Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Nismo same

Najnovije istraživanje objavljeno početkom mjeseca u stručnom časopisu Menopause pokazalo je da žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći zloćudni tumor od kojega obolijevaju žene u cijelom svijetu. U isto vrijeme rak dojke je tumor s najboljim prognozama za izlječenje: postotak izliječenih žena iznosi čak 91 posto!

Iako broj žena koje su pobijedile malignu bolest raste, mnoge se žene nakon liječenja suočavaju s brojnim zdravstvenim problemima. 

Nuspojave liječenja uključuju oštećenje kostiju, preranu menopauzu, ali i bolesti  srca.

Najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu Paulista u Sao Paulu potvrdilo je da žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Prema pisanju portala Medical News Today autori istraživanja naveli su i razloge zbog kojih su žene koje su preboljele rak dojke u riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. 

“Uz toksične posljedice kemoterapije i zračenja, mnoge žene da bi držale rak pod kontrolom moraju uzimati blokatore estrogena. A gubitak estrogena povezuje se i s višim rizikom za razvoj srčanih bolesti”, upozorili su znanstvenici. 

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 288 žena. Od toga njih 96 uspješno je završilo liječenje, dok 192 žene nisu preboljele rak.

Sve žene koje su sudjelovale u istraživanju imale su više od 45 godina i prošle su menopauzu. Nijedna od njih nije ranije bolovala od kardiovaskularnih bolesti.

Pokazalo se da žene koje su se liječile od raka dojke imaju veći rizik za razvoj metaboličkih poremećaja poput dijabetesa, ateroskleroze, hipertrigliceridemije (povišena koncentracija triglicerida u krvi) te pretilosti.

Sve navedeno je i među najvećim faktorima rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. 

Znanstvenici upozoravaju kako je važno da sve žene koje prolazu fazu liječenja razgovaraju sa svojim liječnicima o mogućim posljedicama liječenja i od njih dobiju savjete vezane uz nuspojave liječenja kao i o tome kako ih prevenirati.

“Zdrav način života može smanjiti rizike i za ponovnim vraćanjem raka dojke i za razvitkom srčanih bolesti. Žene bi se trebale testirati na rizik od srčanih bolesti dok se liječe od raka dojke te se ponovno testirati po završetku liječenja”, komentirala je rezultate istraživanja dr. JoAnn Pinkerton, direktorica Društva za menopauzu Sjeverne Amerike, koje je izdavač Menopause. 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama