Mojoj sestri Dunji

Imala sam divne roditelje i prekrasno djetinjstvo, nedostajala mi je samo sestra. Netko samo moj, netko koga su imale sve moje prijateljice.

Sudbina je odlučila dovesti me u srednjoj školi u njezin razred. Prvih nekoliko mjeseci mijenjala me za jednu drugu curu i nitko nikada ne bi rekao da ćemo ikada biti prijateljice. Ali gle čuda!  Uskoro mi se zavukla u srce i do danas je tamo ostala.

Postale smo nerazdvojne. Prvi izlasci, prvi dečki, prva slomljena srca… uvijek smo bile tu jedna za drugu.

I onda sam se ja odlučila udati. Naravno, nikada nije bilo u pitanju tko će biti kuma. To je jedino mogla biti moja sestra, moja Dunja. Nitko drugi ne bi mogao zauzeti to mjesto, nitko to ne bi ‘odradio’ kao ona.

Dvanaest dana prije no što sam trebala roditi umrla je moja mama, moj veliki oslonac u životu i moj život se srušio. Ali ona je opet bila tu, nenametljivo ali uporno, uvijek je bila tu. Plakala je sa mnom, šutjela je sa mnom. Njezina je mama postala moja mama, njezina obitelj bila je moja obitelj. I nikada im to neću zaboraviti. Na svijet su stigle moja Lana, a nekoliko godina kasnije i Nika. Dunja je jedina osoba kojoj bih povjerila djecu osim svoga muža i zato je ona objema krsna kuma. Jer znam, da mi se jednoga dana nešto dogodi ona bi uvijek bila tu za njih. 

Kada sam se razboljela, njoj sam prvoj rekla za kvržicu i obje smo bile sigurne da to nije ništa. Ona me naručila na ultrazvuk, išla je sa mnom na biopsiju. Iščekivala nalaz jednako nestrpljivo kao i ja. Nažalost nalaz nije bio dobar, ali moja je podrška opet bila tu za mene. Nikada mi nije dopustila ni da pomislim da neću biti dobro. Dunja je bila tu cijelim putem kroz bolest, bila je moja dobra vila, moj anđeo čuvar. Donosila mi je u bolnicu kolače, pazila na moga muža i djecu.

Kada sam upoznala Dunju shvatila sam da sestra ne mora biti osoba koju je rodila tvoja majka. Naprotiv, to može biti osoba koja je slučajno ušla u tvoj život.

Lijepa moja… volim te, hvala ti na svemu. ♥ 

Tvoja Iva

Sisa, polsisa, fejksisa i bezsisa/Povijest moje desne dojke

Ne propustite priču naše heroine koja se pet puta borila s rakom dojke o tome kako ju je bolest natjerala da voli sebe i svoje tijelo.

Read More

Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević imala je 36 godina kada su joj dijagnosticirali malignu bolest. Bilo je to točno na Valentinovo…

Read More

Dva puta sam imala rak. U desnoj pa u lijevoj dojci, ali nisam se predala!

Kada joj je drugi put dijagnosticirana maligna bolest Jasminka je živjela u Austriji gdje se na kemoterapije i zračenja odlazi – taksijem.

Read More

Novogodišnja čestitka

“Vrijeme je za novo u našem životu. Sretan nam put!”, poručuje u novogodišnjoj čestitci naša autorica Nataša Petek.

Read More

Živa sam 28 godina nakon dijagnoze. Imam posljedice liječenja, ali sam živa i sretna!

Gordana Juričić imala je 21 godinu i bebu od 11 mjeseci kada su joj prvi put dijagnosticirali malignu bolest.

Read More

Rak me natjerao da samu sebe bolje upoznam

Karlovčanku Adrianu Cvetković dijagnoza raka dojke sustigla je u Češkoj, gdje živi i radi od 2016. Daleko od obitelji i na nepoznatom terenu.

Read More

Odluči svom snagom da želiš živjeti

Porukama potpore javila nam se Ozrenka Kamber, voditeljica meditativnih radionica s anđelima.

Read More

Koliko je moje ‘’dobro sam’’ progutalo suza?

Enisa je u samo godinu dana osnovala udrugu žena oboljelih od raka dojke „Bolest nije kraj“ i napisala novu knjigu. Sve pod motom nismo same.

Read More

Ružičasta vrpca ljubavi

Ovogodišnja Milenijska fotografija ružičaste vrpce snimljena je u Dubravi kraj Vrbovca. Naša Ivana bila jedna od organizatorica tog događaja.

Read More

Mislila sam da ja ne mogu oboljeti od raka

Gospođa Slavica više je puta htjela odustati od liječenja, a sada svima poručuje: “Ne smijete odustati, uvijek postoji neko tko vas voli.”

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama