30 do 12 sati

Dođite i podržite naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”.

Više

Postoji li uska veza između hormonskog liječenja u menopauzi i raka dojke?

U časopisu The Lancet objavljeno je istraživanje koje je podiglo veliku prašinu. Prenosimo reagiranje doc. dr. Ivana Fistonića.

Više

Zajedno smo jači: za “Nisi sama – ideš s nama!” prikupili smo novih 59.617,93 kuna!

Završila je naša treća humanitarna akcija u 2019. NISMO SAME zahvaljuju svima koji su prepoznali vrijednost našeg projekta i podržali nas.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama