Udruga „JA KA“ danas slavi drugi rođendan

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek danas obilježava drugu godišnjicu osnutka.

Udrugu je osnovala Veselinka Kastratović, čiju priču možete pročitati na Nismo same.

O razlozima osnivanja Udruge Veselinka kaže: „Još tijekom operacije i neposredno nakon nje, dok sam ležala na Klinici za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, razmišljala sam o tome što mogu učiniti za sebe i žene, ako preživim karcinom. Paralelno s pjesma koje pišem i pričama Kočoperne usidjelice, rodila se i ideja da osnujem udrugu.“

Ovih dana Veselinki Kastratović objavljena je i prva zbirka pjesama “Kapi sreće”. Sve je to, nastavlja, vezano uz Udrugu, Kočopernu usidjelicu i sve ono lijepo što joj se dogodilo nakon što je oboljela od raka.

Ružno je, kaže, ostavila daleko iza sebe.

Članice Udruge povodom drugog rođendana tradicionalno će obići i pacijentice Zavoda za ginekološku onkologiju s intenzivnim liječenjem Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, a u sklopu proslave drugog rođendana (koja će biti održana sutra) bit će predstavljena i zbirka pjesama „Kapi sreće“.

Članice Udruge povodom drugog rođendana tradicionalno će obići i pacijentice Zavoda za ginekološku onkologiju s intenzivnim liječenjem Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

“JA KA” se ponosi radionicama art terapije na kojima članice i prijateljice Udruge izrađuju različite predmete. 

Veselinka Kastratović zbog svega ne krije zadovoljstvo i ponos.

„Udruga od bebe polako izrasta u dijete koje ide naprijed sigurnim korakom. Ova metafora za nas, članice i članove Udruge, životna je i važna, jer prolazimo sve faze rasta jedne udruge“, kaže.

U dvije godine postojanja Udruga „JA KA“ Osijek organizirala je niz edukativnih i kreativnih radionica, u svom prostoru kao i u prostorima drugih udruga koje djeluju na području Osječko-baranjske županije.

Na radionicama pozivaju žene da redovito odlaze na ginekološke preglede, kao i da se odazovu pozivima na nacionalne programe ranog otkrivanja raka.

Članice Udruge do sada su dva puta obilježile i Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika (Tirkizni dan), a Udruga je izdala i letak o karcinomu jajnika.

Nadalje, bave se i prikupljanjem čepova za kupnju skupih lijekova za leukemiju i limfome, a posebno su ponosni na suradnju sa srodnim udrugama.

„Ove smo godine nastavili i s nizom radionica art terapije na kojima članice i prijateljice udruge izrađuju različite predmete. Tako su nastali naši broševi od tekstila, ruže od krep papira… Oslikale smo lepeze, bočice, drvene kvačice, kuhače, izradile košare od reklamnog papira“, rekla nam je Veselinka Kastratović.

Posebno ju, kaže, veseli i  organizacija izleta i kazališnih predstava za članice Udruge.

„JA KA“ radi i s potrebitima. Članice Udruge izrađuju medvjediće od ručnika, Đurđicu i Đuru, te ih u prvim tjednima Adventa poklanjaju potrebitima (pacijenticama, rodiljama i bebama, djeci, starijim i nemoćnim osobama).

„Kao predsjednica Udruge  nosim najveći teret cijele ove lijepe priče. Nije uvijek lako, ali meni Udruga daje snagu. Još sam u procesu praćenja bolesti. No, imam snage i volje za dalje. Želim da jednoga dana moja „JA KA“ bude jaka. Ne po broju članica i članova. To nikako ne želim. Želim da svojim radom damo potporu oboljelima, da radimo na razbijanju predrasuda i strahova. Želim da „JA KA“ i nadalje bude oaza smijeha, pozitivne energije i radosti susreta“, zaključila je Veselinka Kastratović.  

Noćas

Noćas sam sanjala snove u bojama sreće,

nigdje nije bilo onog straha, one teške tuge,

noćas sam opušteno udisala mir snova,

na rubovima sna naslućeni odraz nebeske duge.

 

Noćas sam voljela svoje biće tišinom daha,

nigdje nije bilo onog grča, zastalog daha,

noćas sam ruke opustila niz tijelo i samo disala,

maštom sam bojala snove bojom bila praha.

 

Noćas sam osluškivala otkucaje sata, tišinu,

nigdje nije bilo one mene uplašene i same,

noćas sam bila u zagrljaju s najljepšom glazbom,

daleko od straha za zdravlje, one teške tame.

 

Noćas mi je šuštanje jeseni pomoglo disati,

nigdje nije bilo grčevitih udaha i nemoći moje duše,

noćas sam zaspala sretna, uljuljana u mir sobe,

bez plača, boli, bez misli koje me progone, guše.

 

pjesma Kočoperne usidjelice, 28. rujna 2018.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama