Mojoj sestri Dunji

Imala sam divne roditelje i prekrasno djetinjstvo, nedostajala mi je samo sestra. Netko samo moj, netko koga su imale sve moje prijateljice.

Sudbina je odlučila dovesti me u srednjoj školi u njezin razred. Prvih nekoliko mjeseci mijenjala me za jednu drugu curu i nitko nikada ne bi rekao da ćemo ikada biti prijateljice. Ali gle čuda!  Uskoro mi se zavukla u srce i do danas je tamo ostala.

Postale smo nerazdvojne. Prvi izlasci, prvi dečki, prva slomljena srca… uvijek smo bile tu jedna za drugu.

I onda sam se ja odlučila udati. Naravno, nikada nije bilo u pitanju tko će biti kuma. To je jedino mogla biti moja sestra, moja Dunja. Nitko drugi ne bi mogao zauzeti to mjesto, nitko to ne bi ‘odradio’ kao ona.

Dvanaest dana prije no što sam trebala roditi umrla je moja mama, moj veliki oslonac u životu i moj život se srušio. Ali ona je opet bila tu, nenametljivo ali uporno, uvijek je bila tu. Plakala je sa mnom, šutjela je sa mnom. Njezina je mama postala moja mama, njezina obitelj bila je moja obitelj. I nikada im to neću zaboraviti. Na svijet su stigle moja Lana, a nekoliko godina kasnije i Nika. Dunja je jedina osoba kojoj bih povjerila djecu osim svoga muža i zato je ona objema krsna kuma. Jer znam, da mi se jednoga dana nešto dogodi ona bi uvijek bila tu za njih. 

Kada sam se razboljela, njoj sam prvoj rekla za kvržicu i obje smo bile sigurne da to nije ništa. Ona me naručila na ultrazvuk, išla je sa mnom na biopsiju. Iščekivala nalaz jednako nestrpljivo kao i ja. Nažalost nalaz nije bio dobar, ali moja je podrška opet bila tu za mene. Nikada mi nije dopustila ni da pomislim da neću biti dobro. Dunja je bila tu cijelim putem kroz bolest, bila je moja dobra vila, moj anđeo čuvar. Donosila mi je u bolnicu kolače, pazila na moga muža i djecu.

Kada sam upoznala Dunju shvatila sam da sestra ne mora biti osoba koju je rodila tvoja majka. Naprotiv, to može biti osoba koja je slučajno ušla u tvoj život.

Lijepa moja… volim te, hvala ti na svemu. ♥ 

Tvoja Iva

Ples tužnih marama

Kad borba s malignom bolešću voljene žene dotakne umjetničku dušu, nastati može pravi vrtlog neobičnih priča. Objavljujemo jednu od onih što ih je u takvim trenucima ispisao Tin Prpić.

Read More

Mojoj Katarini

Danas je blagdan Svih svetih, dan kada se prisjećamo najdražih osoba koje više nisu među nama.

Read More

Trenutci

Život čine male stvari: trenutci sreće, ljubavi, životne radosti… Najčešće toga postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Read More

Uspješno sam porodila životno ugroženo djetešce, a to je i meni spasilo život

Ne propustite inspirativnu priču ginekološke onkologinje Sandre Radović, zaposlene u KBC-u Sestara milosrdnica, koja je cjelokupno liječenja provela – radeći.

Read More

Moja priča

Nakon što je oboljela od raka dojke, Bori Halom, dizajnerica cvijeća iz Budimpešte, osnovala je udrugu za informiranje o raku dojke.

Read More

Heroji su među nama

Nikolina Popović ostala je bez roditelja, a onda je u 26. godini i sama oboljela od raka dojke. Danas piše blog i inspiracija je mnogima.

Read More

Dobrota raste dijeljenjem

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Dirljiva ispovijest naše heroine Ivanke Nikolić o tome što za nju znači usluga taksi prijevoza na kemoterapiju.

Read More

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama